ΚΕΔΕ: «Δεν θα φορτωθούμε τα χρέη του κράτους προς τη μικρή ΔΕΗ»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: «Δεν θα φορτωθούμε τα χρέη του κράτους προς τη μικρή ΔΕΗ»

Από τον προϋπολογισμό των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής ζητά το υπουργείο Εσωτερικών να εξοφληθούν οφειλές προς τη ΔΕΗ για τον ηλεκτροφωτισμό και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στα όρια αυτών.

Με επιστολή του το υπουργείο ενημέρωσε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την εξόφληση των οφειλών αυτών, τα οποία η ΚΕΔΕ κρίνει ως μη βεβαιωμένα χρέη, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ουδέποτε η ΔΕΗ χρέωσε ποσά για τέτοιους λόγους σε Δήμους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Αδιανόητη, ακόμη και ως σκέψη, θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να κληθούν Δήμοι της Αττικής να καταβάλουν οφειλές προς τη ΔΕΗ για παροχή ηλεκτροφωτισμού και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, οι οποίες ποτέ δεν έχουν βεβαιωθεί.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα μέχρι το 2011 ανήκε στο ΥΠΕΚΑ, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία αρνήθηκε να αναλάβει την άσκησή της, καθώς δεν της μεταφέρθηκαν οι αναγκαίοι πόροι.

Ειδικότερα, με επείγουσα επιστολή, την Τρίτη 22 Ιουλίου, προς την ΚΕΔΕ το υπουργείο Εσωτερικών της κοινοποιεί πρόταση διάταξης σύμφωνα με την οποία καταγεγραμμένες οφειλές από τη ΔΕΗ στην Περιφέρεια Αττικής έως 31-12-2013, που προήλθαν κυρίως από την παροχή ηλεκτροφωτισμού και λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, αφού αφαιρεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, θα εξοφληθούν από τους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων της χωρικής αρμοδιότητάς της και ότι το αναλογούν ποσό θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ τονίζει ότι ουδέποτε η ΔΕΗ χρέωσε σε Δήμο τον ηλεκτροφωτισμό και τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, ούτε φυσικά υπάρχει βεβαίωση τέτοιων χρεών από τη ΔΕΗ στους δήμους, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Άρα, τονίζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το θέμα δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους δήμους και οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να τους αφορά. Σε κάθε περίπτωση, αν το κεντρικό κράτος θέλει να προχωρήσει στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τη μικρή ΔΕΗ, αυτό δεν μπορεί να το φορτώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet