Αλλάζουμε προς ΕΝΕΒΑΠ: Μην μπαίνετε σε μικροπολιτικά παιχνίδια με τα δημοτικά τέλη
Επιχειρήσεις – Αγορά

Αλλάζουμε προς ΕΝΕΒΑΠ: Μην μπαίνετε σε μικροπολιτικά παιχνίδια με τα δημοτικά τέλη

Αυστηρή ανακοίνωση προς το προεδρείο της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) εξέδωσε η δημοτική παράταξη Αλλάζουμε, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μυλωνάκη, με αφορμή ανάρτηση της πρώτης στον ιστότοπό της αναφορικά με την πρόσφατη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Στην ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη θέτει προς την Ένωση τέσσερα γεγονότα που… διέφυγαν της προσοχής της, όπως λέει, αλλά και την προτρέπει «να μην μπαίνει σε μικροπολιτικά παιχνίδια, αφού ούτε ο ρόλος, ούτε η αποστολή της το επιτρέπουν».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Η περίεργη και «επιλεκτική» θέση της ΕΝΕΒΑΠ και η αλήθεια για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ) για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2018 αναφορικά με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σίγουρα ξενίζει. Κι αυτό όχι τόσο γιατί μοιάζει πολύ στο «στήσιμό» της με την αντίστοιχη ανακοίνωση της διοίκησης του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη «στοχοποίηση» προσώπων, όσο γιατί (ηθελημένα;), αγνοώντας προκλητικά τη σειρά των γεγονότων, επιχειρεί να καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων να ελέγχουν και να ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή.

Η ΕΝΕΒΑΠ ξεχνά ότι είναι η δημοτική αρχή που ευθύνεται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και χαρακτηρίζει «αδιανόητη» τη στάση όσων δημοτικών συμβούλων δεν ψήφισαν όπως η ίδια θα επιθυμούσε. Είναι άξιο απορίας όμως, γιατί, ενώ γνώριζε καλά ότι η δημοτική αρχή έχει προ πολλού απολέσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ., δεν κάλεσε τα μέλη της αντιπολίτευσης να μας ενημερώσει για την πρόταση την οποία είχε καταθέσει από 5/11 στον δήμαρχο.

Την ίδια στιγμή, στην ΕΝΕΒΑΠ και τον πρόεδρό της, που προσπαθεί να σώσει τη χαμένη αξιοπιστία της διοίκησης του δημάρχου Γ. Σταθόπουλου, φαίνονται απολύτως κατανοητά και παραδεκτά:

α) Η αδιαφορία της διοίκησης να συμπεριλάβει στην εισήγησή της το αίτημα της Ένωσης να αλλάξουν οι κατηγορίες των καταστημάτων και το ποσοστό μείωσης των δημοτικών τελών που καταβάλλουν, που η ίδια η ΕΝΕΒΑΠ παραδέχεται ότι εγκαίρως, αρκετές μέρες πριν τη συνεδρίαση, είχε υποβάλει.

β) Η «αμνησία» των εισηγητών να φέρουν το θέμα, έστω ως τροποποίηση, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

γ) Η σπουδή της διοίκησης να δεχθεί ασμένως το ίδιο ακριβώς αίτημα που είχε απορρίψει, μόλις το έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι από «αβλεψία» δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική εισήγηση και έχοντας μάλιστα «έτοιμο» και το κόστος που το συγκεκριμένο αίτημα συνεπάγεται για τον Δήμο!

δ) Το γεγονός ότι, ενώ για την αλλαγή στα παραπάνω δημοτικά τέλη η διοίκηση δεν δίστασε να τροποποιήσει την αρχική εισήγηση χωρίς τη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας, αντιθέτως, όταν προτάθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας περαιτέρω μείωση κατά 27,3% των τελών χρήσης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, αίφνης «θυμήθηκε» την ύπαρξη της Οικονομικής Υπηρεσίας και των τυχόν ενστάσεων που μπορεί να έχει, και απέρριψε την πρόταση…

Για όλα τα παραπάνω το προεδρείο της ΕΝΕΒΑΠ ούτε «είδε» ούτε «άκουσε» τίποτε, γιατί – όπως το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει – «δεν μπαίνει σε κανένα παιχνίδι κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα στους πολίτες και καταναλωτές μας».

Καλό θα ήταν να μην μπαίνει ούτε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, αφού ούτε ο ρόλος, ούτε η αποστολή της το επιτρέπουν.

Και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν συνειδητοποιούσε ότι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων δεν είναι να εξασφαλίζουν, πάση θυσία, τα συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων ομάδων, αλλά να φροντίζουν, με τον τρόπο που πρέπει, για το συμφέρον του γενικότερου κοινωνικού συνόλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet