ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων: Ζητεί σύγκληση του Δ.Σ. για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

ΛΑ.ΣΥ. Βριλησσίων: Ζητεί σύγκληση του Δ.Σ. για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές που φέρνει ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση ζητεί η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Βήττο.

Στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη αναφέρει:

Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση Νόμου για νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι άξονες της πρότασης είναι οι εξής:

  • Εκλογή Δημάρχου/Περιφερειάρχη με ποσοστό 43%.
  • Τα 3/5 των εδρών δίνονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στην αντιπολίτευση.
  • Τίθεται όριο για την κατανομή των εδρών το 3%.
  • Μειώνεται ο αριθμός των εδρών σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με μια κλιμάκωση από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους.
  • Επαναφέρεται το κοινό ψηφοδέλτιο δήμων και κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων και μπαίνει ως προϋπόθεση εγκυρότητας του ψηφοδελτίου ο συνδυασμός να κατεβάσει τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο σύνολο των κοινοτήτων. Στην Αττική καταργούνται οι κοινότητες πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
  • Διατηρείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.
  • Αυξάνονται κατά πολύ τα παράβολα. Πιο συγκεκριμένα κατά 150% για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, κατά 60% για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, και 500% για τους κοινοτικούς συμβούλους.

Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς  ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο μετατρέποντας Δήμους και Περιφέρειες σε μοχλό για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων.

Ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet