Ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ηράκλειο: «Να αποζημιωθούν τα πάντα» διεκδικεί ο Δήμος
Κοινωνία

Ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ηράκλειο: «Να αποζημιωθούν τα πάντα» διεκδικεί ο Δήμος

Την αποζημίωση πάσης φύσεως φθορών και απώλειας υποδομής σε κατοικίες και επιχειρήσεις από το «σάρωμα» του ανεμοστρόβιλου διεκδικεί, με ομόφωνη απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου του, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από τη διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την αποζημίωση των πληγέντων.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση καταγραφών στα εξωτερικά τμήματα των κτηρίων με ζημιές, συνεχίζοντας δε τη δεύτερη φάση επαναληπτικών αυτοψιών με τα κλιμάκια των μηχανικών του στα εσωτερικά των ακινήτων και όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, στο κομμάτι ευθύνης που του αναλογεί, έχει αποφασίσει να στείλει πλήρη τον κατάλογο της καταγραφής στη ΔΑΕΦΚ για τις αποζημιώσεις των πολιτών, αναγράφοντας τα πάντα: από κεραμοσκεπές, τζάμια και λοιπά στατικά, έως οικοσυσκευή, τέντες κτλ. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και μετά την πρωτοβουλία για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η δημοτική αρχή θα πιέσει τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών -η οποία έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση- να λάβει υπόψιν όλες τις ζημιές, αποζημιώνοντας πλήρως τους Ηρακλειώτες.

Τα βήματα από εδώ και πέρα

Ποια είναι όμως η διαδικασία που ορίζει ο Νόμος και πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για να «ξεκλειδώσει» η αποζημίωση των πολιτών; Ο Δήμος, από την πλευρά του, όπως σημειώνει, έχει κάνει αυτό που του αντιστοιχεί στο δικό του μερίδιο της ευθύνης και περιμένει τα εξής βήματα, τα οποία η δημοτική αρχή θα παρακολουθεί προκειμένου οι υπεύθυνοι να τα προχωρήσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα:

Βήμα1ο: Οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής με υπουργική απόφαση, την οποία θα προκαλέσει με αίτημά της η ΔΑΕΦΚ, αφού λάβει σχετική αναφορά από την Περιφέρεια Αττικής και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που θα πιστοποιούν το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου. Οι αναφορές είναι στην διαδικασία της κατάθεσης, για να ακολουθήσει η υπουργική απόφαση.

Βήμα 2ο: Με την οριοθέτηση, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα καλέσει τους πληγέντες να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης όπου, και εκεί, θα υπάρχει μια ατομική γενική καταγραφή των ζημιών και των απωλειών από τους ίδιους.

Βήμα 3ο: Παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, ο Δήμος και η Περιφέρεια Αττικής, τα κλιμάκια των οποίων πραγματοποίησαν τις αυτοψίες στην πληγείσα περιοχή, θα στείλουν στη ΔΑΕΦΚ τους φακέλους με τις δικές τους καταγραφές για να συνυπολογιστούν με τις ατομικές αναφορές του κάθε πολίτη.

Βήμα 4ο: Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών θα αξιολογήσει τα αιτήματα των πολιτών και θα προχωρήσει αναλόγως στις αποζημιώσεις τους.

«Στη διαδικασία της αποκατάστασης της πόλης είχαμε άμεση ευθύνη για αυτό και μπορέσαμε να επαναφέρουμε τη λειτουργία και την εικόνα του Δήμου μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στο κομμάτι των αποζημιώσεων εμπλεκόμενοι είναι άλλοι κρατικοί φορείς, τους οποίους θα βοηθήσουμε, βέβαια, όσο μπορούμε, είναι όμως εκείνοι που θα καθορίσουν πώς και πότε θα αποζημιωθούν οι πολίτες» δηλώνει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος και προσθέτει:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση ή να πιέζουμε για το μέγιστο όφελος των συμπολιτών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με τη δέσμευση να ενημερώνουμε τους Ηρακλειώτες για κάθε εξέλιξη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet