Κ. Βλάχος: Πώς θα γίνει… το ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Πολιτική

Κ. Βλάχος: Πώς θα γίνει… το ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Δελτίο Τύπου σχετικά με την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές εξέδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Κώστας Βλάχος, αναλύωντας πώς θα γίνει… το ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Ακουλουθεί το κείμενο:

Φίλες και φίλοι, συμπολίτες, γείτονες,

Πριν λίγες εβδομάδες σας ανακοίνωσα την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι. Στην πορεία προς τις εκλογές θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για το πώς βλέπω τη διαδικασία αυτή και ποια είναι η φιλοσοφία μου για τη διοίκηση του Δήμου. Γνωρίζω πολύ καλά τι σκέφτεται ο κόσμος για τους πολιτικούς και τις υποσχέσεις τους. Οι καθημερινές δημοσκοπικές απεικονίσεις δείχνουν την απέχθεια του κόσμου στο πολιτικό κατεστημένο και την ελπίδα και προσμονή του για κάτι νέο και δημιουργικό. Σε ότι με αφορά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω. Είμαι βέβαιος ότι ένα ερώτημα πλανάται στην σκέψη σας:

Γιατί ο Κώστας Βλάχος θέλει να γίνει δήμαρχος στο Μαρούσι;

Απαντώ:

α) Αγαπάω το Μαρούσι, γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια, ζω στο Μαρούσι, οι φίλοι μου είναι στο Μαρούσι. Δεν ψάχνω να βρω μια πόλη, έναν δήμο για να με κάνουν δήμαρχο.
β) Πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας πόλης, όπως το Μαρούσι.
γ) Η αποχή ανθρώπων, όπως όλοι, μας οδήγησε μέχρι σήμερα να μας διοικούν οι επαγγελματίες της πολιτικής και έτσι φθάσαμε γενικά στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στο Μαρούσι σε μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.

Περνάμε όλοι μας μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση, τα εισοδήματά μας μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται, η αβεβαιότητα για το αύριο μας βασανίζει όλους, η απαισιοδοξία μας έχει καταβάλει.

Και μέσα στην κατάσταση αυτή οι ηγέτες του συστήματος και οι επαγγελματίες της πολιτικής παραμένουν στον ξύλινο λόγο τους δείχνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Όμως τίποτα δεν είναι σαν χθες, όλα έχουν αλλάξει, τα σημερινά προβλήματα δεν λύνονται με συνταγές του χθες.

Η σημερινή κρίση δεν θα ξεπεραστεί εάν δεν διώξουμε τους επαγγελματίες της πολιτικής που στηρίζονται στην εικόνα και τα λόγια. Θα ξεπεραστεί με άξιους εργαζόμενους ανθρώπους, που πιστεύουν όχι στην εικόνα τους αλλά στην δημιουργία, όχι στα λόγια αλλά στα έργα.

Μπροστά στην βαθιά κρίση που περνάμε, ο κόσμος εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος, βέβαια όλοι είμαστε ενάντια σε μια πολιτική λιτότητας που μας έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση. Όμως οι πολίτες είναι βαθιά διχασμένοι για την ορθότητα πολιτικής που έχει ακολουθηθεί και για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Όποια όμως και να είναι η σωστή άποψη, ένα είναι βέβαιο, ο κόσμος θα συνεχίσει να περνάει δύσκολα στα χρόνια που έρχονται. Αυτή η νέα πραγματικότητα επιβάλει στον δήμο να αλλάξει φιλοσοφία και στρατηγική. Να προτάξει μπροστά από τα γενικά προγράμματα μια σειρά από άμεσες πρωτοβουλίες που μπορούν να ανακουφίσουν κάθε οικογένεια, πάντα όμως με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του καθενός μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τις κλασσικές λειτουργίες και τις καθημερινές υπηρεσίες (καθαριότητα, δρόμους, σχολεία, φωτισμό) που αποτελούν δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωσή μας.

Σήμερα οι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι:

α) Να βοηθήσουμε στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης κάθε οικογένειας.
β) Να παρέμβουμε στο θέμα της ανεργίας.

Οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες του δήμου, πρέπει να είναι χρηστικές και να έχουν άμεσο αντίκρισμα στα οικονομικά κάθε οικογένειας.

Εύλογο ερώτημα: Μπορεί ένας δήμος;

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, κρατώντας τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τις 5 το απόγευμα μπορούμε να τους δώσουμε πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Έτσι συμβάλλουμε θετικά στο κόστος ζωής μιας οικογένειας.

Όλο το πρόγραμμά μας έχει τέτοιες πρωτοβουλίες και παραδείγματα. Κάποιοι θα χαρακτηρίσουν την προσέγγιση αυτή «ανατρεπτική» εγώ θα την έλεγα «καινοτόμο» γιατί μόνο με καινοτόμες ιδέες και πρακτικές μπορούμε να ανατρέψουμε μια κατάσταση που πραγματικά είναι τραγική.

Όταν έχουμε πυκνή και τακτική δημοτική συγκοινωνία, αυτή που κάθε μέρα διαλύει ο κ. Γιώργος Πατούλης βοηθάμε στην χωρίς αυτοκίνητο μετακίνηση του πολίτη και έμμεσα συμβάλλουμε στην μείωση των καθημερινών εξόδων του.

Όταν το χειμώνα κρατάμε τα ΚΑΠΗ ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ και παρέχουμε και φτηνό φαγητό δίνουμε μια διέξοδο στο να μείνουν σ΄ ένα ζεστό χώρο, άνθρωποι που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Σας δίνω αυτά τα παραδείγματα, για να δείτε ότι ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά. Χρειάζεται μυαλό, μεράκι, φαντασία, νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες και κυρίως χρειάζεται ο δήμαρχος να δουλεύει και να μην μετατρέπεται σε τηλεοπτικό μαϊντανό.

Στις επόμενες εβδομάδες, θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά, το σχέδιο δράσης που έχουμε επεξεργασθεί. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες που είναι οικονομικά απόλυτα πραγματοποιήσιμες. Η παρουσίαση κάθε πρωτοβουλίας μας θα συνοδεύεται απαραίτητα από το σχέδιο κάλυψης του κόστους της.

Από σήμερα μπορώ να πω οι πόροι που μας χρειάζονται προέρχονται από:

α) Επανασχεδιασμό πολλών υπηρεσιών που σήμερα δίδονται χωρίς να χρειάζονται.
β) Μείωση του κόστους λειτουργίας του δήμου που τα τελευταία χρόνια εκτινάχθηκε δραματικά.
γ) Κατεύθυνση των εθνικών και κοινοτικών πόρων σε υπηρεσίες που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην μαρουσιώτικη οικογένεια και όχι σε έργα/πλυντήρια εργολαβικών και άλλων συμφερόντων.
δ) Αξιοποίηση των τεράστιων υποδομών και της ακίνητης περιουσίας που ο ευτυχώς ο δήμος διαθέτει.

Την ορθότητα της προσέγγισής μας και την αδυναμία άλλων να καταλάβουν που είμαστε σήμερα, αποδεικνύει η νοοτροπία της σημερινής διοίκησης:

Όταν η πλειοψηφία του κόσμου δυσκολεύεται ακόμα και στο καθημερινό φαγητό, ο δήμος δεν μπορεί να χαλάει λεφτά για Latin party.

Όταν περνάμε μια δύσκολη περίοδο, δεν μπορούμε να πληρώνουμε φωτογράφους σε τρεις βάρδιες για να φωτογραφίζουν την παρουσία του δημάρχου σε επικοινωνιακές εκδηλώσεις.

Όταν η Ελλάδα πτωχεύει, δεν μπορούν να έχουν ως προτεραιότητα τους ποδηλατόδρομους και για να τους βάλουμε και οικολογικό περίβλημα τους βαφτίζουμε «βιοκλιματικούς».

Αυτά εξυπηρετούν εργολάβους και συνεργάτες τους, όχι όμως τον απλό πολίτη.

Όταν έχει ο δήμος 50-70 στρέμματα δίπλα στο The Mall και το Golden Hall δεν μπορεί να τα αφήνει αναξιοποίητα.

Θέλω να επαναλάβω, ότι αυτά που θα πούμε θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα γίνουν σ΄ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μετά από αυτή την προσέγγιση, που κάνουμε για την βοήθεια του δήμου στο ξεπέρασμα της οικονομικής δυσκολίας κάθε οικογένειας, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί: «Μα ο δήμος δεν έχει πάρει κοινωνικές πρωτοβουλίες;».

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι διοικούντες του Δήμου, είναι ότι το πρόβλημα έχει ξεφύγει από κάποιες μειοψηφίες και σήμερα μιλάμε για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Σκεφτείτε, πόσοι από εσάς θα πήγαιναν σ’ ένα κατά τα άλλα χρήσιμο κοινωνικό παντοπωλείο;

Εδώ είναι το πρόβλημα: Πρέπει να δώσουμε εκείνες τις υπηρεσίες και να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες, που η παρέμβαση του δήμου, θα φύγει από την τηλεοπτική ελεημοσύνη και θα ξεκινήσει από τον σεβασμό της αξιοπρέπειάς μας.

Όταν ξεχωρίζουμε κάποια παιδάκια για να τους δώσουμε ένα συσσίτιο, δουλεύουμε με όρους τηλεοπτικής ελεημοσύνης και συγχρόνως δημιουργούμε άλλα προβλήματα.

Όταν μιλάμε για φαγητό στο ολοήμερο σχολείο, προσφέρουμε υπηρεσία με όρους σεβασμού στην αξιοπρέπεια των άλλων.

Σε ότι αφορά το γενικότερο πρόγραμμα του δήμου, η πραγματοποίησή του θα εξαρτηθεί από μια σειρά εξωτερικών παραμέτρων:

α) Ποια θα είναι η γενικότερη κατάσταση της χώρας στα επόμενα χρόνια.
β) Ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
γ) Τι πραγματικά συμβαίνει με τα οικονομικά του δήμου.

Το μόνο που θέλω να πω σήμερα, είναι ότι οι όποιοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, θα αξιοποιηθούν με βάση τις προτεραιότητες της πόλης και όχι σύμφωνα με τις προτάσεις και τα συμφέροντα των εργολάβων.

Στις εκλογές αυτές, πέρα από όλα τα άλλα, πρέπει να στείλουμε και κάποια μηνύματα:

α) Να διώξουμε αυτούς που εκφράζουν το κακό πρόσωπο της εξουσίας, που σαν χρήσιμα μέλη ενός συστήματος, μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και να φέρουμε νέα άξια πρόσωπα, μήπως και έρθει μια καινούργια εποχή.
β) Να δείξουμε, ότι δεν μας αρκούν πια οι τηλεοπτικοί αστέρες της πολιτικής που τελικά εξυπηρετούν τον εαυτό τους. Φτάνει πια η κοροϊδία.
γ) Να εμπιστευτούμε νέους και άξιους. Βέβαια νέοι δεν είναι μόνο όσοι έχουν κάποια ηλικία αλλά όσοι μπορούν να ανανεώνονται.

Θέλω να προλάβω από τώρα, αυτά που ήδη κατ΄ επανάληψη μου έχει πει στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γ. Πατούλης:

α) Ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Η απάντησή μου είναι, ότι την ιδεολογική μου προτίμηση στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν την απέκρυψα ποτέ. Δεν συνηθίζω να αλλάζω τις ιδεολογικές μου απόψεις για να εξασφαλίσω αξιώματα ή άλλες παροχές. Κοινώς δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες αλλά ο δρόμος της συνέπειας.
Αλλά μην ξεχνάτε, ο πατέρας μου υπήρξε δήμαρχος Αμαρουσίου για δύο τετραετίες, ούτε με διόρισε πουθενά, ούτε πήρα κρατικά αξιώματα ή δουλειές. Στην εποχή της κρίσης δικαιούνται να μιλάνε μόνο όσοι με το προσωπικό τους παράδειγμα έχουν αποδείξει ότι εννοούν αυτά που λένε. Τα λόγια είναι εύκολα.

β) Αποτελώ συνέχεια προηγούμενων διοικήσεων.
Η απάντησή μου είναι ότι, δεν αποτελώ συνέχεια κανενός και δεν συμμετείχα σε καμιά προηγούμενη διοίκηση, είμαι πολιτικά και ιδεολογικά αυτοδύναμος. Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτικό αγώνα με όρους παρελθόντος, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον. Πίσω, κοιτάνε όσοι θέλουν να χρεώσουν σε άλλους την ανικανότητα, τις αδυναμίες ή τις σκοπιμότητές τους και τέτοια πολιτική ασκεί ακόμα και σήμερα ο κ. Γ. Πατούλης.
Είμαι υπερήφανος που ο πατέρας μου έβαλε τις βάσεις για μια 24χρονη πορεία της πόλης, έχω αρθρογραφήσει για το τι παρέλαβε ο Χρήστος Βλάχος το 1982 και τι παρεδόθη το 2007 στον κ. Γ. Πατούλη. Τίποτα καινούργιο δεν μας προσέφερε η οκτάχρονη πορεία του στον Δήμο.

Πέρα από αυτά, για ποια παλιά διοίκηση μιλάει ο κ. Γ. Πατούλης, όταν από τον συνδυασμό του παρέλασε το μισό της προηγούμενης διοίκησης και στο άλλο μισό ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να συμμετάσχουν σήμερα στο ψηφοδέλτιό του; Το ψέμα και η υποκρισία έχουν όρια.

Εγώ σέβομαι και σαν δήμαρχος θα σεβαστώ ακόμα περισσότερο όλους όσους έχουν περάσει από αυτό το αξίωμα, θα κρατήσω τα καλά που έγιναν και θα διορθώσω τα όποια λάθη υπήρξαν.

Φίλες και φίλοι,

Στην πορεία προς τις εκλογές θα σας υποσχεθώ μόνο όσα μπορώ να πραγματοποιήσω και μετά τις εκλογές με την θέλησή σας, σαν δήμαρχο θα με βλέπετε στον δήμο και όχι στα τηλεοπτικά κανάλια.

Κωνσταντίνος Χρ. Βλάχος
Υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet