Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Αλώσεως
Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Αλώσεως

Εκδήλωση μνήμης με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλης στις 29 Μαΐου 1453 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αμαρουσίου από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής «Η Προστασία» και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε συνεργασία με την Εστία Πατερικών Μελετών και τον Δήμο Αμαρουσίου, υπό την αιγίδα του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Προστασία» Απόστολος Αϊβαλιώτης ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική παρουσία τους τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο και τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, στον οποίο ευχήθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «καλή επιτυχία στη νέα πενταετή διακονία του στην υπηρεσία του Μαρουσιώτικου λαού που έχει κληθεί να υπηρετήσει».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής «Η Προστασία» με τη συμπλήρωση 35 χρόνων ενεργούς παρουσίας στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην προστασία του φυσικού- κοινωνικού- ανθρώπινου πολιτιστικού και εθνικού περιβάλλοντος διοργανώνει τη σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης για το ελληνικό έθνος, με την ευκαιρία της επετείου της Αλώσης της Βασιλεύουσας.

Στον εγκάρδιο χαιρετισμό του στους παριστάμενους ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος, συνεχάρη τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη για την επανεκλογή του στο δημαρχιακό αξίωμα για τρίτη συνεχή θητεία, δίνοντας τις θερμές πατρικές ευχές του για καλή επιτυχία στη συνέχιση του έργου του προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και στη θλιβερή ημέρα που ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας και του Ελληνισμού έκλεινε και ξεκινούσε μία περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το έθνος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Οι ήρωες εκείνης της αποφράδας ημέρας, με τον αρχηγό τους τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, έδωσαν στις επόμενες γενιές το παράδειγμα της Ρωμιοσύνης, του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και του χρέους απέναντι στον τόπο. Η απάντηση που έδωσε ο ηρωικός αυτοκράτορας Παλαιολόγος στα κελεύσματα του Μωάμεθ για παράδοση είναι η απάντηση που αρμόζει στο Γένος μας. Διαχρονική απάντηση σε όλους αυτούς που και σήμερα ακόμα επιθυμούν στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης να αλώσουν τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Δεν θα τα καταφέρουν όμως όσο και αν προσπαθούν. Και αυτό γιατί ως έθνος ξέρουμε να αντιστεκόμαστε. Ξέρουμε να ορθώνουμε το ανάστημά μας όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα. Έχοντας πίστη στις ικανότητές μας και αντλώντας δύναμη όσο κανείς άλλος λαός από την Ορθοδοξία.

Μπορεί το Βυζάντιο ως πολιτική υπόσταση να τερμάτισε τον ιστορικό του βίο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο πολιτισμός του όμως, έστω και χωρίς τη δόξα του παρελθόντος, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συντροφεύουν, αλλά και τα διδάγματά του επιβιώνουν ακόμη και σήμερα. Δικό μας χρέος, μέσα και από τη σημερινή εκδήλωση, είναι να τα διατηρήσουμε ζωντανά ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Πλάι στα εθνικά μας σύμβολα, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στην παιδεία μας. Γιατί οι λαοί που δεν διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα στην παρακμή».

Κλείνοντας ο κ. Γ. Πατούλης ευχαρίστησε όλους και όλες για την τιμητική παρουσία τους, συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης για μία σημαντική επέτειο που δεν πρέπει να λησμονούμε.

Ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Σαράντης Σαράντος παρουσίασε τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Γόνη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Άλωση της Πόλης και Εκκλησία».

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία «Εν Ψαλτηρίω» που παρουσίασε ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μαρούδας. Επίσης ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης παρουσίασε τη φιλόλογο Βασιλική Κίκιλη, η οποία ερμήνευσε ποιήματα και τραγούδια για την Άλωση, ενώ προβλήθηκε και αντίστοιχο βίντεο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet