Ελ. Μανδαμαδιώτου: Καμία γυναίκα να μη νιώσει εκτεθειμένη σε κινδύνους και απειλές
reader.gr
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ελ. Μανδαμαδιώτου: Καμία γυναίκα να μη νιώσει εκτεθειμένη σε κινδύνους και απειλές

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μια ημέρα που μας θυμίζει την ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για να τερματιστεί αυτό το παγκόσμιο έγκλημα κατά των γυναικών που, ειδικά στις μέρες μας αποτελεί καίρια διεκδίκηση σε όλο τον πλανήτη.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με αναρίθμητα περιστατικά Βίας με θύματα γυναίκες με όποια μορφή αυτή μπορεί να έχει. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών αυξάνεται σοκαριστικά, σωματική, λεκτική βία, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, ανισότητες είναι η καθημερινότητα των γυναικών που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και απειλές. Το μαζικό κίνημα των αποκαλύψεων που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις, είναι μόνο μία μικρή πτυχή του τεράστιου, όπως αποδεικνύεται, προβλήματος.

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός γυναικών που εξακολουθεί και δέχεται την βία και την κακοποίηση σε συχνή βάση, αναζητώντας το θάρρος να μιλήσουν, να σπάσουν τα δεσμά τους και να δραπετεύσουν από τον κακοποιητή τους. Για αυτές τις γυναίκες, αλλά και για όλες εκείνες που δεν τα κατάφεραν και πλήρωσαν το τίμημα με τη ζωή τους, έχουμε χρέος σαν κοινωνία να παλέψουμε σκληρά για να τερματιστεί αυτή η εγκληματική κατάσταση.

Είναι ευθύνη μας να διεκδικήσουμε να ενισχυθούν οι δομές υποστήριξης με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ξαναβρούν το δρόμο τους. Να απαιτήσουμε επιπλέον ασφάλεια και συμπαράσταση στα θύματα.

Και, βεβαίως, πάνω από όλα, είμαστε εμείς οι ίδιοι που πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε όλες τις γυναίκες, ώστε να απλώσουμε το χέρι βοηθείας όπου και όποτε χρειαστεί. Δεν πρέπει καμία γυναίκα να νιώσει μόνη. Καμία να μην νιώσει εκτεθειμένη σε κινδύνους και απειλές. Από τις χαρές της ζωής και της καθημερινότητας, δεν πρέπει να λείψει ποτέ ξανά καμία. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Αλλά είναι υποχρέωσή μας να μην αποτύχουμε.

*Ελένη Μανδαμαδιώτου, μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και της παράταξης Δήμος Μπροστά+.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet