Ερευνητικό πρόγραμμα για την Αγ. Παρασκευή εν μέσω… γκρίνιας στο Δ.Σ.
Ποιότητα Ζωής

Ερευνητικό πρόγραμμα για την Αγ. Παρασκευή εν μέσω… γκρίνιας στο Δ.Σ.

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο τη «Διερεύνηση Χωρικής Στρατηγικής Παρεμβάσεων και Προτεραιοτήτων για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής» μεταξύ του Δήμου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – ΕΜΠ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής σε συνεδρίασή του την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016.

Η σχετική εισήγηση της διοίκησης βρήκε απέναντί της τις παρατάξεις της μείζονος μειοψηφίας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας) και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εκ μέρους της πρώτης, ο επικεφαλής Βασίλης Ζορμπάς κατήγγειλε τη διοίκηση ότι “σκορπά τα λεφτά του Δήμου” για να “τσεπώσουν κάποιοι δικοί της καθηγητάδες”, μέσα από μελέτες “copy paste”. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε ως “προσβλητικό” το ποσό που προϋπολογίζεται για το πρόγραμμα (σ.σ.: 64.000 ευρώ), ενώ θεώρησε το όλο εγχείρημα “άκαιρο”.

Αντιθέτως, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ έκανε λόγο “για άκρως αναγκαία προγραμματική σύμβαση”, η οποία θα αποτελέσει το “επόμενο βήμα” για την υλοποίηση του του Στρατηγικού Σχεδιασμού της δημοτικής Αρχής για την πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα απαιτούν εξειδικευμένους συμβούλου, γι΄ αυτό οι διοίκηση προσφεύγει στη βοήθεια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Θετικός με την εισήγηση της διοίκησης ήταν και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος, αν και είπε ότι “ξενίζει κάπως το ποσό”, ωστόσο θεώρησε την πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας μπορεί να λειτουργήσουν ως “οδικός χάρτης” για την Αγία Παρασκευή, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με τις υπόλοιπες δράσεις (π.χ. Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων), προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη της Αγίας Παρασκευής σε βάθος 20ετίας”.

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης

Στόχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι, μέσω της σύμβασης, είναι η διερεύνηση, μέσα από το πρόγραμμα, νέων, φιλικών προς το περιβάλλον και την πόλη, εναλλακτικών επιλογών και προτύπων για τη βιώσιμη κινητικότητα, τη  λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την αναβάθμιση εν γένει του αστικού περιβάλλοντος της πόλης.  Η έρευνα – που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου, θα αποτελέσει τον οδηγό για την οργάνωση και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την εκπόνηση μελετών, την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση παρεμβάσεων πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και την τεκμηριωμένη διεκδίκηση δημοσίων χώρων (Βίλα Ιόλα, πάρκο Νεαπόλεως, Ο.Τ. 118 κ.ά.)- θα επικεντρωθεί στα εξής τρία αλληλένδετα μεταξύ τους πεδία:

1. Πεδίο  Δημόσιου Χώρου: Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη δικτύωση και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων που έχουν σημαντικές λειτουργίες, χώρων πολιτισμού και αθλητισμού όπως και σημείων ενδιαφέροντος. Με ιδιαίτερη έμφαση θα διερευνηθούν η βελτίωση της σύνδεσης της πόλης με τον Υμηττό, οι συνδέσεις της με τους όμορους δήμους και η καλύτερη ένταξη των μεγάλων εκτάσεων (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Αμερικανικό Κολέγιο, ΕΡΤ, Στρατόπεδο Σπυρούδη, Βίλα Ιόλα κ.ά.) στον ιστό της. Αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει επίσης ο έλεγχος των εμπορικών δραστηριοτήτων και χρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον δημόσιο χώρο.

2. Πεδίο Κινητικότητας: Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη διαχείριση της κυκλοφορίας (οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων), τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους, την οργάνωση της στάθμευσης και τη διερεύνηση δυνατοτήτων για ήπιες μορφές κινητικότητας σε συνδυασμό με τους σταθμούς του μετρό. Ξεχωριστής σημασίας αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει η άρση της διχοτόμησης της πόλης από τη Λεωφόρο Μεσογείων μέσω της μακροπρόθεσμης «επιβράδυνσής» της.

3. Πεδίο Αστικού Πρασίνου: Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της προστασίας της υφιστάμενης βλάστησης, της αναβάθμισης και ισόρροπης κατανομής του αστικού πρασίνου και της δημιουργίας «πράσινων διαδρομών» και δικτύων αστικού πρασίνου εντός του Δήμου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε τρεις διακριτές φάσεις και θα διαρκέσει 12 μήνες. Προκειμένου δε να εντοπιστούν και ιεραρχηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις -ανάλογα με την αναγκαιότητά τους, την ωριμότητά τους και τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους – θα αναπτυχθεί με ευθύνη του Δήμου διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, με συνελεύσεις πολιτών, συσκέψεις με φορείς της πόλης και αρμόδιους για συγκεκριμένα έργα οργανισμούς. Τα αποτελέσματα/ συμπεράσματα της διαβούλευσης θα περιληφθούν στο τελικό προϊόν του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet