Π. Καμαράς: Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να βοηθήσει στη μάχη της πανδημίας
Σύνδεσμοι-Φορείς

Π. Καμαράς: Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να βοηθήσει στη μάχη της πανδημίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Παύλος Καμαράς, τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας, με το πλεονέκτημα που της δίδει η αμεσότητα του θεσμού στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να συσταθούν σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια διαπαραταξιακές ομάδες «αντι-covid».

Ειδικότερα, ο κ. Καμάρας αναφέρει:

«Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, αρνείται να αποδεχθεί, αυτά που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, φωνάζει μετ’ επιτάσεως και με όλους τους τρόπους. ΄Ότι δηλαδή το εμβόλιο σώζει ζωές. Μεμονωμένοι πολίτες χωρίς κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, διακατεχόμενοι από διαφορετικής αιτιολογία αρνητικές θέσεις, αρνούνται να εμβολιασθούν κατά της COVID. ΄Άλλοι από φόβο, άλλοι από εμμονές, άλλοι από παραπληροφόρηση ή ελλειπή ενημέρωση και άλλοι από άρνηση σε κάθε νέα ανακάλυψη ή καινοτομία μετατράπηκαν από απλούς καχύποπτους πολίτες σε φανατικούς “οπαδούς” αρνητές.

»Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο θέμα της ενημέρωσης και της έγκυρης πληροφόρησης για τα θετικά του εμβολίου δοκιμασμένα, αποδεδειγμένα σε παγκόσμια κλίμακα (πάνω από έξι δισ. εμβολιασμένων) υπήρξαν κραυγαλέες ελλείψεις και αστοχίες.

»Σοβαροί επιστήμονες, με προφανή όμως έλλειψη της άρθρωσης πειστικά τεκμηριωμένου με στοιχεία επιστημονικού λόγου αλλά και γραφικές φιγούρες, παρήλασαν και παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, πιάνοντας στασίδι στα κανάλια σε βαθμό να αναρωτιέσαι (καλά πότε δουλεύουν;).

»Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έλειψε ο σοβαρός υπεύθυνος λόγος, χωρίς μαντεψιές και εικασίες για ένα φαινόμενο άγνωστο εν πολλοίς ακόμα και στους ειδικούς του χώρου και του αντικειμένου. Έλλειψαν δραματικά οι σοβαρές τοποθετήσεις που με στοιχεία μελετών, ερευνών και κλινικών αποτελεσμάτων θα έδιωχναν τον εύλογο φόβο που υπήρχε σε όλους για ένα εμβόλιο που δεν είχε δοκιμασθεί επαρκώς.

»Υπήρξε βέβαια και υπάρχει και μία εγκληματική ιδιοτελής συμπεριφορά κάποιων, που με ευτελή κίνητρα ψηφοθηρίας ή πελατοθηρίας “παίζου” με τις ζωές των ανθρώπων. Το χειρότερο είναι ότι βρίσκουν “βήμα” γι’ αυτό το απάνθρωπο “έργο” τους.

»Το πολιτικό μας σύστημα είναι, δυστυχώς, κατώτερο για άλλη μια φορά της κρισιμότητας των περιστάσεων, δεν υπήρξε η απαιτούμενη ομοψυχία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι έκλεισαν και κλείνουν το μάτι, στους ανεμβολίαστους, προσδοκώντας σε κομματικά οφέλη.

»Είναι τραγικό γιατί όταν στις έρευνες της κοινής γνώμης όσων δεν εμβολιάσθηκαν παρουσιάζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 50% που δηλώνει ότι θα εμβολιαζόντουσαν αν είχαν καλύτερη πληροφόρηση, η γνώση των μελετών από τους ειδικούς ή εάν τους καθοδηγούσαν άνθρωποι που εμπιστεύονται (όπως ιερείς και προσωπικοί τους γιατροί) είναι έγκλημα να υπάρχουν τόσοι ανεμβολίαστοι.

»Σήμερα παρά ποτέ, με την πανδημία να καλπάζει ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους. Ήρθε η ώρα της εκκλησίας με τη δύναμη της πειθούς και της επιρροής που έχουν οι ιερείς στους πιστούς. Πολλοί πεφωτισμένοι ιεράρχες δίδουν το παράδειγμα. Επιβάλλεται να ακολουθήσει όλη η εκκλησία. Βέβαια ήρθε η ώρα της Αυτοδιοίκησης. Με το πλεονέκτημα που της δίδει η αμεσότητα του θεσμού στις τοπικές κοινωνίες. Να συσταθούν σε κάθε Δήμο, σε κάθε Περιφέρεια διαπαραταξιακές ομάδες “αντι-covid”, πλαισιωμένες από προσωπικότητες του επιστημονικού, του αθλητικού, του επιχειρησιακού και καλλιτεχνικού χώρου, και βέβαια, της εκκλησίας ή όπου αλλού μπορεί να ασκήσει επιρροή στους δημότες της πόλης τους.

»Εφοδιασμένοι με ισχυρά ντοκουμέντα από τον ΕΟΔΔΥ και τους ειδικούς γιατρούς να ξεκινήσουν μια καμπάνια ορθής και έγκυρης ενημέρωσης όλου του τοπικού πληθυσμού, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Να οργανώσουν επιτελικές συναντήσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες που θα απαντήσουν σε όλες τις απορίες και αμφισβητήσεις.

»Η Αυτοδιοίκηση πάντα στα δύσκολα ήταν παρούσα. Οφείλει να δώσει και αυτή τη μάχη. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικούς ενδοιασμούς. Άλλωστε είναι σίγουρο, ότι όσοι δείξουν σήμερα κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα, αύριο, η κοινωνία θα τους ανταμείψει».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet