Εκπαιδευτικοί σχολείων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού ενημερώθηκαν για την ορθή χρήση αντιβιοτικών & εμβολίων
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Εκπαιδευτικοί σχολείων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού ενημερώθηκαν για την ορθή χρήση αντιβιοτικών & εμβολίων

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά, με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ημερίδα ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού και Παιδείας, Αλίκη Γκιζελή, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της λήψης αντιβιοτικών, καθώς και του εμβολιασμού, οφείλει να μας απασχολήσει και αφορά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Συχνά μας προβληματίζει η αναγκαιότητά τους ή όχι. Η αποχή από τη χρήση τους έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Για αυτό το σοβαρό θέμα, έχουμε κοντά μας σήμερα εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μας διαφωτίσουν, προσφέροντάς μας απαντήσεις σε εύλογους προβληματισμούς. Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους».

Στη συνέχεια η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στη χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Η κ. Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. Στη συνέχεια, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug», με τη συμβολή της κ. Γεννηματά, διευθύντριας φαρμακοποιού ΕΣΥ. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.

Τέλος, η κ. Γιαμαρέλλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» της συγγραφέως Ι. Μπουλντούμη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, κ. Αϊδίνη, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του Δικτύου, Γιώργου Πατούλη, περιφερειάρχη Αττικής, για καλή αρχή στο νέο κύκλο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σημειώνοντας: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση στάσης ζωής των παιδιών μας σε σχέση με την ορθή χρήση αντιβιοτικών και την απαραίτητη εμβολιαστική τους κάλυψη». Η κ. Αϊδίνη έδωσε στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε η κ. Παπαθανασοπούλου.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Παπαχρόνης, ο πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Δημήτρης Φωτιάδης, η δημοτική σύμβουλος Μίνα Μελισσουργού, η κοινοτική σύμβουλος Νέου Ψυχικού Ξένια Σιγάλα, καθώς και η πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Φιλοθέης – Ψυχικού, Νατάσα Αγγελάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet