320 εκατομμύρια ευρώ για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Θεσμικοί Φορείς

320 εκατομμύρια ευρώ για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων

Σημαντικές ανακοινώσεις υπήρξαν σήμερα (15/10) κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που αφορούν στα οικονομικά των Δήμων και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Σήμερα, επίσης, διεξήχθησαν θεματικές συνεδριάσεις και υπήρξαν εισηγήσεις πάνω στις  θεματικές ενότητες  «Θεσμικά – Οικονομικά – Ψηφιακός Μετασχηματισμός», ενώ παράλληλα, το λόγο έλαβαν και οι 13 πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, που ανέδειξαν τα τοπικά προβλήματα και προτεραιότητες.

Κυριάκος Πιερρακάκης: 320 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» και την ψηφιακή μετάβαση των δήμων

Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η πρόταση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.

Όπως υπογράμμισε για το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου, Θ. Λιβάνιο, τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη.

Πώς θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις»

Στέλιος Πέτσας: Αύξηση  κατά 15% των ΚΑΠ από το 2023

Αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ συνολικά της Αυτοδιοίκησης από το 2023 και αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2022, προανήγγειλε από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα οι ΚΑΠ α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, από 2,85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθούν στα 3,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.

Επίσης, τοποθετήθηκα οι Δημήτρης Κάρναβος, β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος είπε ότι «η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο αδύναμη, η πιο ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη», Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, που αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την καταστατική θέση αιρετών και το προσωπικό των ΟΤΑ, Γιάννης Καραγιάννης, γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ, που τόνισε ότι «θέλουμε ουσιαστική αποκέντρωση στο μοντέλο λειτουργίας Κράτους και Αυτοδιοίκησης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κεντρικού κράτους στους δήμους», Γιώργης Μαρινάκης, πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, που που ζήτησε μείωση στο 6% του ΦΠΑ στο νερό και υπαγωγή των ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας διεξαγωγής του συνεδρίου, τοποθετήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που ανέπτυξη τις δεσμεύσεις του υπουργείου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία -Θράκη, που ανέφερε ότι ουσιαστικός στόχος είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet