ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: Κανένας να μη λείψει από τη συγκέντρωση της 21ης Ιανουαρίου στα Προπύλαια για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: Κανένας να μη λείψει από τη συγκέντρωση της 21ης Ιανουαρίου στα Προπύλαια για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) «Γ. Σεφέρης» σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο».

Με αφορμή το προαναφερθέν ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί όλες και όλους, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στη συγκέντρωση Συνδικάτων και Σωματείων, στις 12μ.μ., στα Προπύλαια.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζοντας  ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Αφού:

 1. Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το υπουργείο. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, (περίπου 20 χιλιάδες). Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο δεκάδων τμημάτων.
 2. Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ,  20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις.
 3. Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).
 4. Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι που αναγκάζονται να δουλέψουν και δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα να διαγράφονται από τις σχολές. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.
 5. Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση προκαλεί

Ενώ εδώ  και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει  ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, δε διαθέτει 1 ευρώ για μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αφήνει τους φοιτητές μακριά από τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, και την ίδια ώρα βρίσκει  κονδύλια για να προσλάβει 1000 ειδικούς φρουρούς για τα πανεπιστήμια.

Απαιτούμε:

 • Να μην κατατεθεί το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού στις σχολές.
 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες. Να μην απολυθούν οι συνάδελφοι των τρίμηνων συμβάσεων.
 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
 • Να σταματήσει τώρα ο σχεδιασμός της  κυβέρνησης  για  νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις υποδείξεις της  έκθεσης Πισσαρίδη (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, κ.ά.).

Προχωράμε σε εβδομάδα πολύμορφης δράσης και κινητοποιήσεων 18/1-22/1, με μαζικές παρεμβάσεις έξω από σχολεία, περιοδείες, ενημερώσεις, συνεντεύξεις τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Όπως εμποδίσαμε να μπουν οι κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι και τώρα αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά.

Όλοι στη συγκέντρωση, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στις 12:00 στην στα Προπύλαια! (Το Δ.Σ αποφασίζει τρίωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις 11:00 με 14:00 και 13:15 με 16:00 για το ολοήμερο).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet