Βιβλιοπαρουσίαση «Φιλοσοφία & Ιστορία» από τη Δράση
Βιβλίο-Εικαστικά

Βιβλιοπαρουσίαση «Φιλοσοφία & Ιστορία» από τη Δράση

Ο συγγραφέας Σπύρος Κουτρούλης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Φιλοσοφία & Ιστορία» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στις 11 το πρωί στο στέκι της Δράσης (Πάρνηθος 21) στα Βριλήσσια.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταξύ τριών συνεχόμενων βιβλιοπαρουσιάσεων – συζητήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο στο «στέκι» της Δράσης.

Παρουσίαση του βιβλίου «Φιλοσοφία & Ιστορία»
στη Δράση

Το βιβλίο απαρτίζεται από πέντε διαφορετικά δοκίμια, όπου ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τη συνάντηση της φιλοσοφίας με την κοινωνία και την ιστορία· εξαρχής, άλλωστε, ο φιλοσοφικός λόγος στάθηκε πάντα μέσα στον κοινωνικό χώρο και δεν περιορίστηκε στον προβληματισμό για την αφετηρία της ύπαρξης.

Το πρώτο δοκίμιο πραγματεύεται την πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα, την ερμηνεία της από τον Καρλ Πόππερ –που τον θεωρεί προπομπό του ολοκληρωτισμού– και την απάντηση του Eρνστ Κασσίρερ, που θα υποστηρίξει ότι, στην πλατωνική πολιτεία αποδοκιμάζεται με εμφατικό τρόπο η τυραννία.

Στο δεύτερο, για την πολιτική, την κοινωνία και τη δημοκρατία στον Αριστοτέλη, παρατίθενται οι απόψεις των Καρλ Πόππερ, Καρλ Μαρξ και Κορνήλιου Καστοριάδη. Ο Αριστοτέλης θέτει σε αξιακή προτεραιότητα την κοινωνία έναντι του ατόμου, όχι για να το εξαφανίσει, αλλά για να πλέξει το απαραίτητο «κουκούλι», εντός του οποίου ο άνθρωπος θα καταφέρει να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στο τρίτο δοκίμιο παρουσιάζεται η αντίληψη της Χάνα Άρεντ πως το ξερίζωμα του ανθρώπου αποτελεί την πηγή του ολοκληρωτισμού, ενώ παράλληλα η δυτική δημοκρατία κατατρύχεται από την εμπορευματοποίηση και τον μηχανικισμό.

Στο τέταρτο δοκίμιο «Αντιεθνικισμός και αυτοκρατορίες: οι παρερμηνείες και τα αδιέξοδα της μεταμοντέρνας ιστοριογραφίας» παρουσιάζονται οι απόψεις –και οι παρερμηνείες αυτών– των Έρνεστ Γκέλνερ, Άντονι Σμιθ, Mπένεντικτ Άντερσον και Έλι Κέντουρι για τις προϋποθέσεις, τους όρους και την εξέλιξη των ιστορικών εθνών.

Τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με τη μελέτη της αντίληψης του Ιμμάνουελ Καντ για την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον Κόσμο και στη Φύση· αντίληψη που επηρέασε τη φιλοσοφική σκέψη που ακολούθησε, ακόμη και αυτή που επεδίωξε να σταθεί απέναντί του, όπως η μαρξική.

Ο Σπύρος Κουτρούλης γεννήθηκε το 1963 στο Δερβένι Κορινθίας, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγγραφέας των βιβλίων: Ο Θεός- χορευτής, Περιπλάνηση στον λόγο του Φ. Νίτσε (εκδόσεις Παπαζήση), Εθνισμός και κοινοτισμός, Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, Αισθητική και Ιδεολογίες του Νέου Ελληνισμού, «ο ξερίζωμα του ανθρώπου- η κρίση της νεωτερικότητας, Οι ιδεολογίες και οι στοχαστές. (Εναλλακτικές Εκδόσεις).

Συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία, όπου δημοσίευσε πλήθος μελετών και έλαβε συνεντεύξεις από τον Μιχάλη Ράπτη και τον Παναγιώτη Κονδύλη.

Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Άρδην, Νέος Λόγιος Ερμής, Νέα Πολιτική και της εφημερίδας Ρήξη. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σύναξη, Κοράλλι και στις εφημερίδες Καθημερινή και Μακεδονία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet