60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά από 2,6 εκατ. πολίτες δηλώθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Υπουργεία

60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά από 2,6 εκατ. πολίτες δηλώθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

Σε 2,6 εκατομμύρια ανέρχονται οι πολίτες που έκαναν χρήση της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά και να δηλώσουν 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι πολίτες που έκαναν τις δηλώσεις γλίτωσαν από τέλη και πρόστιμα, συνολικά, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, το kράτος διασφαλίζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε χρόνο, ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, ανάλογα με την επιλογή κάθε δημοτικής αρχής.

«Μια παθογένεια δεκαετιών λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν το κράτος και το κράτος εμπιστεύθηκε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Δ. Παπαστεργίου: Ένα βήμα μπροστά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των Δήμων η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Αδήλωτων Τετραγωνικών της ΚΕΔΕ

Για το ίδιο θέμα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ένα σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων αποτελεί η Πλατφόρμα Αδήλωτων Τετραγωνικών της ΚΕΔΕ, η οποία στους επτά μήνες λειτουργίας της έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες όλης της χώρας να υποβάλλουν 2.710.217 δηλώσεις για να δηλώσουν 60.630.700 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας που διέθεταν, αλλά δεν την είχαν δηλώσει στους Δήμους .

»Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε ηλεκτρονικά, μέσα από την εύχρηστη πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες είχαν πρόσβαση από τις ιστοσελίδες της ΚΕΔΕ και των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν τα γκισέ των Δήμων, ούτε να στηθούν σε ουρές ταλαιπωρίας. Πέρα από τη δυνατότητα που δόθηκε στους πολίτες να δηλώσουν εύκολα και χωρίς έξοδα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από τους Δήμους, ωφελημένοι από τη διαδικασία βγαίνουν και οι Δήμοι, αφού πλέον θα δουν τα έσοδα τους από την επιβολή τελών στην επιπλέον ακίνητη περιουσία να αυξάνονται κατά 115 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των ΚΑΠ.

»Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πετύχαμε για πρώτη φορά ως ΚΕΔΕ, μέσω του κόμβου υπηρεσιών GovHUB και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, να διαλειτουργήσουμε άριστα με τα μητρώα – δεδομένα του κεντρικού κράτους, χρησιμοποιώντας υποδειγματικά το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ ΔΔ. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία που είχαμε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣ ΔΔ), του ΔΕΔΔΗΕ και του υπουργείου Εσωτερικών, η θετική συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε δημόσια.

»Πλέον οι Δήμοι οφείλουν άμεσα να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δηλώσεων που τους υποβλήθηκαν και στην προσπάθειά τους αυτή μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει το υπουργείο Εσωτερικών να προσλάβουν ειδικό προσωπικό για να ολοκληρώσουν το έργο αυτό, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΕ που έκανε αποδεκτή το ΥΠ.ΕΣ.».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχολίασε σχετικά:

«Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση λειτουργίας της Πλατφόρμας Αδήλωτων Τετραγωνικών, μέσω της οποίας δηλώθηκαν στους Δήμους πάνω από 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμία επιβολή προστίμου. Το όφελος για όλους είναι σημαντικό. Οι Δήμοι θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους. Οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους και δεν θα κινδυνεύουν με επιβολή προστίμων, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ένα πρωτόγνωρο βήμα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη λειτουργία του ψηφιακού κράτους.

»Πλέον έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες ψηφιακές διευκολύνσεις και εποικοδομητική συνεργασία πολλών διαφορετικών υπηρεσιών του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με θετικά αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών – πολιτών.

»Σήμερα το πρωί, μαζί με τον Γιάννη Τσιάμη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ , ήδη ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω του κόμβου της ΚΕΔΕ, που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα καταστήσουν ακόμη πιο λειτουργικούς τους Δήμους μας και θα προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύονται. Στην προσπάθεια αυτή σύσσωμο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, και μακριά από κομματικές ταμπέλες, έφερε εις πέρας μια πρωτόγνωρη διαδικασία με μόνο σκοπό το όφελος του πολίτη και της επιχείρησης, διότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης δεν αποτελεί αντιπολιτευτικό πεδίο για κανέναν, παρά μόνο πεδίο για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις από όλους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet