Διόνυσος και Πεντέλη μαζί στη μάχη κατά των λατομικών δραστηριοτήτων στο Πεντελικό
Κοινωνία

Διόνυσος και Πεντέλη μαζί στη μάχη κατά των λατομικών δραστηριοτήτων στο Πεντελικό

Στον… δρόμο του Διονύσου κινήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης σχετικώς με την προωθούμενη εκμετάλλευση μαρμάρων σε μεγάλη έκταση χώρων στο Πεντελικό. Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, το Δ.Σ. Πεντέλης αποφάσισε να υιοθετήσει το σχετικό ψήφισμα του όμορου Δήμου (ακολουθεί στη συνέχεια), να συστρατευθεί με τον Δήμο Διονύσου στη μάχη που θα δοθεί για να ακυρωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια για λατομική δραστηριότητα στο πολύπαθο όρος και να συμμετάσχει στη διαδημοτική επιτροπή που συστήνεται για να παρακολουθεί-συντονίζει τις κινήσεις που θα γίνουν.

Ωστόσο, με βάση και την ενημέρωση που έγινε στους δημοτικούς συμβούλους Πεντέλης από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών του Δήμου Διονύσου, Γιάννη Φωτάκη, διαφάνηκε ότι ο αγώνας που θα δοθεί μόνο εύκολος δεν θα είναι λόγω της πληθώρας των φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση (φθάνουν τους 12!), αλλά και του γεγονότος ότι στην εξέλιξη του θέματος εμπλέκεται και ο παράγοντας της πολιτικής βούλησης που υπάρχει για τη διαχείριση του Πεντελικού.

Το τελευταίο σημείο ήταν και αυτό που, μαζί με την κριτική στον χρόνο αντίδρασης της δημοτικής αρχής Πεντέλης στην εξέλιξη με το ζήτημα των λατομείων, κυριάρχησε στην κριτική των λοιπών δημοτικών παρατάξεων προς τη δήμαρχο, Δήμητρα Κεχαγιά. Από πολλές πλευρές εκφράστηκε σκληρή κριτική κατά του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί το Πεντελικό, ενώ αρκετοί αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι εξέφρασαν τους φόβους τους για το τι συζητήθηκε σε εκείνη την επίσκεψη, καθώς -όπως υποστήριξαν- εξακολουθούν να μένουν χωρίς ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.

Αναφορές έγιναν και στο θέμα της προσπάθειας δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον χώρο δίπλα από το Κοιμητήριο Μελισσίων, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς αυτός συνδυάστηκε από κάποιους συμβούλους με γενικότερα σχέδια παρεμβάσεων στο βουνό, που σύμφωνα με τους ίδιους παραβιάζουν κατάφωρα τα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 1988 για την προστασία του Πεντελικού.

Από πλευράς διοίκησης, πάντως, η δήμαρχος μίλησε ανοιχτά για «ξεκάθαρο όχι» στα επιχειρούμενα σχέδια επαναφοράς λατομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, συντασσόμενη με την πρόταση να υπάρξει κοινή δράση με τους εμπλεκόμενους Δήμους για την αποτροπή τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κ. Δ. Κεχαγιά σημείωσε ότι στις ενστάσεις που θα διατυπωθούν θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία, η οποία θα αποδομεί τις προτάσεις της άλλης πλευράς, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις των αντιπολιτευόμενων δημοτικών συμβούλων περί καθυστερημένης αντίδρασης της διοίκησής της.

Συμφώνησαν, αλλά ετοιμάζουν νέα… επίθεση

Αν, και σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικράτησε στη συγκεκριμένη συζήτηση ήταν ομόφωνο, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε ό,τι αφορά την πίεση που θα ασκηθεί στη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος του Πεντελικού, από τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις.

Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε δημοτικός σύμβουλος της… αντίπερα όχθης, σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση που θα περιλαμβάνει τις «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά του τι μπορεί να γίνει στο Πεντελικό στην κατεύθυνηση της αξιοποίησης-αναβάθμισής του, μία από τις οποίες θα έχει να κάνει και με τον πολυσυζητημένο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει απόφαση του Σώματος που θα θέτει ξεκάθαρα όρια για το είδος των παρεμβάσεων που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, που -όπως σημειώθηκε αρκετές φορές και στη χθεσινή συζήτηση- αφορά όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και αυτούς ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Το ψήφισμα του Δήμου Διονύσου

Το Δημοτικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει, απερίφραστα, την εν κρυπτώ από τον Δήμο και την Τοπική Κοινωνία, έκδοση σειράς αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής πριν ένα μήνα, περίπου, που αφορούν την άδεια διενέργειας ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση μαρμαροφόρων κοιτασμάτων σε πληθώρα χώρων, πέραν αυτού που αναφέρεται η ως άνω ΜΠΕ (σ.σ.: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Διαπιστώνει ότι με την προωθούμενη εκμετάλλευση απειλείται βάναυσα η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα όχι μόνον των κατοίκων της Κοινότητας Διονύσου καθώς και του Δήμου Διονύσου, αλλά και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, με την καταστροφή ενός από τους βασικούς πνεύμονες ζωής της.

Πιο συγκεκριμένα:

Η ΜΠΕ δεν αναφέρεται στο σύνολο της πραγματικής έκτασης των 912 στρεμμάτων, αλλά σε τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η δραστηριότητα να μην κατατάσσεται στην πραγματική κατηγορία, για να ισχύσουν οι κατά νόμον προύποθέσεις όσον αφορά τις προκαλούμενες περιβαλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Η όλη εκμετάλλευση:

  • Βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, στις οποίες απαγορεύεται η επέμβαση κατ΄ άρθρο 17 παρ. 3 του Συντάγματος, μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Δημόσιου Δάσους Ραπεντώσας.
  • Επιδεινώνει την ήδη «τραυματισμένη» βιοποικιλότητα του Πεντελικού με τα 1.100 και πλέον είδη φυτών (π.χ. Silene pentelica και Centaurea attica pentelica, που φύονται μόνο στην Πεντέλη), την ορνιθοπανίδα, τα αμφίβια και την άγρια ζωή.
  • Απέχει μόλις περί τα 260μ. περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο και τα όρια του Ρ.Σ. Διονύσου, καθώς και 910 μ. από τον οικισμό της Ραπεντώσας.
  • Δημιουργεί απόλυτα αντιαισθητική εικόνα όχι μόνον στο Διόνυσο, αλλά σε πολλές άλλες περιοχές του ομώνυμου Δήμου, καθώς και των Δήμων της Ν. Μάκρης, των Αφιδνών, αλλά και του Λεκανοπεδίου.
  • Δημιουργεί, εξαιτίας της διακίνησης του μεγάλου πραγματικού όγκου, κυρίως αδρανών, τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
  • Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στην πλησίον ευρισκόμενη Λ. Διονύσου (μόλις περί τα 385 μ).
  • Η εκμετάλλευση, λόγω του μικρού ποσοστού αποληψιμότητας μαρμάρου (μικρότερου του 5%), ουσιαστικά αφορά δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών και μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη λατομική ζώνη της χώρας, δραστηριότητα που δεν είναι σύννομη στην εν λόγω περιοχή.
  • Η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 25 χρόνια και αφού πρώτα λεηλατηθεί και καταστραφεί αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής, με το εκπληκτικό σε ύψος ποσού των 80.000€ (!!!).
  • Η έγκριση γεωλογικής έρευνας για την ύπαρξη μαρμάρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε για να προχωρήσει η επένδυση με «fast track» διαδικασίες, ξεπερνώντας το σκόπελο των υπηρεσιών. Σηματοδοτεί έναν νέο γύρο εκμετάλλευσης του φυσικού και ορυκτού πλούτου εις βάρος του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Παρά πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Διατρανώνει, προς κάθε κατεύθυνση την αδιαπραγμάτευτη βούλησή του να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην παραπάνω πρωτοφανή απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Επισημαίνει ότι:

  • Η Περιφέρεια ως αρμόδια πρέπει να εκδώσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις αποχαρακτηρισμού των λατομείων της Πεντέλης, σύμφωνα με τον Ν.4512/2018, καθώς είναι ανενεργά άνω της 10ετίας.
  • Οι παρεμβάσεις στην Πεντέλη έχουν νόημα μόνον εφόσον σχεδιάζονται με βάση το γεγονός ότι αποτελεί βασικό πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο, καταφύγιο άγριας ζωής, αναδασωτέα και όχι λατομική περιοχή.
  • Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει αναπλάσεις, δημιουργία περιπατητικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, χώρων ιστορίας και πολιτισμού, ώστε να αποτελέσει τον πραγματικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής και τίποτα παρά πέρα.

Ύστερα από τα παραπάνω

ΖΗΤΟΥΜΕ

από την Κυβέρνηση και τον κ. Περιφερειάρχη να παρέμβουν άμεσα ώστε:

  • Να αποσυρθούν άμεσα οι άδειες γεωλογικής έρευνας στη θέση «Βαθειά Χούνη», με βάση τον Νόμο και τις απορριπτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
  • Να καταργηθούν τα λατομεία της Πεντέλης, ως ανενεργά πέραν της 10ετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του λατομικού νόμου και να τροποποιηθεί αντίστοιχα το Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού όρους, για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
  • Να εκπονηθεί Σχέδιο Αποκατάστασης για τα ανενεργά λατομεία με επιχωματώσεις, αναδασώσεις με όλες τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους.
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του βουνού και του δασικού οικοσυστήματος και αξιοποίησης του για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet