Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων από ΠΕΑΠ
Πολιτισμός

Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων από ΠΕΑΠ

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, από νωρίς το απόγευμα, η αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» γέμισε από τα παιδιά των ακαδημιών του ΠΕΑΠ, που, φορώντας τις πολύχρωμες αποκριάτικες στολές τους, συμμετείχαν στο αποκριάτικο μασκέ πάρτι, που διοργάνωσε γι΄ αυτά το Νομικό Πρόσωπο. Η μουσική, ο χορός, τα παιχνίδια, τα εδέσματα και κυρίως οι σερπαντίνες και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών, έκαναν τους μεγαλύτερους να ξεχάσουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν και τα παιδιά να ξεφαντώσουν μέχρι αργά το βράδυ.

Πριν ακόμα τελειώσει το πάρτι των παιδιών, η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου είχε κατακλυστεί από τους μεγαλύτερους, που ήρθαν να απολαύσουν μια σπουδαία μουσικοχορευτική παράσταση με ρυθμούς της δεκαετίας του ΄50. “Ήταν τέτοια η προσέλευση, που οι πόρτες της αίθουσας παρέμειναν ανοικτές για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση όσοι άντεχαν την ορθοστασία’, μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι “φυσικά ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που έφυγαν. Το ΠΕΑΠ τους ζητά συγνώμη, αλλά ήταν αδύνατον να κάνει κάτι για να τους ικανοποιήσει”.

Η παράσταση αποζημίωσε με το παραπάνω τους θεατές. Η σκηνοθεσία άψογη, όπως πάντα, από τον Πέτρο Δαμουλή. Οι χορογραφίες υπέροχες, από τον δάσκαλο του τμήματος λατινοαμερικάνικων χορών Τάσο Λάσκαρη. Καταπληκτικοί οι δυο αφηγητές, Νίκος Παντελίδης, Μάρθα Μανέτα, όπως και τα κείμενα που είχε γράψει η Ελευθερία Κατσούρα και είχε επιμεληθεί η Μαρία Χριστοδούλου. Τα φανταστικά κοστούμια του βεστιάριου Latin του ΠΕΑΠ είχε σχεδιάσει η Ελευθερία Κατσούρα, που είχε και τον γενικό συντονισμό της παράστασης. Η παράσταση άνοιξε με ένα θαυμάσιο τραγούδι, άψογα εκτελεσμένο από τη Σοφία Βεντούρη Τσιτσοπούλου, με την Έφη Βασιλοπούλου στο πιάνο, και φυσικά οι χορευτές του τμήματος Latin, που χόρεψαν με χάρη και φινέτσα τους ρυθμούς του ΄50. Μαζί τους ο Βαγγέλης Παπακύριος, υπεύθυνος τεχνικός του θεάτρου, που με το ταλέντο του, αξιοποιώντας τις υποδομές του θεάτρου, κάλυψε άρτια την παράσταση και από φωτισμό και από ήχο.

Ήταν όλοι τους υπέροχοι και έκαναν τους θεατές να τους καταχειροκροτούν και να τους επευφημούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Την παράσταση τίμησαν πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, με πρώτη τη σύζυγο του δημάρχου Δέσποινα Φωκιανού.

Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου το ΠΕΑΠ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη. Σαράντα φίλοι του ΠΕΑΠ ξεναγήθηκαν στα καταπληκτικά και σπάνια εκθέματα του Μουσείου, από την ξεναγό Νατάσα Κολιάκου, που με πολύ γλαφυρό τρόπο μας μύησε στα «μυστικά» του και μας γνώρισε την ιστορία των κτητόρων του Μουσείου.

Επόμενη επίσκεψη είναι στις 16 Μαρτίου στο Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας.

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου οι πολυπληθείς φίλοι του ΠΕΑΠ, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, παρακολούθησαν ένα παραδοσιακό δρώμενο. Ένα παραδοσιακό γάμο που αναβίωσε τα έθιμα από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ήταν μια προσπάθεια να πάμε πίσω στον χρόνο και να φωτίσουμε ήθη και έθιμα, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι. Την παράσταση παρουσίασαν το τμήμα Παραδοσιακών χορών του ΠΕΑΠ, σε συνεργασία με το Εθνομουσικολογικό ΄Ιδρυμα Π. Ζήση.

Ο χορός, το τραγούδι, το γλέντι και τα έθιμα των δυο περιοχών της πατρίδας μας πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα, που για ακόμα μια βραδιά στάθηκε ανήμπορη να χωρέσει όλους όσους προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Στο τέλος ή αίθουσα έγινε πίστα όπου δεκάδες θεατές χόρευαν μαζί με τους χορευτές παραδοσιακούς χορούς.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους χορευτές, ιδίως τους μικρούς που ξεσήκωσαν το κοινό, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολυτάλαντη δασκάλα Μαρία Μπαφαλούκου. Είναι πραγματικά έξοχη στη διδασκαλία των χορών και καταπληκτική στην οργάνωση τόσων απαιτητικών παραστάσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet