Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Ζητεί επανάληψη εκλογών στον Σύλλογο 2ου Λυκείου Κηφισιάς
Κοινωνία

Ένωση Γονέων Δήμου Κηφισιάς: Ζητεί επανάληψη εκλογών στον Σύλλογο 2ου Λυκείου Κηφισιάς

Δεν τηρήθηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς, οι στοιχειώδεις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο κατά τις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Κηφισιάς.

Συγκεκριμένα, η Ένωση επισημαίνει:

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου Κηφισιάς, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα – πάντα με γνώμονα την παροχή των καλύτερων δυνατών εκπαιδευτικών παροχών ως προς τα παιδιά μας.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου στο 2ο Λύκειο Κηφισιάς δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, όπως διαπιστώθηκε από εκπρόσωπο του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς. Συγκεκριμένα:

  • Δεν παρασχέθηκε επαρκής ενημέρωση στους γονείς για τις δυνατότητες ενός Συλλόγου, για τα όργανα που εκλέγουν και τους εκπροσωπούν,
  • Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση και παρακίνηση των γονέων ώστε να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, συνεπώς δεν δόθηκε η ευκαιρία στη συντριπτική πλειοψηφία τους  να εκλέξουν το συλλογικό όργανο που θα τους εκπροσωπεί.
  • Περιορίστηκε στο ελάχιστο η διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν μόνον το 16% του μαθητικού δυναμικού, με συνέπεια το νέο Δ.Σ. νομικά να μην μπορεί να εκπροσωπήσει τους γονείς ούτε καν στο Σχολικό Συμβούλιο.
  • Αποφασίστηκε από μια ομάδα γονέων και χωρίς περαιτέρω συζήτηση ότι το σχολείο δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς, ενώ μια τέτοια απόφαση είναι γνωστό ότι αποτελεί κρίση του σώματος της  Γενικής Συνέλευσης. Απαιτήθηκε, μάλιστα, να αποχωρήσει από το χώρο η εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς μόνο και μόνο επειδή απάντησε σε ερώτημα ομάδας γονέων αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, τους οποίους θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να καταδείξουμε, καλούμε τους γονείς του 2ου Λυκείου Κηφισιάς να ζητήσουν τη σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης καθώς και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σύμφωνα με τα όσα ρητά προβλέπονται στους ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α’/30-09-1985) και ν.2621/1998 (ΦΕΚ 136τ.Α’/23-06-1998) αλλά και στην ΥΑ Δ4/662/23-12-1998 (ΦΕΚ 77 τ.Β’/08-02-1999).

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Σύλλογοι Γονέων δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση κανενός, τουναντίον ανήκουν στο σύνολο των γονιών ενός σχολείου.

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι όσο μειώνουμε τις διεκδικήσεις μας γι’ αυτά που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, τόσο μεγαλώνει η απαξίωση του Δημόσιου αγαθού της Παιδείας. Όταν αποδυναμώνουμε τους συλλόγους γονέων, είναι σαν να βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στη δική μας προσπάθεια. Όπως έχει δείξει και η ιστορία, είχαμε θετικά αποτελέσματα στις προσπάθειές μας μόνο όταν υπήρχε  σωστός προσανατολισμός στην κατεύθυνση, μαζικές κινητοποιήσεις, πείσμα και συλλογικότητα και φυσικά κοινή πορεία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι:

  • Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς από την ίδρυση της επιδιώκει να είναι κοντά στους συλλόγους γονέων και να τους υποστηρίζει  στην προώθηση της μαζικής συμμετοχής τους  που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληξη κάθε διεκδίκησης. 
  • Η εκπροσώπηση των συλλόγων γονέων στην Ένωση Συλλόγων Γονέων είναι πολύ σημαντική γιατί μόνον έτσι μπορούμε  να παλέψουμε αποτελεσματικά για τα κοινά μας προβλήματα σε επίπεδο Δήμου. Απόδειξη το ότι μόνον μετά την ίδρυση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς τα ζητήματα της παιδείας μπήκαν στην ατζέντα του Δήμου και υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
  • Η μαζικότητα των διαδικασιών σε αρχαιρεσίες είναι επίσης απαίτηση του νόμου που ορίζει ότι ένας σύλλογος γονέων θεωρείται ότι εκπροσωπεί τους γονείς στο Σχολικό Συμβούλιο, στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, στα όργανα του Δήμου εφόσον ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν κατ’ ελάχιστο το 1/3 των μαθητών.   

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα προβλήματα όλων των σχολείων του Δήμου ακόμα και αυτών των οποίων οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι μέλη της. 

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Κώστας

    Εφόσον προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν. Εκτός αν παίζονται πολιτικά παιγνίδια στο εν λόγω σχολείο όπου φοιτούν και παιδιά συγκεκριμένων ενεργών πολιτικών…

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet