Δύο σύλλογοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για «ασύγγνωστη αμέλεια» στο θέμα του ΣΜΑ στα Μελίσσια
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δύο σύλλογοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για «ασύγγνωστη αμέλεια» στο θέμα του ΣΜΑ στα Μελίσσια

Δύο σύλλογοι και συγκεκριμένα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, με κοινή επιστολή τους, κατηγορούν τη δημοτική αρχή Πεντέλης για «ασύγγνωστη αμέλεια» στο θέμα του ΣΜΑ στο Κοιμητήριο Μελισσίων.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι δύο σύλλογοι αναφέρουν:

«Τις προηγούμενες βδομάδες ο Δήμος Πεντέλης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου. Ένα κείμενο συμβατό με τις νέες αντιλήψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που προϋποθέτει αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών, τη δημιουργία υποδομών, ενώ δεν παραλείπεται και η αναλυτική αναφορά στις υποχρεώσεις των δημοτών και σε δημιουργία υποδομών, η ολοκλήρωση των οποίων παραπέμπεται στο 2023 και αργότερα.

Κάθε καλοπροαίρετος και ενεργός πολίτης θα επικροτούσε μια τέτοια πρωτοβουλία και τις βελτιώσεις που περιγράφει. Δεν γνωρίζουμε όμως πόσο σίγουρος θα ένιωθε αν έκανε μια βόλτα στον χώρο δίπλα στο Νεκροταφείο Μελισσίων όπου λειτουργεί παράνομο αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων και χώρος απόθεσης και διαχείρισης ογκωδών και φυτοκλαδεμάτων, ίσως και όχι μόνο. Μάλλον θλίψη και απογοήτευση θα ένιωθε σε μια δασική έκταση που έχει μετατραπεί σε “ανοιχτό σκουπιδότοπο”.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο αίτημα του Δήμου για τη “νομιμοποίηση” του χώρου ως Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη συγκεκριμένη έκταση, παρ’ όλο που είναι δασική και ανήκει στη ζώνη απολύτου προστασίας του Βαθυρέματος Μελισσίων (παρακλάδι της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου που διασχίζει 4 Δήμους). Αίτημα στο οποίο έστερξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με διάφορες μεταμεσονύκτιες τροπολογίες σε άσχετα νομοθετήματα. Αναγκάζοντάς μας να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), χωρίς ακόμη να έχει οριστεί δικάσιμος. Με εξώδικο δε της 7ης/7/2021  ζητήσαμε από τον Δήμο να μην προχωρήσει σε εργασίες μέχρι την εκδίκαση.

Ας δούμε όμως τι γίνεται μέχρι σήμερα:

  • Ο χώρος έχει μετατραπεί με μια τεράστια αλάνα, με συνεχιζόμενες επιχώσεις από μπάζα που υπερβαίνουν κατά πολύ το προϋπάρχον πλάτωμα.
  • Νεαρά δέντρα, προϊόν αναδάσωσης, έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί, παρ’ όλο που οι αναδασώσεις προστατεύονται.
  • Ο χώρος παραμένει μη περιφραγμένος και αφύλακτος, συσσωρεύονται σε αυτόν ξερά φυτοκλαδέματα και αποθέσεις παντός τύπου απορριμμάτων (μέχρι και σωρός σκύλου εντοπίστηκε). Είμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και δεν υπάρχει κανένα σταθερό μέτρο προστασίας.
  • Ογκώδη αντικείμενα βρίσκονται διάσπαρτα στη νοτιοανατολική περίμετρο του χώρου -στο φρύδι και τον πόδα του πρανούς- δηλώνοντας αφ’ ενός την παράνομη απόρριψη και αφ΄ετέρου την πλημμελή λειτουργία του χώρου από τους υπεύθυνους γι’ αυτόν. Αποτέλεσμα η διασπορά κάθε είδους απορριμμάτων (πλαστικές σακούλες, χαρτιά, χαρτόνια, στρώματα κ.λπ.), τα οποία βρίσκονται στον δρόμο για το κοντινό ρέμα και από εκεί για τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και από εκεί στον Ποδονίφτη.

Σε σχετική ανακοίνωσή μας από το 2021 είχαμε επισημάνει τη ρύπανση του ρέματος από τον παρακείμενο χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου και είχαμε την ελπίδα ότι η δημοτική αρχή (με πρόθεση μάλιστα να δημιουργήσει -κατά τα λεγόμενά της- σύγχρονες και μη ρυπαίνουσες εγκαταστάσεις) θα έδειχνε μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στο άμεσο φυσικό περιβάλλον της πόλης και του ρέματος. Δυστυχώς διαψευστήκαμε.

Κατανοούμε ότι η διαχείριση των φυτοκλαδεμάτων και των ογκωδών αντικειμένων είναι δραστηριότητες άκρως απαραίτητες για μια πόλη με μεγάλη παραγωγή αυτού του τύπου απορριμμάτων, όμως ο τρόπος που γίνεται αποκαλύπτει ασέβεια προς το περιβάλλον και ασύγγνωστη αμέλεια.

Έχουν ήδη περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την εσφαλμένη επιλογή δημιουργίας του ΣΜΑ στην περιοχή -που θυμίζουμε ότι χωροθετήθηκε προσωρινά και για περίοδο 3 ετών- και ακόμη, παρά τις συζητήσεις, δεν έχουν δημόσια ανακοινωθεί οι τελικές επιλογές του Δήμου για όλους τους χώρους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας τον οποίο ο ίδιος προτείνει.

Καταγγέλλουμε τις υπεύθυνες υπηρεσίες του Δήμου και την προϊσταμένη δημοτική αρχή για την απαράδεκτη αντι-περιβαλλοντική διαχείριση που εφαρμόζεται στον χώρο που μετατρέπεται σιγά-σιγά σε περιβαλλοντική βόμβα για το Βαθύρεμα και τις κατάντι πόλεις».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet