Παν. Ιωάννου: Υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Πολιτική

Παν. Ιωάννου: Υπάρχουν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παν. Ιωάννου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συναντήθηκε με σημαίνοντα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, τους σχετιζόμενους με τη θεματολογία του συνεδρίου (Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ.).

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, «στο συνέδριο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η αποφασιστικότητά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοσίων πολιτικών, οι οποίες αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης τονίζει ότι δόθηκαν απαντήσεις σε μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν, ενώ υπογραμμίζει ότι «κρίνεται θετική η εξέλιξη για το επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ που θα δοθεί για χρηματοδότηση έργων Δήμων μέσω του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης”». Επίσης θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη τη διάθεση 320 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στους Δήμους για «Smart Cities», αλλά και η αύξηση από 1/1/2023 κατά 15% των ΚΑΠ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχουν και ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, όπως για το προσωπικό που λείπει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κινητικότητα, τα οικονομικά των Δήμων, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ζητήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ως το τέλος του 2021.

«Οι Δήμοι ασφαλώς και μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα στην πράξη. Οι Δήμοι κράτησαν τις τοπικές  κοινωνίες όρθιες όχι μόνον στην πρόσφατη πανδημία, αλλά σε όλη τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Το ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάκαμψης στην Ευρώπη αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τονίζει ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων πολιτικών, για την ενίσχυση της κοινωνική συνοχής και την οικονομική ανάκαμψη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω, και όχι αντίστροφα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι Δήμοι μπορούν, αυτό που χρειάζεται είναι να τους δείξει το κεντρικό κράτος εμπιστοσύνη και να γίνει πράξη η μεγάλη μεταρρύθμιση, η αλλαγή του μοντέλου οργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιωάννου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet