Εβδομάδα κινητικότητας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής από τις 16/9
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Εβδομάδα κινητικότητας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής από τις 16/9

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το διάστημα από τις 16 – 22 Σεπτεμβρίου αποτελεί τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, την περίοδο που συμβολικά και ουσιαστικά οι χώρες και οι πόλεις της Ευρώπης προσπαθούν πιο έντονα από τις υπόλοιπες ημέρες να περάσουν το μήνυμα στους πολίτες για μετακινήσεις με τρόπους εναλλακτικούς και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.

Η φετινή Εβδομάδα Κινητικότητας έχει πρόσημο και την υγεία, καθώς αφ’ ενός του ότι η μετακίνηση με ΜΜΜ βοηθάει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον αστικό ιστό και αφ’ ετέρου η μετακίνηση με τα πόδια ή ποδήλατο, όπου είναι εφικτό, συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτά τα μηνύματα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει ετοιμάσει σειρά από δράσεις μέσα σε αυτές τις ημέρες για να σηματοδοτήσει ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τις μετακινήσεις μας στην πόλη… αλλιώς.

Μαθαίνουμε Δήμο μας… περπατώντας

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία, ξεκινά μια βόλτα – περίπατος στα ιστορικά κτήρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον τηλεφωνικό αριθμό 213 2000211, έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Μαθαίνω – επισκευάζω – κινούμαι με ασφάλεια

Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00 μέχρι τις 20.00, στην κεντρική πλατεία του Δήμου, θα βρίσκονται ειδικοί στο ποδήλατο από επιχειρήσεις της πόλης για να δείξουν πώς ελέγχουμε, πώς επισκευάζουμε, πώς κινούμαστε με μεγαλύτερη ασφάλεια με το ποδήλατο.

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σηματοδοτούμε ότι μπορούμε να κινηθούμε και χωρίς αυτοκίνητο. Το κέντρο της πόλης κλείνει για τα Ι.Χ. και επιτρέπει την κυκλοφορία μόνο σε πεζούς και ποδήλατα. Παράλληλα, στις 11.00 το πρωί ξεκινά ποδηλατάδα με αφετηρία από την κεντρική πλατεία και διαδρομή μια μεγάλη βόλτα σε όλο το Κυριακάτικο Ηράκλειο (οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόησης ή αρνητικό rapid test τελευταίων 48 ωρών).

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, δήλωσε σχετικά με τις δράσεις:

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη όμορφη, σε μια πόλη πράσινη, σε μια πόλη που προσπαθούμε να την κάνουμε, κάθε ημέρα και περισσότερο, πόλη που αξίζει να ζεις. Μέσα σε αυτή την πόλη, λοιπόν, στις γειτονιές και τα σημεία της, πρέπει να βάλουμε ως στόχο να κινούμαστε πιο οικολογικά, πιο φιλικά στο περιβάλλον και την υγεία μας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δίνει, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, την αφορμή για να βάλουμε στην καθημερινότητά μας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, πέρα από τη συνήθεια του Ι.Χ. Τρόπους που αφ’ ενός συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και βελτίωση του αστικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αφ’ ετέρου προσδίδουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για όλους όσους τους υιοθετούν.

»Ο Δήμος, με τη Δημοτική Συγκοινωνία, με τις εργολαβίες επέκτασης και βελτίωσης των πεζοδρομίων, με τη δημιουργία περισσότερων πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, κυρίως όμως με την επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, επανασχεδιάζει τον χάρτη της πόλης και δίνει τα μέσα ώστε να δώσει πεδίο για την αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στις ζωές μας για να γίνουν αυτές καλύτερες και πιο ποιοτικές. Ας κάνουμε, λοιπόν, όσοι δεν το έχουμε κάνει ακόμα, μια νέα αρχή στον τρόπο που μετακινούμαστε στην πόλη. Και, κυρίως, ας μάθουμε στα παιδιά μας το μέλλον αυτό του τόπου, πώς θα το κάνουμε καλύτερα από εμάς. Το Ηράκλειο πρέπει να γίνει και σε αυτό τον τομέα Δήμος πρότυπο και παράδειγμα για όλους. Μπορούμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet