Τ. Αλεξανδράκης: Απροσπέλαστη χώρα
Γνώμες

Τ. Αλεξανδράκης: Απροσπέλαστη χώρα

Πέρασε άλλη μια επετειακή μέρα, αυτή «του λευκού μπαστουνιού», για να έρθει αμέσως η επόμενη. Ημέρα για ό,τι μπορείς να σκεφτείς. Τόσες που δεν χωρούν στις 365 και στοιβάζουμε δύο και τρεις επετείους σε καθεμιά.

Γράφει ο Τάκης Αλεξανδράκης*

Ημέρα Ανθρώπων με αναπηρία, ημέρα ανεμπόδιστης κίνησης, ημέρα ανθρώπων που κινούνται σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά… Το μεγάλο αλλά της ζωής μας… παραμένει! Οι επετειακές μέρες περνούν σε μια χώρα που δεν σέβεται τον Άνθρωπο, ο οποίος είτε λόγω ηλικίας είτε παροδικού τραυματισμού, είτε αναπηρίας είναι αποκλεισμένος! Η πολιτεία, η κοινωνία μας τον εμποδίζει να βαδίσει με το λευκό του μπαστούνι, να κινηθεί με το αναπηρικό του αμαξίδιο, με τις βακτηρίες, τις πατερίτσες και τα λοιπά υποστηρικτικά της κίνησής του βοηθήματα.

Μια απροσπέλαστη πραγματικότητα με αξεπέραστα εμπόδια πρόσβασης στα κτήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, τα λεωφορεία ΚΤΕΛ, στα πλοία, στα κτήρια που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στους ιστότοπούς τους, οι οποίοι μάλιστα υποτίθεται πως έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές προσβασιμότητας…

Κάθε μέρα όλοι όσοι τολμάμε να περάσουμε το κατώφλι του σπιτιού μας και να κινηθούμε στο αφιλόξενο αστικό περιβάλλον παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα! Θα πρέπει να κατεβούμε στο οδόστρωμα παρέα με τα επιθετικά οχήματα που θεωρούν τα πάντα δικά τους, όταν ως συνήθως ένας έμπορος, ένα ιδιωτικό ή δημόσιο όχημα, μια μοτοσυκλέτα, μια ζαρντινιέρα, ένας κάδος απορριμμάτων που έχει τοποθετηθεί λανθασμένα μας έχει φράξει ράμπες και πεζοδρόμια, γιατί φυσικά ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Εκείνη την ώρα στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι του τραγουδιού «μικρόκοσμος» και σιγοτραγουδώ: «Είμαι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει, είμαι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε». Είμαι ένας άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες στην απροσπέλαστη «σύγχρονη» Ελλάδα.

*νομικός ΕΚΠΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet