«Ο κόσμος ξανά» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης
Πολιτισμός

«Ο κόσμος ξανά» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Την ταινία «Ο κόσμος ξανά», του Νίκου Κορνήλιου, παραγωγής 2002, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 8.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου), σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός (ΠΕΑΠ).

Η Ελένη, η Μαρία, ο Γιώργος και ο Γιάννης, τέσσερις έφηβοι, ζουν σε ορφανοτροφείο και έχουν αναπτύξει έντονη φιλία μεταξύ τους. Όλοι τους συμπαραστέκονται στην Ελένη, που αναζητά τον τάφο της μητέρας της, και αρχίζουν ένα μακρινό ταξίδι για να βρουν τα ίχνη του.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος

Φωτογραφία: Dominique Colin

Μουσική: Νίκος Κορνήλιος

Μοντάζ: Emmanuelle Simon

Ενδυματολόγος: Δομινίκη Βασιαγιώργη

Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος

Παραγωγή: CL Productions, Sunday Morning Productions (France), Νίκος Κορνήλιος, ΕΡΤ 1, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Παίζουν: Όλγα Λιατίρη, Τάνια Παπαδοπούλου, Γαβριέλλα Βασδέκη, Παντελής Τραγιάννης, Γιάννα Καρανικολοπούλου, Μαρία Πασχαλίδη, Γιώργος Σφυρίδης, Σταύρος Πανούσης, Κοσμάς Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Ραπτάκης, Δημήτρης Λιόλιος, Φωτεινή Μουράτη, Σωκράτης Ανδρουλιδάκης, Νίκη Μίχα, Λάμπρος Αποστόλου, Σοφία Κορώνη.

Διάρκεια: 108 λεπτά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας της προβολής της ταινίας ο Νίκος Κορνήλιος, με συντελεστές της ταινίας, θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Ποιος είναι ο Νίκος Κορνήλιος

Γεννήθηκε  στην Αθήνα και  έζησε  στο Παρίσι  για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σπουδές Θεάτρου (DEA στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII), Μουσικής (MAITRISE στο Πανεπιστήμιο Σορβόννη-PARIS I) και Αρχιτεκτονικής (DPLG).

Διπλωματική εργασία στην Αρχιτεκτονική με τίτλο «Χώρος, Κίνηση, Ήχοι». Μέλη της επιτροπής κρίσης: Γιάννης  Ξενάκης, Eric Rohmer, Jean Baudrillard, Pierre Joly.

Δούλεψε με τον Antoine Vitez (υποκριτική και διδασκαλία ηθοποιών) και με τον Γιάννη Ξενάκη (σύνθεση).

Παρακολούθησε τα σεμινάρια κινηματογράφου του Eric Rohmer στο Ινστιτούτο Τέχνης (ΙΑΑ).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μεγάλου μήκους:

ΙΣΗΜΕΡΙΑ (1991, τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επίσημη ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου της  La Beaule). Συμπαραγωγή Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας, με τη  συμμετοχή του EURIMAGES.  Παίζουν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Andre  Wilms, Βίκυ Βολιώτη, Αντιγόνη Αμανίτου, Νικήτας Τσακίρογλου, Vanni Corbelini.

ΤΟ ΑΘΩΟ ΣΩΜΑ (1997, τρία κρατικά βραβεία, επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ της Καλκούτας και στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Στρασβούργου). Παίζουν:  Ακύλας Καραζήσης, Άρτο Απαρτιάν, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ίρις Χατζηαντωνίου, Τίτος Βανδής.

Ο  ΚΟΣΜΟΣ  ΞΑΝΑ  (2002, επίσημη ελληνική συμμετοχή:  στο διεθνές φεστιβάλ του Karlovy Vary, στο φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Montpellier, στο διεθνές φεστιβάλ Tiburon-California, στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Στρασβούργου, στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Chicago). Ελληνογαλλική συμπαραγωγή με την συμμετοχή του EURIMAGES.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (2007, Ειδικό Βραβείο της Eπιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ αφρικανικού κινηματογράφου της Ζανζιβάρης).

ΤΡΙΤΗ (2010, επίσημη ελληνική συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Mar del Plata στην Αργεντινή, Chennai-Madras στην Ινδία και στο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού κινηματογράφου στο Σικάγο).

11 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ (2012, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Montpellier, Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Lecce, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sao Paulo, Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαρκελώνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Yerevan, Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καλκούτας, Φόρουμ  Ελληνικού Κινηματογράφου του Μονάχου.)

ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ (2014, με τη συμμετοχή 60 γυναικών  ηθοποιών και προσωπικοτήτων. Πρώτη προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Η ταινία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, προβλήθηκε στη Βαρκελώνη και το Μπουένος Άιρες. Η ταινία προβάλλεται επίσης από πολλές κοινωνικές συλλογικότητες και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα).

ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ (2015, συμμετοχή στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στο φεστιβάλ ποιητικού κινηματογράφου του Όσλο).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΨΥΧΗ (2016,  από τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ, με το Θεατρικό-Κινηματογραφικό Εργαστήριο. Πρώτη παρουσίαση στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου).

H TEXNH KATAΣΤΡΕΦΕΙ (2018).

Το 1982 γύρισε τη μουσική ταινία  TROIS  MOUVEMENTS, διάρκειας 30’, ανάθεση του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού (Centre de Recherches et d’ Essais Cinematographiques). Η ταινία προβλήθηκε στο Κέντρο Πομπιντού – Βeaubourg, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «CINEMA D’ ART».

Το 2004 γύρισε  το ψηφιακό  video-dance  ΤΟ ΜΑΤΙ  ΤΟΥ ΖΩΟΥ, με ομάδα χορευτών, μουσικών και  εικαστικών.

To 1986  ίδρυσε μαζί με άλλους Γάλλους κινηματογραφιστές την εταιρία  LES  TROIS  LUMIERES  PRODUCTIONS. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1992 ίδρυσε το «Θεατρικό και Κινηματογραφικό Εργαστήριο», το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα.ΘΕΑΤΡΟ

Το 1980-83 ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαίου δράματος του Θεάτρου του IVRY (διεύθυνση ANTOINE VITEZ).

To 1983-86 ίδρυσε και διεύθυνε το Θέατρο AQUEDUC στο ARCUEIL.

Το 1989, μετά από πρόσκληση του Τάσου Λιγνάδη, δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Έχει επίσης διδάξει υποκριτική και κινηματογράφο στις  Ανώτερες  Σχολές Δραματικής  Τέχνης ΕΜΠΡΟΣ, ΑΡΧΗ, καθώς και στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Σκηνοθεσίες

Σκηνοθέτησε, στο THEATRE NATIONAL DE CHAILLOT, την ΕΒΔΟΜΗ ΠΥΛΗ (1985), δίπτυχο από την «Θηβαϊδα» του Ρακίνα και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.  Περιοδεία στην Αλσατία.

Έγραψε και σκηνοθέτησε για το Φεστιβάλ της  AVIGNON, τη ΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (1983),  έργο μουσικού θεάτρου αφιερωμένο στον Μπέκετ.

Σκηνοθέτησε, στο THEATRE NATIONAL DE CHAILLOT, τη ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΚΕΤΙΔΩΝ (1982), από τις «Ικέτιδες»  του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Ανέβασε  την ΗΧΟΠΟΛΗ (1980), «θέαμα μέσα στην πόλη», με τους ερμηνευτές (ηθοποιούς, μουσικούς, χορωδούς) διασκορπισμένους στα κτήρια, σε σύμπραξη με την πόλη του  IVRY.

Σκηνοθέτησε, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού, το έργο  ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΙ (1979), του Dominique  Grandmont (παγκόσμια πρώτη).

Στην  Ελλάδα σκηνοθέτησε:

ΟΠΩΣ  ΣΑΣ  ΑΡΕΣΕΙ (1999), του Σαίξπηρ, στην  Πειραματική Σκηνή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΟΔΟΣ ΜΑΜΠΟΤ (2003), από τον  «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς (παγκόσμια πρώτη), με την υποστήριξη του  James  Joyce  Centre  του Δουβλίνου. Στο Θέατρο ΡΟΕΣ.

Ο ΧΟΝTΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΙΓΝΟΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (2007), του Πολ  Όστερ (πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα). Στο Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ.

XAM KΑΙ ΚΛΟΒ (2008),  από το «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ, στο Βοοze Cooperativa.

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ (2009), του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, στο Θέατρο ΧΩΡΑ.

ΤΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ (2012), του Χάρολντ Πίντερ, στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ.

ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ (2014), του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ.

ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟ (2015), του Άρθουρ Σνίτσλερ, στο Θέατρο SKROW.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έγραψε έργα για ορχηστρικά  σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ  (Στρασβούργο, Άμστερνταμ, Ρώμη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Μίντελμπουργκ, Ορλεάνη, Γκρατς…).

Συνεργάστηκε με πολλούς οργανισμούς σύγχρονης μουσικής όπως:  ΙRCAM (διεύθυνση Pierre Boulez), UPIC (Γιάννης Ξενάκης), ATELIER LYRIQUE DU RHIN (Pierre Barrat), ATEM (Γιώργος Απέργης), ARC (Maurice Fleuret).

Δίδαξε σε σεμινάριο για τη «φωνή  στο μουσικό θέατρο», προσκεκλημένος από τη FONDATION ROYAUMONT.

Προσκεκλημένος της VILLA MEDICIS, στη Ρώμη.

Τα έργα του έχουν εκδοθεί από τις μουσικές εκδόσεις SALABERT.

Kυριότερα έργα:

ΛΕΥΚΕΣ, για ορχήστρα  εγχόρδων, πρώτη εκτέλεση με την  Ορχήστρα των Καννών (διεύθυνση Michel Decoust) και στη συνέχεια στο Παρίσι (διεύθυνση Yves Prin) και στο Κέντρο Πομπιντού (διεύθυνση Αλέξανδρος Μυράτ).

STEHEN, για πιάνο και ορχηστρικό σύνολο, πρώτη εκτέλεση στη Ρώμη από το σύνολο L’ITINERAIRE (διεύθυνση Denis Cohen) και στη συνέχεια  στο Λονδίνο και στην Ορλεάνη.

ΠΡΟΣ,  για τρίο εγχόρδων, πρώτη εκτέλεση στο IRCAM του Pierre Boulez και στη συνέχεια, από το  TRIO A CORDES  DE  PARIS, στο Μέγαρο Ραδιοφωνίας.

AVANT D’ ETRE, για  ορχηστρικό σύνολο, πρώτη εκτέλεση από το σύνολο 2E2M (διεύθυνση Paul Mefano).

PULSARS, για χάλκινα πνευστά, μουσική για την ΗΧΟΠΟΛΗ (SONORVILLE).

Έγραψε επίσης μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε και για όλες τις ταινίες του.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet