Ενδιαφέρουσα έρευνα του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου για τις εξαρτήσεις
Κοινωνία

Ενδιαφέρουσα έρευνα του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου για τις εξαρτήσεις

Τον απολογισμό των προγραμμάτων Αγωγή Υγείας, που εποπτεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη», σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, για τη σχολική περίοδο 2014-2015 έδωσε στη δημοσιότητα το προαναφερόμενο Κέντρο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ξέρω τι Ζητάω”.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης “Προνόη”:

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2014-2015, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις των σχολείων τα προγράμματα Αγωγής Υγείας που εποπτεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη», σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές και οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί του Κέντρου μας, μας εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία τους στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων, αλλά και με την αναγνώριση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων πρόληψης της  εξάρτησης και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής, που πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής και συμμετοχής τους σε αυτά.

Η συγκίνηση και υπερηφάνεια μας ήταν μεγάλη όχι επειδή κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των συμμετεχόντων στα προγράμματα Αγωγής Υγείας, όσο επειδή διαπιστώνουμε έμπρακτα και επιστημονικά αξιολογημένα ότι οι μαθητές ενημερώνονται για τις επιβλαβείς συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών και αποκτούν δεξιότητες ζωής, όπως είναι η άρνηση στην πίεση της παρέας, η διεκδικητική συμπεριφορά, η συναισθηματική ωριμότητα, η αξιολογική κρίση, η ανάληψη ευθύνης κ.ά.

Θεωρούμε πολύ σπουδαίο να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την εμπειρία  και να σας παραθέσουμε μέρος της έρευνας που υλοποίησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας. Το εποπτευόμενο από το Κέντρο μας πρόγραμμα ήταν το αξιολογημένο για την αποτελεσματικότητά του, σε πανευρωπαϊκό  επίπεδο, πρόγραμμα της πρόληψης εξαρτήσεων και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής «Ξέρω τι Ζητάω».

Ειδικότερα, οι μαθητές συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο με 11 ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως στο κάπνισμα, στο αλκοόλ και εν μέρει στα ναρκωτικά. Το διένημαν σε 114 μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου και συμπληρώθηκε φυσικά ανώνυμα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα σημαντικότερα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν είναι:  

  • Το ποσοστό των μαθητών που δεν καπνίζει είναι ιδιαίτερα υψηλό (9 στους 10 είναι μη καπνιστές).
  • Αρκετοί μαθητές καπνίζουν 1-5 φορές/μήνα, οι περισσότεροι ξεκίνησαν μετά τα 12 και ο πιο βασικός παράγοντας που τους ώθησε να ξεκινήσουν είναι η παρέα.
  • Σε ερωτήσεις σχετικά με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, η μεγάλη πλειοψηφία απάντησε ότι δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ (86,6%), ωστόσο πάνω από τους μισούς έχουν δει φίλο τους σε αυτή την κατάσταση.
  • Σε μια σύντομη -ανιχνευτική περισσότερο- ερώτηση για τα ναρκωτικά που ρώτησαν οι μικροί και σπουδαίοι ερευνητές μας, συγκέντρωσαν το δεδομένο ότι το 5,3% έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπερασματικά,  παρατηρούμε ότι οι νέοι όπως πάντα έχουν διάθεση να πειραματιστούν και επηρεάζονται εύκολα. Αυτά άλλωστε είναι και χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των εφήβων.Το γεγονός όμως αυτό επιτάσσει και την ανάγκη για εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, προκειμένου να ενημερώνονται με ορθότητα  και να εκπαιδεύονται σε ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

Σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει γίνει περισσότερο εμφανής από κάθε άλλη στιγμή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από το 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, καθώς και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους κα Ελένη Σγαρδέλη.

Όλοι τους συμμετείχαν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ενώ η κα Ελένη Σγαρδέλη ενθάρρυνε και υποστήριζε τους μαθητές της, συμμετέχοντας και στις απογευματινές ομάδες στήριξης και εποπτείας που οργανώνει σταθερά το Κέντρο μας για εκπαιδευτικούς, για 14 συνεχόμενα έτη.

Όλοι τους αποτελούν πρότυπα δέσμευσης στον σκοπό τους, άριστης οργάνωσης των εργασιών τους και κυρίως  ενεργής συμβολής στην προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας όλων μας, μακριά από εξαρτήσεις και αυτό-εγκλωβισμό.

Την ευθύνη της εκπαίδευσης και εποπτείας  των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε η κα Βασιλική Αλεξάκη,  κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια, ενώ για το σχολικό έτος 2015-16 το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» πρόκειται να υλοποιήσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “BoysandGirlsPlus”.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 210 8082673, email: [email protected], website: www.pronoi.org.gr.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Αγγελική Πιτίδη-Τριανταφύλλου,  αν. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου  Αθηνών, πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Π. «Προνόη»

Σωτηρία  Μακαρώνη, ψυχολόγος Υγείας MSc- ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. «Προνόη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet