Εγκαινιάστηκε το ΚΕ.Π. Υγείας
Κοινωνία

Εγκαινιάστηκε το ΚΕ.Π. Υγείας

Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας στο Μαρούσι εγκαινίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Πατούλης. Πρόκειται για έναν χώρο όπου θα παρακολουθείται η υγεία του πληθυσμού και θα εκτιμάται ο κίνδυνος από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, όπως αναφέρει η ακόλουθη ανακοίνωση.

Το πρώτο και κεντρικό Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕ.Π. Υγείας) πανελλαδικά, εγκαινίασε στο Μαρούσι ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με την ευλογία του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κκ. Κυρίλλου, παρουσία αυτοδιοικητικών και πλήθους Μαρουσιωτών.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που, έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη, δημιουργείται ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, τα ΚΕ.Π. Υγείας, τα οποία, τόσο σε δημοτικό όσο και σε διαδημοτικό επίπεδο, θα αναλάβουν την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και την εκτίμηση του κινδύνου από θανατηφόρες ασθένειες και νοσήματα φθοράς, σε μία βάση επιδημιολογική, αναλύοντας στην κάθε τοπική κοινωνία τα ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες – στόχο.

Το ΚΕ.Π. Yγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα λειτουργεί καθημερινά στη Λεωφ. Κηφισίας 108 στο Μαρούσι, με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό που θα ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν στην υγεία τους, θα παρέχει πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας της περιοχής του Αμαρουσίου και θα ευαισθητοποιεί υγιείς πολίτες σε θέματα πρόληψης. Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες – στόχο βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα νοσήματα έστω και αν ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα. To screening αυτό θα εντοπίσει στον γενικό πληθυσμό τους πολίτες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση μίας νόσου και θα δρομολογήσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία διασφαλίζοντας την καλύτερη εξέλιξη για την υγεία και τη ζωή του πολίτη.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων ο κ. Γ. Πατούλης, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα το πρώτο, το πρότυπο ΚΕ.Π. Υγείας της Ελλάδας στο Μαρούσι. Δημιουργούμε έναν φιλόξενο και προσβάσιμο χώρο που θα παρέχει τη δυνατότητα της προληπτικής ιατρικής σε όλους τους Μαρουσιώτες. Ο Δήμος Αμαρουσίου χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μέσα από τον θεσμό των ΚΕ.Π Υγείας, μια καινούργια στρατηγική στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των πολιτών. Εμείς βάλαμε τα θεμέλια, δουλέψαμε σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Και είμαστε υπερήφανοι που ως δημοτική αρχή μπορούμε σήμερα να πούμε ότι το πετύχαμε».

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού, μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕ.Π Υγείας θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνει ο Δήμος τον πολίτη για την υγεία του, πριν καν προλάβει ο ίδιος ο πολίτης να νοσήσει και πριν αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η καινοτομία των ΚΕ.Π. Υγείας εμπίπτει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕ.Π. Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.

Τα κύρια νοσήματα για τα οποία θα αναλάβει το ΚΕ.Π. Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορύφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, οι οποίες και συστήνεται να ελεγχθούν. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο με το παραπεμπτικό του γιατρού τους, ενώ από τους ανασφάλιστους, πρόσβαση σε δωρεάν έλεγχο θα έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της απορίας ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι και θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος σε μια καθολική πολιτική πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νόσηση είτε μέσα από προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιασμούς) είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και δευτερογενούς πρόληψης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet