Ο Γ. Πατούλης στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια Ν. Φιλαδέλφειας
Αυτοδιοίκηση

Ο Γ. Πατούλης στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια Ν. Φιλαδέλφειας

Τα εγκαίνια μιας νέας σημαντικής δομής, του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 154).

Η νέα αυτή υπηρεσία  υλοποιείται από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, που εκπροσωπήθηκε από τη νευρολόγο ψυχίατρο καθηγήτρια κ. Σακκά.

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα της δομής, καθώς στις μέρες μας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας και συνακόλουθα αύξηση των προβλημάτων άνοιας με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). Η άνοια, με τα ψυχιατρικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στους ανθρώπους που υποστηρίζουν και ζουν μαζί με τον ασθενή. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα δίκτυο Συμβουλευτικών Σταθμών, ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια, καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για τη νέα δομή προαγωγής υγείας που σκοπό έχει την άμεση πρόσβαση και υποστήριξη των πασχόντων από άνοια και των φροντιστών τους, μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι τους, χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία της μετακίνησής τους επιβαρύνοντας περαιτέρω. «Μαζί με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών πρωτοπορούμε δημιουργώντας ένα Δίκτυο υποστήριξης πανελλαδικά, με επιστημονική εγκυρότητα, έγκαιρη ανίχνευση προλαμβάνοντας και περιστατικά στην αρχή τους διασφαλίζοντας καλύτερη εξέλιξη στο μέλλον και γενικότερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού άνω των 65 ετών» τόνισε.

Για τον Δήμο Ν. ΦΙλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας εκπαιδεύτηκαν μια κοινωνιολόγος και ένας ψυχολόγος, ενώ πρόκειται να εκπαιδευτούν και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι και θα παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης της Άνοιας για το ευρύ κοινό
  • Ιατρείο Μνήμης
  • Υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας: Ομάδες μη φαρμακευτικών θεραπειών για άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, με άνοια Αρχικού, Μεσαίου Σταδίου – Ομάδες πρόληψης για υγιείς ηλικιωμένους
  • Συμβουλευτική και Εκπαίδευση των φροντιστών, για την ελάφρυνση του φορτίου των οικογενειών
  • Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ. στην κοινότητα

Ο σταθμός θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή στο Α’ ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 154).

Πληροφορίες για τη λειτουργία του σταθμού σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

  • Α ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας: τηλ. 210 2524346
  • Β ΚΑΠΗ Ν. Φιλαδέλφειας: τηλ. 210 2759114
  • ΚΑΠΗ Ν. Χαλκηδόνας: τηλ. 210 2582466.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet