ΚΕΔΕ: Δέσμευση Σκουρλέτη για αυξημένη μοριοδότηση συμβασιούχων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Δέσμευση Σκουρλέτη για αυξημένη μοριοδότηση συμβασιούχων

Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στα αιτήματα της ΚΕΔΕ με αφορμή την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους Δήμους.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή (Δευτέρα 26 Ιουνίου) συνάντηση του προέδρου και της αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τον κ. Σκουρλέτη, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε, σύμφωνα με ενημέρωση από την Ένωση, στον κ. Γιώργο Πατούλη ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τον διαβεβαίωσε ότι οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων, ενώ επιπρόσθετα τον ενημέρωσε ότι το αίτημα τόσο της ΚΕΔΕ όσο και των εργαζομένων περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων συμπεριλαμβάνεται στην τελική νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ σχετικά με το όριο ηλικίας των 45 ετών διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί στη ρύθμιση επίλυσης.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας ότι τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Παράλληλα κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο μεσοδιάστημα μέχρι να οριστικοποιηθεί μία ριζική λύση για το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ ο κ. Πατούλης κατήγγειλε τις επιθέσεις των ΜΑΤ με χημικά προς τους διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «στη δημοκρατία προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με τη βία».

Όπως ενημερώνει η Ένωση, οι νομικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί της προτεινόμενης ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούσαν τα εξής ζητήματα:

  1. Eάν η επιχειρούμενη με την τροπολογία παράταση των τρεχουσών συμβάσεων, έστω και για εκτάκτους και απρόβλεπτους λόγους προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας μέχρι την 31η Μαρτίου 2018, είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί απαγόρευσης των παρατάσεων των συμβασιούχων (πέραν του 8μήνου).
  2. Εφόσον διασφαλιστεί η συμφωνία της τροπολογίας με το συνταγματικό και το ενωσιακό δίκαιο και προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων και η  εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, να εισαχθεί διάταξη δυνάμει της οποίας οι επίμαχες συμβάσεις δεν θα προσμετρώνται στην προβλεπόμενη αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  3. Κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για διαδικασία προσλήψεων που θα εισάγει λελογισμένες εξαιρέσεις από τον νόμο 2190/1994, χωρίς όμως να είναι φωτογραφική. Έτσι, μπορεί και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία και η  εμπειρία των συμβασιούχων στους ΟΤΑ μέχρι σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μοριοδότηση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι τέτοια που θα προτάσσει τους συγκεκριμένους συμβασιούχους έναντι παντός άλλου υποψηφίου, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού μας συμβουλίου κατέθεσα στον κ. Σκουρλέτη τις νομικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί της νομοθετικής ρύθμισης που μας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση που προωθεί κινείται εντός συνταγματικού πλαισίου ενώ έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να υπάρξει πρόβλεψη μοριοδότησης για τους συμβασιούχους, εντός των επιτρεπόμενων συνταγματικών ορίων. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ σχετικά με το όριο ηλικίας των 45 ετών, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί στη διαδικασία επίλυσης.

»Η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει. Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας.  Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει.

»Παράλληλα καλώ όλους τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους.

»Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet