ΔΑΣ-ΟΤΑ: Να γίνουν τώρα μοριακά τεστ Covid-19 στους εργαζομένους των Δήμων
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Να γίνουν τώρα μοριακά τεστ Covid-19 στους εργαζομένους των Δήμων

«Να γίνουν τώρα μοριακά τεστ Covid-19 στους εργαζομένους των Δήμων» ζητά από την κυβέρνηση η ΔΑΣ-ΟΤΑ σημειώνοντας ότι «οι δημοτικές αρχές αρνούνται να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων τη στιγμή που έχουν εμφανισθεί κρούσματα κορωνοϊού στους χώρους δουλειάς».

Ειδικότερα, η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Σε μία σειρά από Δήμους με πρόσφατα παραδείγματα τον Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πειραιάς, Ασπρόπυργος, Πετρούπολη, Δραπετσώνα Κερατσίνι κ.ά. οι δημοτικές αρχές αρνούνται να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων τη στιγμή που έχουν εμφανισθεί κρούσματα Covid-19 στους χώρους δουλειάς επικαλούμενοι το κόστος και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που έχουν γίνει λάστιχο.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών και τη κυβέρνησης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στη καθαριότητα των Δήμων, έχουν πολύ επιβαρυμένη υγεία, λόγω του ανθυγιεινού χαρακτήρα της εργασίας,  αλλά και της απαράδεκτης κατάστασης των υποδομών στα αμαξοστάσια, των απαρχαιωμένων μηχανημάτων και οχημάτων.

Με την χώρα σε lockdown και με χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στους Δήμους καλούνται να συνεχίσουν να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τη στήριξη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σχεδόν στο σύνολο των Δήμων δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με την επίκληση πάντα των «γραφειοκρατικών διαδικασιών», την ίδια στιγμή που αυτές εξαφανίζονται όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των ίδιων υπηρεσιών, η οποία έχει ενταθεί την περίοδο της πανδημίας. Λεφτά για τους εργολάβους υπάρχουν, για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων όχι!

Μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία, με τον ιό να σαρώνει στους χώρους δουλειάς και το δημόσιο σύστημα υγείας να παραμένει αθωράκιστο, από τον μακροχρόνιο δημοσιονομικό κορσέ, καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να απατήσουν από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους.
  • Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται μοριακό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή και όχι μόνο σε όσους είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο ή όροφο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Xορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων μέσων προστασίας για Covid-19.
  • Συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα οχήματα και τα μηχανήματα.
  • Παρουσία γιατρού εργασίας σε μόνιμη βάση στους εργασιακούς χώρους.
  • Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή μπαίνουν σε καραντίνα ή εργάζονται σε υπηρεσίες που κλείσανε και σε γονείς που έχουν παιδιά σε σχολείο.
  • Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται διεξαγωγή τεστ με έξοδα του Δήμου.
  • Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τους δήμους, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet