Τι αναφέρει η πρόεδρος του SDG 17 Greece Μ. Σταυράκη Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σύνδεσμοι-Φορείς

Τι αναφέρει η πρόεδρος του SDG 17 Greece Μ. Σταυράκη Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης οι άνθρωποι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις αρνητικές επιπτώσεις της όπως η μεταβολή των καιρικών συνθηκών, η αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, σημάδια που μας προειδοποιούν ότι το περιβάλλον εκπέμπει σήματα κινδύνου, και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συντονισμένα να δράσουμε για το κλίμα ώστε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Μόνο μέσα από τη διεθνή συνεργασία θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστική ικανότητα των χωρών έναντι των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Ενσωματώνοντας μέτρα για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχεδιασμούς, βελτιώνοντας τον βαθμό εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησής μας σε ζητήματα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας, θα επιτρέψουμε στο περιβάλλον να «ανασάνει» και σε εμάς να αναπροσδιορίσουμε τον ρόλο και τη δράση μας μέσα σε αυτό. Το να εστιάζουμε μόνο στην ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος και τις συνέπειές της, οδηγούμαστε στην καταστροφή του κλίματος και στην έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον.

Σε αυτή τη βάση οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι που συμφωνήθηκαν από όλους τους ηγέτες του κόσμου το 2015 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής είναι το μονοπάτι μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, προς έναν πλανήτη υγιή, έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα. Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης 2021-2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωσή μας, για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.

Είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση. Ως Δίκτυο εργαζόμαστε με επίκεντρο τον Στόχο 13 που αφορά στη «Δράση για το κλίμα», τον Στόχο 14 για τη «Ζωή στο Νερό» και τον Στόχο 15 για τη «Ζωή στη Στεριά», για να ενεργοποιήσουμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην αναζήτηση λύσεων για να μειώσουμε το αρνητικό ανθρώπινο αποτύπωμά μας στο περιβάλλον, για να επανασχεδιάσουμε, να αναδημιουργήσουμε, να επανορθώσουμε τις βλάβες στα οικοσυστήματα του πλανήτη. Η συντονισμένη δράση μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και αποθεμάτων της Γης είναι η προϋπόθεση για να μπορέσει η φύση να μας ανταποδώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη υγεία.

Η σημερινή Ημέρα μας καλεί να αναλάβουμε την πρόκληση για κοινή δράση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, για επένδυση στην ήπια ανάπτυξη, σε εναλλακτικές καθαρές μορφές ενέργειας, για να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, ένα μέλλον αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των παιδιών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet