Σ. Κορωναίου: “Ιστορική απόφαση η ακύρωση των διαγωνισμών για τα απορρίμματα”
Print Friendly, PDF & Email
Γνώμες

Σ. Κορωναίου: “Ιστορική απόφαση η ακύρωση των διαγωνισμών για τα απορρίμματα”

Μια μεγάλη, ιστορικής σημασίας, απόφαση λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Ψηφίσθηκε, και μάλιστα ομόφωνα, η εισήγηση της περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου, για ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών με αντικείμενο τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Τεχνική Διαχείριση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ.

Γράφει η Σοφία Κορωναίου*

Είναι ιστορική γιατί πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει τους μακροχρόνιους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων και αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής δέσμευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως εγκρίθηκε στην ειδική συνεδρίασή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι αυτό που ενέκριναν οι πολίτες της Αττικής με την ψήφο τους στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το σχέδιο των 4 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ είχε ως προϋπόθεση την εγγυημένη τροφοδοσία τους με απορρίμματα. Τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία. Επιβαρύνοντας τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών (αφού το επιπλέον κόστος ανά τόνο θα έφθανε τα 100 ευρώ), καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος ήταν η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών.

Οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται για κινδύνους απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μετά την ακύρωση των διαγωνισμών δεν ευσταθούν. Και αυτό γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί την περιβαλλοντική επίδοση των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. είτε δεν χρηματοδοτεί, είτε ακόμη ζητά επιστροφή των χρημάτων σε σχέδια διαχείρισης που δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Άρα κίνδυνο αμφισβήτησης της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. θα έθετε η συνέχιση των υφιστάμενων σχεδιασμών.

Άλλωστε, έχει ήδη προβλεφθεί από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20, μέσω του νέου ΠΕΠ Αττικής, η χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια.

Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου θα στηρίζεται στον σεβασμό του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση και κυρίως τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης.

Το μέλλον της Αττικής στην διαχείριση των απορριμμάτων ξεκίνησε. Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης. Μιας φιλοσοφίας η οποία εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία σε ότι αφορά τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Μιας φιλοσοφίας που προασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης και θα φέρει την Περιφέρεια Αττικής, σε αυτό το θέμα, στον 21ο αιώνα.

* Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, μέλος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet