ΚΕΔΕ: «Ταλιμπάν» του λαϊκισμού είναι ο κ. Π. Σκουρλέτης
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: «Ταλιμπάν» του λαϊκισμού είναι ο κ. Π. Σκουρλέτης

«Ξεπερνά τον θεσμικό του ρόλο η εμμονή και εμπάθεια του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, προς το πρόσωπο του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργου Πατούλη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με αφορμή την τοποθέτηση του πρώτου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επερώτησης 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

«Σε μια περίοδο που η συναίνεση και η συνεργασία αποτελούν μονόδρομο για να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρίση, ο κ. Σκουρλέτης επιλέγει για μια ακόμη φορά τη σύγκρουση» τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται τα εξής:

«Η τοποθέτησή του αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν αντέχει τον δημοκρατικό διάλογο κι ενοχλείται έντονα από τις πρωτοβουλίες του προέδρου της ΚΕΔΕ. Γι’ αυτό και τον “στοχοποιεί”.

»Η αντιδημοκρατική του αντίληψη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περισσότερο τον ενοχλούν οι δήμαρχοι που διαφωνούν με τις απόψεις του ή τα κινητά τηλέφωνα που καταγράφουν τον όποιο διάλογό του με τους αιρετούς του θεσμού κι όχι το γεγονός ότι, με κάθε ευκαιρία, χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος τους. Από “αφελείς” και “βλαχοδήμαρχους”, ως “πασάδες στα Γιάννινα” και “Ταλιμπάν”».

Η χθεσινή κοινοβουλευτική παρουσία του κ. Σκουρλέτη και τα όσα είπε για τα ζητήματα που του τέθηκαν προσβάλλουν την αλήθεια και την Αυτοδιοίκηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, θεωρώντας ότι ο κ. Σκουρλέτης είπε τα εξής «πολλά ψέματα».

  • Είπε ψέματα για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, της περιόδου 2010-2016.
  • Είπε ψέματα ότι το 2017 δεν έγινε και νέα περικοπή πόρων στους δήμους, μέσω του προϋπολογισμού.
  • Είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε ότι για το μπάχαλο με τους συμβασιούχους ευθύνονται οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν οι νομοτεχνικά εσφαλμένες επιλογές της Κυβέρνησης.
  • Είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε ότι θα δοθούν 2,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους Δήμους.
  • Τέλος, για μια ακόμη φορά, προσέβαλε τους δημάρχους, χαρακτηρίζοντας τους «Ταλιμπάν» της Νέας Δημοκρατίας.

«Προφανώς ο κ. Σκουρλέτης , ως “Ταλιμπάν“” του λαϊκισμού, κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, στην οποίο προστίθεται ότι ο υπουργός «δεν έδωσε καμία καθαρή απάντηση στα ζητήματα που του τέθηκαν. Για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης., την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, τα δικαιώματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου για την αλλαγή του “Καλλικράτη”».

Η Ένωση υποστηρίζει ότι ο κ. Σκουρλέτης αρνείται να παρουσιάσει συνολικά τις επίσημες θέσεις του υπουργείου που προΐσταται όσον αφορά στο περιεχόμενο της αλλαγής του «Καλλικράτη» και δεν τολμά να συζητήσει δημόσια με την ΚΕΔΕ για το ζήτημα αυτό, παίζοντας «κρυφτούλι» κι επιλέγοντας τη μέθοδο των διαρροών στον Τύπο ή των ομιλιών σε στενά κομματικό ακροατήριο.

Και η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ καταλήγει:

«Ο κ. Σκουρλέτης προσπάθησε να ξεφύγει από την ουσία της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, που ήταν η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καταφεύγοντας σε κουτοπονηριές. Γιατί κουτοπονηριές ήταν οι αναφορές του στην πιθανή υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη, είτε στο Δήμο Αθηναίων είτε στην Περιφέρεια Αττικής στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς ξεχνά ότι οι εκλογές αυτές αργούν. Το 2019 είναι ακόμη πολύ μακριά.

»Αντίθετα, είναι πολύ κοντά η μέρα που ο κ. Σκουρλέτης θα αποχωρήσει και από το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα έργο.

«Γι’ αυτό όσο είναι καιρός, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να συμπεριφερθεί με σεβασμό στη θεσμική του ιδιότητα, ως υπουργός Εσωτερικών όλης της Ελλάδος, κι όχι ως εκφραστής μιας συνιστώσας του κόμματος του.

»Η ΚΕΔΕ, για μια ακόμη φορά, τον καλεί σε διάλογο ουσίας για την αλλαγή του “Καλλικράτη”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet