Πρόταση Λ. Μαγιάκη για θεσμοθέτηση συνοικιακών συνελεύσεων στο Μαρούσι
Κοινωνία

Πρόταση Λ. Μαγιάκη για θεσμοθέτηση συνοικιακών συνελεύσεων στο Μαρούσι

Πρόταση για θεσμοθέτηση συνοικιακών συνελεύσεων στον Δήμο Αμαρουσίου κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης.

«Η πρόταση αυτή καθίσταται επίκαιρη εν όψει της συγκρότησης της Επιτροπής Διαβούλευσης και της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2020 του Δήμου» τονίζει ο κ. Μαγιάκης.

Ακολουθεί η πρόταση για θεσμοθέτηση συνοικιακών συνελεύσεων:

Σύμφωνα με το άρθρο 87 του «Κλεισθένη», «με ευθύνη του προέδρου ή του συμβουλίου κοινότητας, σε συνεργασία με τον τυχόν ορισμένο κατά τόπο αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με τον χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος…».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η συνέλευση καθιερώνεται «προκειµένου να ενθαρρυνθεί η άµεση ενηµέρωση και η συµµετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις». Μάλιστα «προς διευκόλυνση της διαδικασίας, σε κοινότητες άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, προβλέπεται ότι οι συνελεύσεις μπορεί να γίνονται και ανά συνοικία, ενορία ή άλλη πρόσφορη υποδιαίρεση».

Επί πλέον στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/06), στο άρθρο 214 παρ. 1 προβλέπεται:

«Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές προωθούν τη λαϊκή συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις, την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των δημοτών και κατοίκων για την έρευνα, τον εντοπισμό, την καταγραφή και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και αναγκών των κατοίκων των τοπικών ή δημοτικών διαμερισμάτων και μεμονωμένων συνοικιών κάθε Δήμου ή Κοινότητας».

Με στόχο να υπηρετηθούν οι ίδιοι ως ανωτέρω στόχοι της ενημέρωσης και της συμμετοχής των δημοτών η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι προτείνει την κατ` αναλογία  εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων για διοργάνωση Συνοικιακών Συνελεύσεων ανά Πολεοδομική Ενότητα της πόλης.

Οι 17 πολεοδομικές ενότητες πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο των 2.000 κατοίκων που προβλέπεται από τον Νόμο.

Η συνέλευση των κατοίκων της Πολεοδομικής Ενότητας μπορεί να συγκληθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, κατόπιν ανάθεσης από τον κ. δήμαρχο όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε αρμόδιο αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συνέλευση και δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι κάτοικοι της πολεοδομικής ενότητας ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε γειτονικούς Δήμους όπως ο Δήμος Κηφισιάς και Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς:

«Οι συνοικιακές συνελεύσεις μας βοήθησαν σε 3 πράγματα:

  1. Εντοπίστηκαν και επιλύθηκαν προβλήματα της καθημερινότητας μέσω της άμεσης και τακτικής συνομιλίας των πολιτών με τη διοίκηση.
  2. Συνεισέφεραν στην επίλυση μικρών ή και μεσαίων τεχνικών προβλημάτων που απαιτούσαν την άμεση παρέμβαση κάποιου συνεργείου προκειμένου να διορθωθεί άμεσα η ζημιά.
  3. Βοήθησαν στην δρομολόγηση και ιεράρχηση προβλημάτων και έργων κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έγκριση, μέσω των Συνοικιακών Συνελεύσεων, προτάσεων για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό».

Κατόπιν αυτών καλούμε τον κ. δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή:

  • Να εξετάσει και να αποδεχθεί την πρόταση μας σαν βάση συζήτησης.
  • Να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή με στόχο την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης για θεσμοθέτηση και λειτουργία Συνοικιακών Συνελεύσεων που θα φέρει στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση.
  • Να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τη.ς

Για την παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Λευτέρης Μαγιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet