Αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, σε μια μεστή και ζεστή εκδήλωση όπως ταιριάζει στο ήθος και το ύφος του αγωνιστή Μακρυγιάννη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη», στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης.

Η πρόεδρος της Πνευματικής, Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Μαρία Αραμπάνου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Μακρυγιάννη στον αγώνα του 1821 και στην πολύπλευρη προσωπικότητά του, θετικά αξιολογημένη από κορυφαίους Νεοέλληνες ιστορικούς και λογοτέχνες. Είναι «ο ελεύθερος πολίτης μιας πατρίδας που την ονειρεύεται δίκαιη και ευνομούμενη» και ο άνθρωπος που κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους για τις ραδιουργίες τους και τους Έλληνες για τον φατριασμό τους.

Ένας από τους πρώτους εμψυχωτές και οδηγητές της επανάστασης, από τους ιδρυτές του Νεοελληνικού κράτους, καθόσον σ΄ αυτόν οφείλεται εξ΄ ολοκλήρου η διοργάνωση του Κινήματος της 2ας προς 3ης Σεπτεμβρίου 1843 που συνέτεινε στην ομαλοποίηση του ελεύθερου βίου και την επιβολή του 1ου Ελληνικού Συντάγματος.

Εκτός από τις ηρωϊκές του πράξεις, ο Μακρυγιάννης μας κληροδότησε ένα αθάνατο μνημείο ήθους- λόγου και περιεχομένου «Τα απομνημονεύματά του» με σκοπό να διδάξει και να φρονιματίσει τους μεταγενέστερους. Επίσης και τα «Οράματα & θάματα» ένα άλλο «στορικό» κατ΄ αυτόν έργο.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με ιδιαίτερο τρόπο η κ. Τζέλα Κωνσταντίνου διαβάζοντας αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.

Η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών «Ύμνος και Παράδοση» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Χαρίτωνα Γραικού κάλυψε τα κείμενα με παραδοσιακά τραγούδια του Αγώνα αλλά και σύγχρονα τραγούδια αναφερόμενα στον Μακρυγιάννη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών Ευαγγελία Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων Δήμου Πεντέλης Καλλιόπη Θεοφιλίδου–Δημητράκη, ο πρώην πρόεδρος της ΔΑΕΜ Κώστας Δημητράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Γιουλμπαξιωτών «Νέα Ροδώνη» Χρήστος Κάζος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος «Η Προστασία» Απόστολος Αηβαλιώτης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet