Ενεργός ρόλος κατά του σχολικού εκφοβισμού
Κοινωνία

Ενεργός ρόλος κατά του σχολικού εκφοβισμού

Εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργάνωσε με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Δήμος Αμαρουσίου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην επίσημη ενημέρωση των γονέων για την προάσπιση των παιδιών από τον σχολικό εκφοβισμό, μέσα από το πρόγραμμα των Σχολών Γονέων της πόλης. Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο είναι υπόθεση όλων μας, ως ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα που στην εκδήλωσή του συμβάλλει η αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, όπως παράγοντες ψυχολογικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, συναισθηματικοί, όπως επεσήμαναν ειδικοί επιστήμονες στην εκδήλωση.

Τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημήτρης Καρλαύτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις σοβαρές και καθοριστικές συνέπειες που έχει ο εκφοβισμός και η βία στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον περιορισμό της βίας στο σχολικό περιβάλλον.

«Η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής εκφοβισμού στο σχολείο είναι πολύ σημαντικές. Ο Δήμος Αμαρουσίου αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου, παράλληλα με τη διοργάνωση ημερίδων και την υποστήριξη ενημερωτικών διοργανώσεων όπως η σημερινή, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης των γονέων σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, ώστε να μπορούν να διακρίνουν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν εντοπίζονται τέτοιες συμπεριφορές.

»Με τη συνεργασία του Γραφείου Παιδείας, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Ινστιτούτου Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, ο Δήμος προσφέρει στους γονείς της πόλης μας δωρεάν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από επίσημους φορείς σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

»Πρώτος ο Δήμος Αμαρουσίου», πρόσθεσε ο κ. Δ. Καρλαύτης «εντάσσει στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολών Γονέων που λειτουργούν στην πόλη θεματική ενότητα για τον σχολικό εκφοβισμό, όπου κάθε γονέας θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί επίσημα για τη διαχείριση καταστάσεων ενδοσχολικής βίας, με τις οποίες ενδεχομένως το παιδί του να βρεθεί αντιμέτωπο».

Τα αίτια, τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, ως υπόθεση που μας αφορά όλους ανέπτυξε η καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Εύη Μακρή-Μπότσαρη, ενώ για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου μίλησε ο Γεώργιος Κορμάς, Ιατρός της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού», υπεύθυνος γραμμής βοηθείας του κέντρου «Υποστηρίζω» και επιστημονικός σύμβουλος Σχολών Γονέων.

Επίσης η συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αντωνία Παπατριανταφύλλου μίλησε για την προάσπιση των αξιών και την ενδυνάμωση θετικών στάσεων ζωής στη σχολική κοινότητα, ενώ ο φιλόλογος – συντονιστής προγράμματος Comenius Regio στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Αποστόλης Κωνσταντίνου ανέπτυξε το θέμα «Διδακτικές παρεμβάσεις για μια κουλτούρα αντι- βίας στο σχολείο».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αθανάσιος Φαλούκας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «ΣΤΟΠ στον σχολικό εκφοβισμό – Αξία στην ομαδικότητα» μέσα από πολύπλευρες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η σύζυγος του δημάρχου Μαρίνα Σταυράκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Ελένη Λέκκα, Ρένα Χαλιώτη, Παναγιώτης Σαγρής και Ελευθέριος Μαγιάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet