Δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο ψυχικής ανθεκτικότητας εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας από το Κ.Π. «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δωρεάν διαδικτυακό εργαστήριο ψυχικής ανθεκτικότητας εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας από το Κ.Π. «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς ενημερώνει για την έναρξη δωρεάν διαδικτυακού εργαστηρίου για τη στήριξη και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. της δομής το εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Πέμπτη και ώρες 17:30-19:30, με εναρκτήρια ημερομηνία τις 4 Φεβρουαρίου 2021, ενώ θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις. Οι αιτήσεις συμμετοχής σύμφωνα με το Κέντρο θα υποβάλλονται έως τις 31/1/2021.

Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Σήμερα, όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες αλλαγές σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό  όσο και επαγγελματικό επίπεδο λόγω των συνεπειών της Covid-19. Το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει ενταχθεί σε κατάσταση «Safe Mode» ή για να είμαστε ακριβείς σε κατάσταση «Emergency Mode» χωρίς δυνατότητα «επαναφοράς/recovery» σε προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα.

Κάποιες όμως επαγγελματικές κατηγορίες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα, που αφορούν την ανταπόκριση στο νέο ρόλο τους, ο οποίος εμπεριέχει την προσπάθεια να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις πολλαπλές μεταβάσεις από την εξ αποστάσεως στη δια ζώσης εκπαίδευση και το αντίστροφο,  σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή  μετάβαση των εφήβων.

 Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε  πληθώρα φορέων να επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς στις τεχνολογικές υποδομές, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της πανδημίας στη σχολική κοινότητα. Αναμφισβήτητα όμως χρειάζεται και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην ενδυνάμωση του ρόλου τους, προκειμένου και ο ίδιος να ενισχυθεί.

Τα Κέντρα Πρόληψης, όπως και το δικό μας, έχουμε στις αρμοδιότητες μας, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, εκτός από  την επιμόρφωσή τους για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στους μαθητές.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω δράσεων, το Κέντρο μας, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ «Προνόη», πρόκειται να υλοποιήσει το εξ αποστάσεως εργαστήριο για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.

Για την υλοποίηση του εργαστηρίου,   αξιοποιείται το  εργαλείο  του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία»,  με τίτλο «Πρόληψη κατ’ οίκον: Από το Α έως το Ω». Η ιδιαιτερότητα αυτού του εργαλείου εδράζεται στο ότι μπορεί να εφαρμοστεί ολόκληρου εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας την τεχνολογία με σύγχρονες, αλλά και ασύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, μέσω της ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε συνθήκες αβεβαιότητας, με έμφαση στις βασικές αρχές της Θετικής ψυχολογίας. 

Η Θετική Ψυχολογία ασχολείται με τη μελέτη των θετικών συναισθημάτων και των θετικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς επίσης και με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να ενισχύσει και να αυξήσει αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να ενδυναμώσει την προσωπικότητα του, αλλά και να προλάβει ή να αντιμετωπίσει κάποια ψυχική ασθένεια. Επιπρόσθετα, μέσα από τις ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχουν παραχθεί, έχει δημιουργηθεί μια πληθώρα ευρημάτων που υποστηρίζουν την αξία και τη συμμετοχή των θετικών στοιχείων στη βελτίωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο σκέψεων, συμπεριφορών, μηχανισμών και διαδικασιών, που συνδέονται με την ψυχική ευημερία και την προστασία του οργανισμού .

Εξ άλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τον βιολογικό εμβολιασμό, θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για τον ψυχικό μας «εμβολιασμό» και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την έμπρακτη υποστήριξη όλων μας, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και στα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων ευθύνης των διευθύνσεων Δ.Ε. Β’ Αθήνας, με προτεραιότητα των σχολείων δευτεροβάθμιας του Δήμου Κηφισιάς και θα διεξαχθεί διαδικτυακά σε έξι συναντήσεις ως εξής:

Ημερομηνίες και ώρα  υλοποίησης του εργαστηρίου:

  • 4/2/2021, ώρα 17:30-19:30.
  • 18/2/2021, ώρα 17:30-19:30.
  • 4/3/2021, ώρα 17:30-19:30.
  • 18/3/2021, ώρα 17:30-19:30.
  • 1/4/2021, ώρα 17:30-19:30.
  • 15/4/2021, ώρα 17:30-19:30.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνά τα 16 άτομα για λόγους διασφάλισης της ποιότητας του εργαστηρίου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης με το πέρας της συμμετοχής του στο εργαστήριο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, π.χ. υπολογιστή με μικρόφωνο, κάμερα και ηχείο, tablet, laptop ή μια έξυπνη συσκευή τηλεφώνου, προκειμένου να συνδεθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με τη συμπλήρωση της αίτησης, στο σημείο «δηλώσεις συμμετοχής»,  στην ιστοσελίδα του Κ.Π. «Προνόη», www.pronoi.org.gr.

Η ομάδα θα πραγματοποιείται διαδικτυακά κάθε δεύτερη Πέμπτη και ώρες 17:30-19:30, θα ξεκινήσει στις  4/2/2022 και θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις. Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις  31/01/2021.

Συντονίστρια της ομάδας, είναι η  κ. Βασιλική Αλεξάκη, κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ζεύγους, μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στον τηλ. αριθμό: 210 8082673 και στο e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet