Εκδήλωση τιμής Δήμου Αμαρουσίου για τον ηρωικό αγώνα των Κυπρίων της ΕΟΚΑ
Κοινωνία

Εκδήλωση τιμής Δήμου Αμαρουσίου για τον ηρωικό αγώνα των Κυπρίων της ΕΟΚΑ

Ο Δήμος Αμαρουσίου και το Μουσικό Σύνολο Τέχνης και Πολιτισμού του πατρός Χρήστου Κατσούλη «Ηχαγωγός» παρουσίασαν ένα επετειακό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα μνήμης στον ηρωικό αγώνα των αδελφών Κυπρίων της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών του 1955.

Την εκδήλωση άνοιξε η φιλόλογος, Ε. Στεφάνου, κυπριακής καταγωγής, με αναφορά στους πρώτους Χριστιανούς κατοίκους του νησιού και τις συνεχείς κατακτήσεις από Οθωμανούς και εν τέλει Βρετανούς, μέχρι την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955, που σήμανε και το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας, με αρκετά όμως δυστυχώς θύματα, κυρίως νέους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «με τη σημερινή μας παρουσία αποτείνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την αυτοδιάθεση προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από τον αγγλικό ζυγό και να αποκτήσει ο λαός την ελευθερία του».

Ο κ. Γ. Πατούλης εξέφρασε την ελπίδα ότι μία ημέρα θα λήξει η σημερινή κατοχή της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε χειρότερη από την αγγλική κατοχή για την οποία αγωνίστηκαν οι ήρωες του ΕΟΚΑ.

Μετέφερε δε την εμπειρία του από τις συνεχείς επαφές του και με Κυπρίους και με όλες τις παροικίες των Ελλήνων του εξωτερικού, αναφέροντας ότι ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδος πρέπει να είναι παγκόσμιος και έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τον εθνισμό των απανταχού Ελλήνων και να πιέσουμε εκείνους που είναι το κέντρο των αποφάσεων. Συνεχάρη δε τον πατέρα Χρήστο Κατσούλη και τον «Ηχαγωγό» για τις τόσες πολλές εκδηλώσεις μέσα και έξω από τον Δήμο μας, που έχουν πρωτίστως πολιτιστικό, φιλανθρωπικό και εθνικό περιεχόμενο και προάγουν τον πολιτισμό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι, Επ. Γαρδέλης, Σπ. Σταθούλης, Ρ. Χαλιώτη, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Αντωνόπουλος, Γ. Ιατρίδης, Ε. Κατσιγιάννης, Π. Κόνιαρης, Στ. Τσιπουράκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet