Μείωση τελών αλλά και… ασκήσεις συναίνεσης στον Δήμο Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

Μείωση τελών αλλά και… ασκήσεις συναίνεσης στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Τελικώς, παρά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα της διοίκησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής να μειώσει τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2018, οπότε και είχε καταψηφιστεί η σχετική εισήγησή της, η πόλη θα έχει μειωμένα τέλη το 2019.

Η εξέλιξη οφείλεται στην πρωτοβουλία που πήρε η μειοψηφία, με «μπροστάρη» τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, ο οποίος, στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2018,  ζήτησε από τους συμβούλους της μειοψηφίας να επαναφέρουν οι ίδιοι το θέμα για συζήτηση στο Σώμα, προτείνοντας ουσιαστικές μειώσεις στα τέλη και όχι αυτές που είχε προτείνει η διοίκηση του κ. Γιάννη Σταθόπουλου.

Και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Σώματος, Γεράσιμος Βλάχος, είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να «σταθεί» μια τέτοια συνεδρίαση (σ.σ.: κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος από τη μειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), τελικώς και το θέμα συζητήθηκε – έστω και προ ημερησίας – και η μείωση ψηφίστηκε και μάλιστα ομόφωνα.

Βέβαια, για να φθάσουμε σε αυτό, προηγήθηκε άλλος ένας γύρος «προσφορών» για το ύψος της μείωσης, σε έναν ιδιότυπης μορφής κοινωνικό πλειστηριασμό, όπως και «διαξιφισμών» για το ποιος είναι πραγματικά υπέρ της συναίνεσης και ποιος όχι. Έτσι, η μείωση του 3% που είχε προτείνει η διοίκηση στην αρχική μη «γόνιμη» συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου μετατράπηκε σε μείωση 8%, με τους συμβούλους της μειοψηφίας ωστόσο να ζητούν αυτή να φθάσει στο 10%.

Κάπου εκεί άρχισαν και πάλι οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με αλληλοκατηγορίες για έλλειψη συναινετικού πνεύματος, στη συζήτηση μπήκαν εκ νέου τα θέματα της μη επένδυσης από πλευράς διοίκησης του αποθέματος που έχει προκύψει από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς και των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Και μπορεί μεν οι δύο πλευρές να μην κατάφεραν να συναινέσουν στο ποιος είναι πιο συναινετικός, ωστόσο έφθασαν σε ομόφωνη απόφαση που μειώνει τα δημοτικά τέλη των οικιών κατά 8% και τα τέλη των επιχειρήσεων κατά 30% για τα καταστήματα έως 150τ.μ. και κατά 10% για τα καταστήματα από 151τ.μ. έως 300τ.μ.

Ανακοίνωση Δήμου Αγίας Παρασκευής για τα δημοτικά τέλη

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με τις μειώσεις στα δημοτικά τέλη:

Τη μείωση των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού και τη συνέχιση της πλήρους απαλλαγής ευπαθών ομάδων για το 2019 αποφάσισε ομόφωνα στις 12 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω απόφαση:

  • Μειώνονται 8% τα τέλη για οικίες, 30% για καταστήματα έως 150τ.μ. και 10% για καταστήματα από 150 έως 600τ.μ.
  • Παραμένει η πλήρης απαλλαγή, με εισοδηματικά κριτήρια, από ανταποδοτικά τέλη Μακροχρόνια Άνεργων, Άπορων, Ατόμων με Αναπηρία, Πολύτεκνων, Τρίτεκνων και Μονογονεϊκών Οικογενειών.

Οι συνολικές μειώσεις των τελών από το οικονομικό έτος 2015 ανέρχονται στο 20% για τις οικίες, στο 51% για τα καταστήματα έως 60τ.μ. και στο 42% για τα καταστήματα 60 έως 150τ.μ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά τη νέα μείωση, τα τέλη για τις οικίες στον Δήμο μας διαμορφώνονται σε 1,03€ ανάτ.μ. τον χρόνο και είναι τα χαμηλότερα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και τα δεύτερα χαμηλότερα σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet