Πολίτες σε Δράση Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί: Ο Απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα
Κοινωνία

Πολίτες σε Δράση Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί: Ο Απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η παράταξη Πολίτες σε Δράση Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί στέλνει το δικό της μήνυμα, τονίζοντας ότι «από τον Δήμο απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα».

Ειδικότερα, η παράταξη αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μία ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι τα ζώα με τα οποία συμβιώνουμε, είτε εκούσια είτε ακούσια, είναι όντα άξια σεβασμού και ταυτόχρονα φορείς δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά από το σύνολο της κοινωνίας.

Η προστασία και η εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων είναι υποχρέωση τόσο των κηδεμόνων τους όσο και των οικείων Δήμων που είναι αρμόδιοι για την διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού που διαβιεί στα όρια ευθύνης τους.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η περισυλλογή, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, στείρωση, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, εύρεση ανάδοχου και υιοθεσίας. Παράλληλα, οι Δήμοι οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής και εν γένει φροντίδας των ζώων συντροφιάς, να δημιουργούν σημεία παροχής τροφής και νερού και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί με αποτελεσματικό τρόπο στην υποχρέωση που έχει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων που διαβιούν στην πόλη μας.

Απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης όπως και η μέριμνα για την καθημερινή φροντίδα των ζώων, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καν πρόγραμμα διαχείρισης που να εξασφαλίζει την κτηνιατρική περίθαλψη άρρωστων και τραυματισμένων ζώων ή να ικανοποιεί την ανάγκη στειρώσεων για περιορισμό του αριθμού του αδέσποτου πληθυσμού.

Το βάρος της περίθαλψης, παροχής φιλοξενίας, αναζήτησης υιοθεσίας, περισυλλογής και στειρώσεων, καθημερινής παροχής τροφής και νερού πέφτει αναγκαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις φιλοζωικές ομάδες και σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Πέραν από την ορθότερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που είναι αναγκαία εκ μέρους του Δήμου Λυκόβρυσης –Πεύκης, η στήριξη όσων συνδράμουν με το έργο τους στην εξασφάλιση της προστασίας και ευζωίας των ζώων και η επιλογή της υιοθεσίας έναντι της αγοράς ενός κατοικίδιου είναι πράξεις που τιμούν την σημερινή ημέρα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet