Δήμος και ΕΚΠΑ εκπονούν σχέδιο προστασίας των Ηρακλειωτών από φυσικές καταστροφές
Κοινωνία

Δήμος και ΕΚΠΑ εκπονούν σχέδιο προστασίας των Ηρακλειωτών από φυσικές καταστροφές

«Για πρώτη φορά η πόλη μας αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας, για τη στοχευμένη προστασία από τις φυσικές καταστροφές». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, υπέγραψε την προγραμματική συμφωνία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα προκειμένου, όπως επισημαίνει η διοίκηση του Δήμου, να προχωρήσει στην τόνωση της επιχειρησιακής του ετοιμότητας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και να δημιουργήσει μια καλο-συντονισμένη δυναμική ανάμεσα σε Δήμο και πολίτες, η οποία θα μπαίνει σε λειτουργία στις απευκταίες περιπτώσεις που θα παρουσιαστούν έκτακτες ανάγκες δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Μαθαίνουμε την πόλη – «Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου και τους γύρω μου»

Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει την προετοιμασία της πόλης και των πολιτών σε δύο στάδια:

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Λέκκα θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη χαρτογράφησης του Ηρακλείου, περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της πόλης με τη διερεύνηση του γεωδυναμικού πλαισίου, την ανάλυση και τη μελέτη των μορφολογικών συνθηκών, την έρευνα γεωδυναμικών φαινομένων και την ανάλυση του πολεοδομικού – χωροταξικού ιστού της πόλης.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματα των ερευνών για να προχωρήσει αφενός στις παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης που θα κριθούν απαραίτητες, αφετέρου σε μια συνεχή, ευρεία και ειδική ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου και τους γύρω μου».

Συγκεκριμένα, θα ενημερώσει τους μαθητές και όλους τους κατοίκους, ώστε με απλό και πρακτικό τρόπο να γνωρίζουν πώς θα μπορούν να προστατευθούν και να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Οι ενημερωτικές δράσεις θα περιλαμβάνουν: ασκήσεις ετοιμότητας, διανομή ενημερωτικού υλικού, προγραμματισμό ενημερωτικών ομιλιών κ.ά.

Νίκος Μπάμπαλος: Καινοτομούμε για να προστατευτούμε

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί για την πόλη μας μία τομή στον τομέα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών» τόνισε ο Νίκος Μπάμπαλος μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με το ΕΚΠΑ, για την οποία σχολίασε ότι «έρχεται να απαντήσει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο στα όσα θα πρέπει να γίνουν στο Ηράκλειο για τη μείωση της επικινδυνότητας στην περίπτωση φυσικών καταστροφών μικρής ή μεγαλύτερης εμβέλειας».

«Δημιουργείται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πάνω σε εξειδικευμένες ανάγκες και περιπτώσεις κινδύνου. Η συμφωνία αποτελεί παρακαταθήκη ασφάλειας για όλους τους Ηρακλειώτες, για το παρόν και το μέλλον. Στο παρόν, γιατί θα ξέρουμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές εστίες κινδύνου και η βέλτιστη αντιμετώπισή τους και στο μέλλον, γιατί μέσα από τις δράσεις ενημέρωσης γενικών και ειδικών κοινών, θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας» επισήμανε ο κ. Νίκος Μπάμπαλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet