Πέτρος Αλέπης: Τα συμφέροντα δεν είναι ανίκητα – Καλούμε τον δημότη Νέας Ιωνίας να κάνει την ανατροπή
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Πέτρος Αλέπης: Τα συμφέροντα δεν είναι ανίκητα – Καλούμε τον δημότη Νέας Ιωνίας να κάνει την ανατροπή

Στον Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου το ΚΚΕ σημείωσε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές την καλύτερη επίδοση σε όλον τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και την τρίτη καλύτερη στην Αττική, η Λαϊκή Συσπείρωση θα επιδιώξει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να κάνει τη δική της ανατροπή, διεκδικώντας δυναμικά την ψήφο των δημοτών.

Ο λόγος, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Αλέπης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», είναι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση αυτά τα 4 χρόνια ήταν η μόνη αντιπολίτευση στη διοίκηση της δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις βρίσκονταν όλες στην ίδια «κοίτη»…

Όσο για το πόσο εύκολη και πόσο διαφορετική θα είναι μια… επόμενη μέρα με Λαϊκή Συσπείρωση στο «τιμόνι» κάποιου Δήμου, ο κ. Αλέπης απαντά με ρεαλισμό: «Εμείς δεν σπέρνουμε αυταπάτες. Δεν λέμε  πως σε μια κοινωνία και σε ένα κράτος που είναι βαθύτατα εχθρικό για τον λαό και για τις ανάγκες του μπορεί να υπάρξει κάποια “νησίδα” που θα λειτουργεί διαφορετικά. Λέμε όμως στον λαό ότι αφού απέναντί σου έχεις εχθρούς την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, φρόντισε με την ψήφο σου να έχεις μια δημοτική αρχή που θα παλεύει μαζί σου, θα είναι σύμμαχός σου. Κάνε το βήμα, ξέρεις πως δεν θα το μετανιώσεις».

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Κύριε Αλέπη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται μόλις λίγους μήνες μετά τις «διπλές» εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την προσέλευση των πολιτών στην κάλπη;

«Πόσες ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν στη Νέα Ιωνία αν απαλλοτριώνονταν τα δεκάδες παλιά εργοστάσια; Τι μας δείχνει άραγε το παράδειγμα της «Ανατόλια» που έγινε σχολείο; Πώς έγινε αυτό;».

Ο λαός της χώρας μας μετά τις βουλευτικές εκλογές συνεχίζει να βιώνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων σε όλους τους τομείς της ζωής του. Ακρίβεια, πλειστηριασμοί, νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καθιερώνει τη δουλειά 13 ωρών, μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πυρκαγιές. Όλα αυτά «σερβίρονται» με τον μανδύα της κανονικότητας από την κυβέρνηση. Θέλουν δηλαδή να συνηθίσουμε στο μεσαίωνα και να λέμε και  ευχαριστώ…

Αυτό καλούμε τον λαό μας να απορρίψει με τον αγώνα του, τη διεκδίκησή του και φυσικά με την ψήφο του. Άρα, ένα ελπιδοφόρο, ακόμη αδύναμο βεβαίως βήμα, που έγινε στις βουλευτικές εκλογές με την άνοδο του ΚΚΕ, πρέπει να συνεχιστεί και στις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές, καθώς μόνο η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού, όπως και στη Νέα Ιωνία, μπορεί να φέρει ελπίδα και ανάταση στον λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η πρώτη που «υιοθέτησε» τον όρο «τοπική διοίκηση» αναφερόμενη στην αυτοδιοίκηση. Επιμένετε στον χαρακτηρισμό κι αν ναι, γιατί επιδιώκετε τη θέση του δημάρχου, αφού κι εσείς, αν εκλεγείτε, θα κληθείτε να διοικήσετε στο πλαίσιο του ίδιου θεσμικού πλαισίου που έχει καταστήσει την αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση;

Πλέον όλο και περισσότεροι «ομολογούν» αυτό που η Λαϊκή Συσπείρωση τόνιζε εδώ και πολλά χρόνια, ότι δηλαδή οι δήμοι είναι μια βαθμίδα του κράτους από την οποία ασκείται διοίκηση, και μάλιστα αντιλαϊκή. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας αν δει τη φοροληστεία που ασκούν και οι δήμοι, το ότι όλο και περισσότερες υπηρεσίες γίνονται επί πληρωμή, ότι οι δήμοι είναι συχνά ο «λαγός» στις απαράδεκτες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η Λαϊκή Συσπείρωση λέει την αλήθεια και δεν κοροϊδεύει όπως οι υπόλοιποι, είναι και η μόνη που μπορεί και από τη θέση της δημοτικής αρχής να αντιπαλέψει αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, δηλαδή, ως δημοτική αρχή, θα είναι 100% μαχητική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση, θα διεκδικεί λύσεις υπέρ του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Πάτρας, με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, που κόντρα σε θεούς και δαίμονες καταφέρνει να έχει κατακτήσεις για τον λαό της πόλης, να μειώνει χαράτσια, να δίνει ελεύθερους χώρους στον λαό χωρίς καμία επιβάρυνση, να στηρίζει λαϊκές κινητοποιήσεις, δείχνει έναν αγωνιστικό, μαχητικό και περήφανο δρόμο που καλούμε και τον λαό της Νέας Ιωνίας να ακολουθήσει.

Μιας και θίξατε το παράδειγμα του Κ. Πελετίδη, η θητεία των δημάρχων που εκλέχθηκαν με τη σημαία της Λαϊκής Συσπείρωσης (5 στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, 1 στην παρούσα) τι διαφορετικό προσέφεραν στις τοπικές κοινωνίες τους σε σχέση με αυτούς που προέρχονταν από άλλους πολιτικούς χώρους; Υπάρχει τελικώς χώρος για διαφοροποίηση;

Οι δημοτικές αρχές του ΚΚΕ που αναφέρατε, αλλά και ακόμη παλιότερες έχουν αφήσει εποχή για την αταλάντευτη στάση τους υπέρ του λαού, για να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία, γήπεδα, για να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι. Το ίδιο έκαναν και η δημοτική αρχή της Πάτρας αυτήν την 8ετία, όπως και το 2015 – 2019 οι δημοτικές αρχές της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής και της Ικαρίας.

Εμείς δεν σπέρνουμε αυταπάτες. Δεν λέμε  πως σε μια κοινωνία και σε ένα κράτος που είναι βαθύτατα εχθρικό για τον λαό και για τις ανάγκες του μπορεί να υπάρξει κάποια «νησίδα» που θα λειτουργεί διαφορετικά. Λέμε όμως στον λαό ότι αφού απέναντί σου έχεις εχθρούς την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, φρόντισε με την ψήφο σου να έχεις μια δημοτική αρχή που θα παλεύει μαζί σου, θα είναι σύμμαχός σου. Κάνε το βήμα, ξέρεις πως δεν θα το μετανιώσεις.

Θέτουμε στον λαό μας το εξής δίλημμα: «Τι δημοτική αρχή και τι δήμαρχο έχεις ανάγκη; Αν θες κάποιον που να μιλάει για “ατομική ευθύνη”, να δηλώνει “αναρμόδιος” και ότι “οι πόροι δεν φτάνουν”, όταν πρόκειται για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων ή για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τότε έχεις πολλές επιλογές στους συνδυασμούς των άλλων κομμάτων. Αν όμως θες δήμαρχο και δημοτική αρχή που να είναι ακούραστοι αγωνιστές, που θα δίνουν ανυποχώρητη μάχη για το κάθε τι, που θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση διεκδικώντας και όχι παρακαλώντας, τότε έχεις μία επιλογή: Τη Λαϊκή Συσπείρωση που ξέρεις πως κάθε μέρα θα σε δικαιώνει για την επιλογή σου».

Ας έρθουμε στη Νέα Ιωνία. Εάν εξαιρέσουμε τα γενικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, ποια ειδικότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η πόλη σας, τα οποία δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές;

Όπως ήδη αναφέρατε ο λαός της Νέας Ιωνίας υποφέρει από όλες τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και φυσικά είναι να αναρωτιέται κανείς για το πού μπορεί να φθάσει η κοροϊδία και η υποκρισία. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί συμπεριφέρονται με βάση το γνωστό ρητό «γύρω – γύρω Κυριακή και στη μέση Σάββατο». Δηλαδή, για παράδειγμα, τον εργάτη που θα δουλεύει 13 ώρες στη δουλειά με βάση το νέο άθλιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η «ψηφιακή» πόλη τον μάρανε; Ή, στον φτωχό αυτοαπασχολούμενο που μετά βίας τα βγάζει πέρα, από τους φόρους, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, αυτό που του λείπει είναι οι «λευκές νύχτες» που προτείνουν οι συνδυασμοί που στηρίζονται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;

«Στη Νέα Ιωνία η κατάσταση είναι πολύ άσχημη όσον αφορά τις σχολικές υποδομές. Τα περισσότερα κτήρια είναι πεπαλαιωμένα, ενώ δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι».

Εκτός όμως από αυτά, στη Νέα Ιωνία έχουμε και τα εξής και σας τα αναφέρω συνοπτικά:

  • Κίνδυνο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος του κέντρου υγείας, γιατί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου θέλει να το αξιοποιήσει αλλιώς και η δημοτική αρχή αδιαφορεί πλήρως.
  • Απειλή για τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει, με εμβληματικά παραδείγματα τον χώρο πρώην ανθρακωρυχείου (ΑΛΤΕΚ) και την ΕΡΙΟΤΕΚ.
  • Περιοχές ολόκληρες όπως η Καλογρέζα και η Αλσούπολη που δεν έχουν παιδικό σταθμό.
  • Εκατοντάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών.
  • Μεγάλη υποβάθμιση των υποδομών των αθλητικών χώρων που λειτουργούν χάρις στο φιλότιμο και την ακούραστη προσπάθεια των διοικήσεων, των προπονητών, των γονιών.    

Εσείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα επιχειρήσετε να δώσετε λύσεις στα παραπάνω προβλήματα;

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ακριβώς επειδή έχει προτεραιότητά τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών, ξέρει πως μόνο με αγώνα και διεκδίκηση μπορούν να αποσπαστούν κατακτήσεις και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα επιτρέψει ούτε για μια μέρα να κλείσει το κέντρο υγείας, θα το περιφρουρήσει μαζί με τον λαό και τους φορείς του.

Θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να βρει λύση για τη μεταφορά του στόλου των απορριμματοφόρων  από τον Ίκαρο, ενώ ο χώρος της ΑΛΤΕΚ θα δοθεί αναβαθμισμένος στον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Αντίστοιχα θα απαιτήσουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες στην ΕΡΙΟΤΕΚ για την ανέγερση σχολείων -σας θυμίζω πως το θέμα «εκκρεμεί» 19 ολόκληρα χρόνια!

Με λίγα λόγια, η δική μας δέσμευση είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Έχουμε εντοπίσει ότι δύο από τα θέματα της περιοχής τα οποία αναδεικνύετε με μεγαλύτερη συχνότητα ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι αυτά των σχολικών υποδομών (και βρεφονηπιακών σταθμών) και της διαχείρισης των ελεύθερων χώρων. Είναι τόσο πίσω η Νέα Ιωνία στους δύο αυτούς τομείς και πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;

Ναι, στη Νέα Ιωνία η κατάσταση είναι πολύ άσχημη όσον αφορά τις σχολικές υποδομές. Τα περισσότερα κτήρια είναι πεπαλαιωμένα, ενώ δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι. Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε τις εξής σουρεαλιστικές σκηνές:  Σχολικά κτήρια να ονοματίζονται «πράσινα» και «ενεργειακά», αλλά να μην τους έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης», δηλαδή της νέας μεγάλης μπίζνας του κεφαλαίου, στην οποία φυσικά υποκλίνονται οι υπόλοιποι συνδυασμοί.

Η χρηματοδότηση των «ενεργειακών» σχολείων είναι προκλητική, σε αντίθεση με τους απαραίτητους ελέγχους που είναι από υποτυπώδεις ως ανύπαρκτοι. Πρακτικά, δηλαδή, θα πέσει χρήμα και θα βγάλουν πάλι κέρδη οι ενεργειακοί όμιλοι, αλλά τα παιδιά μας δεν θα είναι ασφαλή.

Επίσης, όπως ήδη σας ανέφερα στο παράδειγμα της Άλτεκ, αρκεί να σκεφτεί κάποιος την άτακτη υποχώρηση της δημοτικής αρχής από την απαράδεκτη πρότασή της να πάνε τα απορριμματοφόρα μια ανάσα από τα σχολεία της περιοχής, λόγω της καθολικής κινητοποίησης του λαού, για να καταλάβει το είδος της «διαχείρισης» που συμβαίνει στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει.

Να προσθέσουμε και κάτι άλλο: Πόσες ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν στη Νέα Ιωνία αν απαλλοτριώνονταν τα δεκάδες παλιά εργοστάσια; Τι μας δείχνει άραγε το παράδειγμα της «Ανατόλια» που έγινε σχολείο; Πώς έγινε αυτό; Με μεγάλους, επίμονους αγώνες του λαού και της νεολαίας κόντρα στον εργοδότη, τις κυβερνήσεις, συχνά με συγκρούσεις και πολύχρονη προσπάθεια. Έτσι όμως τα παιδιά της Καλογρέζας απέκτησαν γυμνάσιο και λύκειο.

Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσουμε όσα δικαιούμαστε και εδώ θα δώσει η Λαϊκή Συσπείρωση όλες τις δυνάμεις της.

Η σημερινή δημοτική διοίκηση της Δ. Θωμαΐδου δέχεται πολλά αντιπολιτευτικά πυρά σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμμερίζεστε κι εσείς τις κατηγορίες περί αυταρχικότητας, αλλά και υποβάθμισης του κορυφαίου τοπικού θεσμού διαβούλευσης στην πόλη;

Η διοίκηση Θωμαΐδου είναι μια βαθιά αντιλαϊκή δημοτική αρχή. Έχει βάλει τη σφραγίδα της στη χειροτέρευση της ζωής του λαού της Νέας Ιωνίας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό πράγματι συνδυάζεται και με φαινόμενα κακής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και υποτίμησης των διαδικασιών του.

«Η διοίκηση Θωμαΐδου είναι μια βαθιά αντιλαϊκή δημοτική αρχή. Έχει βάλει τη σφραγίδα της στη χειροτέρευση της ζωής του λαού της Νέας Ιωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Όταν κάποιος είναι εχθρικός απέναντι στον λαό, συχνά έχει και τέτοια χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η κ. Θωμαΐδου πανηγυρίζει γιατί έβαλε στο ψηφοδέλτιό της έναν σεσημασμένο ακροδεξιό, γνωστό για τις αντιδραστικές του απόψεις. Να πούμε και εις ανώτερα…

Εμείς φυσικά προσθέτουμε πως η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να έχει διάφορα «περιτυλίγματα», αλλά η ουσία να μην αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση ο λαός της Νέας Ιωνίας πρέπει να καταψηφίσει τον συνδυασμό της κ. Θωμαΐδου όπως και τους υπόλοιπους που προέρχονται από την ίδια «κοίτη». Να υπερψηφίσει τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία αυτά τα 4 χρόνια ήταν η μόνη αντιπολίτευση στη διοίκηση του Δήμου.

Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ πέτυχε την υψηλότερη επίδοσή του σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Τομέα Αθηνών στη Νέα Ιωνία. Εκτιμάτε ότι η τάση αυτή θα αποτυπωθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ή εκεί ο κόσμος θα λειτουργήσει με άλλα κριτήρια;

Πράγματι το ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία συγκέντρωσε 14,5%, το καλύτερο ποσοστό στον Βόρειο τομέα και το τρίτο καλύτερο σε όλη την Αττική. Είμαστε βέβαιοι πως όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι περήφανοι για την επιλογή τους.

Τους καλούμε να υπερψηφίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Αττικής, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη και φυσικά στον Δήμο μας. Ακόμη περισσότερο, καλούμε εργάτες, νέους, αυτοπασχολούμενους, συνταξιούχους, που προβληματίζονται, καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει,που μπορεί να έκαναν με «βαριά καρδιά» άλλη επιλογή στις βουλευτικές εκλογές, τώρα να κάνουν το βήμα, ψηφίζοντας Λαϊκή Συσπείρωση, με καθαρό μυαλό και σταθερό χέρι.

Ωστόσο, κύριε Αλέπη, τα τελευταία πολλά χρόνια βλέπουμε τον πολίτη να παραπονιέται έντονα για το επίπεδο των δημοτικών αρχών που τον διοικούν, παρ’ όλα αυτά, όταν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη, δεν αποφασίζει να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, τουλάχιστον στον βαθμό που θα την έφερνε σε θέση διοίκησης. Πού το αποδίδετε; Τι είναι αυτό που τον αποτρέπει να σας ψηφίσει μαζικά, ενώ έχει κουραστεί κι απογοητευτεί από τις προηγούμενες διοικήσεις;

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι εκλογές είναι σε έναν μήνα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνουν τη σωστή, την αγωνιστική επιλογή και να υπερψηφίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση, να ανατρέψουν τους αρνητικούς -για τη ζωή τους- συσχετισμούς. Αυτό φυσικά θα αποκτήσει ακόμη πιο γερές βάσεις αν συνδυαστεί με τη γενικότερη συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στο σωματείο, στον φορέα, στην επιτροπή αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να σπάει η απογοήτευση, να αντιμετωπίζεται η ηττοπάθεια και το «τίποτα δεν γίνεται». Άρα, όσο δυναμώνουν οι αγώνες, όσο ο λαός μας βγάζει πιο βαθιά συμπεράσματα ότι αυτοί που του κάνουν τον βίο αβίωτο δεν είναι ανίκητοι, τόσο θα ενισχύεται και το ρεύμα της αμφισβήτησης και της ανατροπής.

Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στον λαό και τον καλούμε να ψηφίσει με βάση την πείρα του, τη ζωή του και τις ανάγκες του.   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet