ΚΕΔΕ: Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της χώρας
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της χώρας

Την ανάγκη τουριστικής αξιοποίηση των 14.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής και των 10.000 νήσων και βραχονησίδων, σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε η νομική βιβλιοθήκη, με θέμα «Αιγιαλός και παραλία – Χρήσεις γης πόλεων και οικισμών», ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στον σχεδιασμό, κατασκευή και αδειοδότηση έργων ανάδειξης, προστασίας και αξιοποίησης του παράκτιου και θαλάσσιου πλούτου της.

Την ημερίδα συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Αθ. Ράντος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο προϊστάμενος ΠΕΧΩ Πελοποννήσου, Σ. Σπανός, ο πολιτικός μηχανικός Φ. Φωτόπουλος και η εισηγήτρια του ΣτΕ Μ. Μπάκοβου.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι, εξαιτίας διαφόρων παθογενειών, όπως η ερμηνευόμενη ποικιλοτρόπως νομοθεσία μας, η διασπορά αρμοδιοτήτων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού στη διοίκηση, βαλτώνουν μεγάλες επενδύσεις, γεγονός που, όπως ανέφερε, αναστέλλουν την ανάπτυξη.

«Στόχος είναι η διάρθρωση και οργάνωση του οικιστικού δι­κτύ­ου της χώρας στη βάση ενός ολοκληρωμένου και ισόρροπου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα αποσκοπεί πάντα στην πραγμάτωση των αρχών της αει­φορίας και της βι­ώ­σι­μης ανάπτυξης» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός  θα πρέπει αφ’ ενός να ενσωματώνει και ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα πραγματικά κοινω­νι­κο­οικονομικά δεδομένα της κι αφ’ ετέρου ν’ ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες του οικισμού.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, για τις παράκτιες περιοχές, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ευπαθές οικοσύστημα των ακτών του, την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων και χρήσεων, τις αλληλεπιδράσεις τους, τον θαλάσσιο προσανατολισμό ορισμένων δραστηριοτήτων και χρήσεων και τον αντίκτυπό τους στο θαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι για την προστασία, την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παράκτιων περιοχών της χώρας, στις οποίες και εδράζει σήμερα ο μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παθογένεια στη διοικητική διαδικασία θεσμοθέτησης και υλοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι  δεν είναι λογικό οι ΟΤΑ να σχεδιάζουν τις υποδομές τους με βάση πεπαλαιωμένα σχέδια και να τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί ν’ αναγκαστούν να προβούν σε τροποποίηση χρήσεων γης, επειδή απλώς δεν προβλέπεται χώρος για δημιουργία κτηρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχέδιο πόλης τους ή εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού ή χώροι στάθμευσης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε περισσότερο επιτακτική από ποτέ για το εθνικό συμφέρον την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της ηπειρωτικής και νησιωτικής μας χώρας και τη δρομολόγηση λύσεων για την ταχύτερη και απρόσκοπτη θεσμοθέτηση και υλοποίηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού τους, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet