H ΔΕΠΙΣ Παπάγου-Χολαργού καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση και τη σωματική βία στους χώρους εργασίας
Κοινωνία

H ΔΕΠΙΣ Παπάγου-Χολαργού καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση και τη σωματική βία στους χώρους εργασίας

Με αφορμή τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης και σωματικής βίας σε γυναίκες σε χώρους εργασίας η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΔΕΠΙΣ) Παπάγου-Χολαργού σημειώνει ότι «το θέμα αυτό θίγει κατάφωρα την αξιοπρέπεια και δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα».

Ειδικότερα, η ΔΕΠΙΣ Παπάγου-Χολαργού σημειώνει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Σάλος έγινε τελευταία με το μπαράζ αποκαλύψεων για την άσκηση σωματικής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια στους χώρους εργασίας.

Στο κρίσιμο αυτό θέμα, που θίγει κατάφωρα την αξιοπρέπεια και δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, έρχεται να απαντήσει το προ πολλού αναμενόμενο νομοσχέδιο για την εργασία που θα έρθει προσεχώς για κύρωση στη Βουλή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που αποφάσισαν να ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο για την εργασία με τη Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) «Βία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία».

Όπως ορίζεται στη Σύμβαση, «η βία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήττουν την αξιοπρεπή εργασία και οδηγούν σε σωματική, ψυχολογική και οικονομική βλάβη». Τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν ένα καθεστώς μηδενικής ανοχής στη βία σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο και αν εκδηλώνεται αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία, σε κοινωνικές δραστηριότητες που διοργανώνει μια εταιρεία, σε εργασιακά ταξίδια, σε συνέδρια, στα διαλείμματα, ακόμη και στα αποδυτήρια. Με αυτό το νομοσχέδιο προκύπτει ένα νέο πρότυπο εργασίας, το οποίο στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων υπαλλήλων και όχι μόνο. Θα επεκτείνεται και στους καταρτιζόμενους, σε αυτούς που κάνουν πρακτική άσκηση, στους απολυμένους, στους εθελοντές και σε όσους ζητούν εργασία.

Το νομοσχέδιο θα προσφέρει ουσιαστική και άμεση προστασία σε γυναίκες- θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και θα προσθέσει έναν κρίκο στον κατακερματισμένο από τη βία κοινωνικό ιστό. Σημαντική παράμετρος του νομοσχεδίου είναι ότι η παρενόχληση αποτελεί πλέον αδίκημα που επισύρει ποινές.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να βρουν τρόπους καταπολέμησης της βίας ορίζοντας ένα άτομο, το οποίο θα παρέχει συμβουλές και θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες που θα προκύπτουν σχετικά με αυτό το θέμα. Η πρόληψη θα επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση των εργαζομένων στην αποφυγή της βίας, διότι βλάπτει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η διερεύνηση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση θα γίνεται από επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας. Βασική παράμετρος θα είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και αρμόδιοι γι’ αυτό θα είναι οι Δημοτικές και περιφερειακές επιτροπές Ισότητας.

Γενικά, τα νέα εργασιακά πρότυπα που θεσπίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας με νέα σύμβαση και σύσταση τα οποία ακολουθεί και η χώρα μας φέρνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον εξωραϊσμό της κοινωνίας στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet