Ενότητα: Ανοχύρωτη πόλη το Μαρούσι του 21ου αιώνα με ευθύνες Δήμου και Περιφέρειας
Κοινωνία

Ενότητα: Ανοχύρωτη πόλη το Μαρούσι του 21ου αιώνα με ευθύνες Δήμου και Περιφέρειας

Ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια Αττικής αναφορικά με την πλημμύρα που προκάλεσε σε περιοχές του Αμαρουσίου η χθεσινή νεροποντή επιρρίπτει η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο επικεφαλής της, Λευτέρης Μαγιάκης, η παράταξη αναφέρει:

Χρειάστηκε μόλις μία ώρα δυνατής νεροποντής για πλημμυρίσει το ρέμα Σαπφούς στο Μαρούσι και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές σε όλο το μήκος του  και ιδιαίτερα στην περιοχή του παλαιού αμαξοστασίου του Δήμου και του πρώην εργοστασίου ΗΒΗ επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή και ανήκαν κυρίως σε νέους εργαζόμενους των παρακείμενων επιχειρήσεων, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Κατοικίες, επιχειρήσεις, η εκκλησία του Αγ. Ελευθερίου πλημμύρισαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δρόμοι ξηλώθηκαν. Απόγνωση. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Οι πλημμύρες του ρέματος Σαπφούς έχουν επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστές οι αιτίες που τις προκαλούν και ανάγονται στο  παρελθόν. Αυτή τη φορά όμως οι ζημιές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η διοίκηση Πατούλη, αν και γνώριζε το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, απέτυχε να το λύσει στα δώδεκα χρόνια που διοικεί. Επιρρίπτει κάθε φορά τις ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής. Αντί για τη διευθέτηση του ρέματος που θα διασφάλιζε όχι μόνο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και θα ήταν  ένα έργο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, έδωσε προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας.

Αντίστοιχα η Περιφέρεια Αττικής που έχει και εκ του Νόμου την ευθύνη για τον καθαρισμό και τη χρηματοδότηση των έργων για τη διευθέτηση του ρέματος (ύψους 10 εκατ. ευρώ), προτίμησε να διαθέσει τους πόρους της για να διευκολύνει συγκεκριμένα συμφέροντα, π.χ την ανάπλαση της παραλιακής στο Φάληρο (150 εκατ. ευρώ) και την υπογειοποίηση των δρόμων γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ (20 εκατ. ευρώ).

Μπροστά στην καταστροφή που έγινε αντί όλοι τους, Πατούλης, Καραμέρος, Δούρου, να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες, επιδίδονται για μια ακόμα φορά σε κοκορομαχίες. Προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, επικαλούμενοι υπαρκτές γραφειοκρατικές δυσκολίες και καθυστερήσεις.

Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση αυτών που ζημιώθηκαν.

Αποσιωπούν επίσης τις τραγικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας τα τελευταία οκτώ χρόνια, που στόχος τους είναι η μείωση των δημοσίων δαπανών, η περικοπή των προϋπολογισμών, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, ο εκμηδενισμός των προσλήψεων, οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αποσιωπούν την οικονομική υποβάθμιση και την ασφυκτική εποπτεία  του Κράτους πάνω στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποδυναμώνει τον ρόλο της στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, έτσι όπως κατοχυρώθηκε και επεκτάθηκε με το τελευταίο θεσμικό πλαίσιο του «ΚΛΕΣΘΕΝΗ 1», που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Αποσιωπάται ακόμα η διαχρονική ευθύνη δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την άναρχη δόμηση του υπερτοπικού κέντρου στο Μαρούσι, για την έλλειψη πρόσβασης και των απαραίτητων χώρων στάθμευσης, που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται για την εξυπηρέτηση  μεγάλων οικονομικών και εργολαβικών συμφερόντων.

Καλούμε δημοτική Αρχή και Περιφέρεια Αττικής να σοβαρευτούν. Να συνεργαστούν όπως έχουν καθήκον απέναντι στον Νόμο και στους πολίτες, ώστε το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς να δημοπρατηθεί το αργότερο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και να εκτελεστεί το ταχύτερο δυνατό.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να καταγράψει λεπτομερώς τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις παρακείμενες επιχειρήσεις και να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να αποκαταστήσει άμεσα όλες τις ζημίες και τις βλάβες που υπέστησαν από τη νεροποντή οι δρόμοι και οι υποδομές σε όλο το μήκος του ρέματος Σαπφούς

Την καλούμε ακόμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της στάθμευσης στους χώρους που πλημμύρισαν και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ασφαλή και άνετη πρόσβαση των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη συμβολή των εργαζομένων του Δήμου, των πυροσβεστών και των αστυνομικών δυνάμεων στην ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της λειτουργίας της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet