Συνάντηση Δ. Κωνστάντου με τη νέα πρόεδρο του Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτική

Συνάντηση Δ. Κωνστάντου με τη νέα πρόεδρο του Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης

Συνάντηση μεταξύ της νέας προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γεωργίας Ποριώτου, και της δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας Λυκόβρυση Πεύκη.- πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, έπειτα από πρωτοβουλία της παράταξης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της παράταξης, «η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και η αποφυγή επανάληψης όσων αρνητικών παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα 2,5 χρόνια υπό την προεδρία του κ. Νικολιδάκη».

Όπως ενημερώνει ο επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Κωνστάντος, «η κα Ποριώτου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και στη διάρκειας άνω των 3 ωρών συζήτηση, είχαμε την ευκαιρία, μετά τις εθιμοτυπικές ευχές για την ανάληψη των καθηκόντων της, να επαναλάβουμε και με τον πλέον επίσημο θεσμικά τρόπο τους βασικούς άξονες πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των εργασιών του δημοτικού συμβουλίου, προς όφελος της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας και την αξιόπιστης εκπροσώπησης των συμπολιτών μας».

Ειδικότερα η παράταξη πρότεινε τα εξής, όπως ακριβώς σημειώνονται στην ανακοίνωση της παράταξης:

  1. Δημιουργία ομάδας εργασίας με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων και αντικείμενο την υποβολή προτάσεων βελτίωσης του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας σημειωθεί ότι ο κανονισμός λειτουργίας παραμένει αμετάβλητος από τη σύνταξή του το 2011 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωση Πεύκης και Λυκόβρυσης, παρά τις εμφανείς αδυναμίες και αστοχίες. Διαδικαστικό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ούτε η αλλαγή των εδρών σε 33 από 27, που ήταν μέχρι το 2014, δεν έχει ενσωματωθεί. Η συμμετοχή των πολιτών στις συνεδριάσεις οφείλει να αναβαθμιστεί ουσιαστικά τόσο στο πλαίσιο της «ημέρας του πολίτη» όσο και στις συζητήσεις των θεμάτων.
  2. Βελτίωση της συχνότητας συνεδριάσεων ώστε να αποτραπεί η αρνητική επανάληψη της μίας σύγκλησης ανά μήνα που χαρακτήριζε κατά κανόνα τα προηγούμενα 2,5 χρόνια δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα. Η ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει αριθμό θεμάτων με τρόπο που να ολοκληρώνεται σε έναν λογικό χρονικό ορίζοντα ώστε να αποτρέπεται η πνευματική και σωματική κόπωση, η απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων από τα τελευταία θέματα και η αδυναμία αρκετές φορές ψήφισής τους λόγω μη συγκέντρωσης των εννέα θετικών ψήφων που χρειάζονται κατ΄ ελάχιστο. Ελπίζουμε ότι η θετική ανταπόκριση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έχει ως πραγματική αιτιολογία τη διαφαινόμενη νομοθέτηση αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση.
  3. Συζήτηση σημαντικών και διακριτών στην τοπική κοινωνία θεμάτων με ετήσια περιοδικότητα όπως η παιδεία, η καθαριότητα, η προστασία των δασών, το Ηλιακό χωριό, η διαδικασία ουσιαστικής ενοποίησης του Δήμου, ο αθλητισμός, οι δομές πρόνοιας και πρόληψης, τα προβλήματα των εργαζομένων κ.ά. που θα προταθούν, ώστε να υπάρχει ένας σταθερός απολογισμός δράσης και επαναπροσδιορισμός στόχων με συνθετικό και συναινετικό τρόπο επί της ουσίας. Οι συζητήσεις αυτές θα λειτουργούν και ως ένας συστηματικός ελκτικός παράγοντας του Δημοτικού Συμβουλίου με τους πολίτες ενδυναμώνοντας καθοριστικά τη διαφάνεια, τη δημοσιότητα και τον ουσιαστικό διάλογο, παράμετροι που λειτουργούν θετικά στην ενδυνάμωση της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας.
  4. Αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου και επιμονή στην πολιτική συζήτηση ώστε να αποφευχθούν πλείστα όσα αρνητικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα 2,5 χρόνια υπό την προεδρία του κ. Νικολιδάκη με την άμεση εμπλοκή του, οδηγώντας σε πρωτοφανή πόλωση των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου και συστηματικές θεσμικές εκτροπές τις οποίες επισημάναμε στη νέα πρόεδρο ώστε να μην επαναληφθούν.

Όπως σημειώνει η παράταξη: «Η συμμετοχή της κας Ποριώτου στη συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά της. Αναμφίβολα οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών που απορρέουν από το θεσμικό της αξίωμα, θα κρίνουν αν το ειλικρινές όπως αξιολογούμε θεωρητικό της ενδιαφέρον, βρει και την αντίστοιχη πρακτική εφαρμογή που είναι και το ζητούμενο. Ως δημοτική παράταξη θα υποστηρίξουμε και θα συνδράμουμε ουσιαστικά κάθε πρωτοβουλία που θα βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προάγει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στις εργασίες του και θα ενδυναμώνει την ποιότητα της τοπικής δημοκρατίας η οποία υποβαθμίστηκε και κηλιδώθηκε τα προηγούμενα 2,5 έτη από τον πρώην πρόεδρο κ. Νικολιδάκη».

Η παράταξη έχει ζητήσει παρόμοιες συναντήσεις από τους νέους προέδρους των δύο νομικών προσώπων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ, Χρήστο Φωτίδη και Άννα Ασπραδάκη, αντίστοιχα, με σκοπό να ενημερωθεί για τους στόχους της διοίκησής τους, αλλά και για να καταθέσει προτάσεις της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet