ΚΕΔΕ: Ανεφάρμοστο το Σχέδιο Νόμου για τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Ανεφάρμοστο το Σχέδιο Νόμου για τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευ. Καπετάνιος, αγνόησε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για άλλη μία φορά τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και επανέφερε προς συζήτηση το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που διεξήχθη την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ είχε καταθέσει τις προτάσεις της στον τότε υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016, στις οποίες είχαν ενσωματωθεί και οι θέσεις του Δικτύου ΦοΔΣΑ.

«Είναι ντροπή να μας αγνοούν» ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης και επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά το καλό της χώρας, οφείλει να το αποδείξει έμπρακτα μέσω της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε ότι η ΚΕΔΕ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη βάση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη που συντάσσει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον εξαντλητικό διάλογο που ήδη διεξάγεται με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε άσκοπη την οποιαδήποτε συζήτηση επί του συγκεκριμένου σχεδίου που κατ΄ επανάληψη επαναφέρει προς συζήτηση το υπουργείο, επί ένα και πλέον έτος, χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψη του την ομόφωνη διαφωνία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, του Δικτύου ΦοΔΣΑ, αλλά και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.

Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε να ζητηθεί μία συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, προκειμένου η ΚΕΔΕ να ενημερώσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου για τα σημεία κριτικής και τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου, με στόχο την έναρξη μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για το ζήτημα.

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου το χαρακτήρισε ανεφάρμοστο και τόνισε ότι θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων, αντί να λύσει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του υπογράμμισε ότι μία ενδεχόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦοΔΣΑ στην παρούσα χρονική στιγμή, εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους για την υλοποίηση των έργων που ήδη έχουν σχεδιασθεί και υποβληθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, θέτοντας επίσης σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από το ΕΣΔΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet