Όσα ειπώθηκαν στην 1η διαδικτυακή παρουσίαση του λευκώματος «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ»
Κοινωνία

Όσα ειπώθηκαν στην 1η διαδικτυακή παρουσίαση του λευκώματος «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου λευκώματος του Μαρτίνου Γκαίτλιχ «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ», η διαδρομή του Ποδονίφτη, στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Την παρουσίαση μέσω zoom χαιρέτισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς και το καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Δημήτρη Γαλάνη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο ομότιμος καθηγητής της Βιολογίας κ. Κυριάκος Γεωργίου, ενώ για το για το βιβλίο μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας & η επιμελήτρια της έκδοσης, Χριστίνα Φίλιππα.

Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

Ο κ. Γαλάνης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή παρουσίαση, τόνισε:

«Ποιος θα φανταζόταν ότι η πιο πράσινη λωρίδα της Αθήνας, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει ακόμα καλά κρυμμένο το μυστικό του, τα μυστικά του Ποδονίφτη, παραποτάμου του Κηφισού.

»Το χαρακτηρίζω μυστικό γιατί οι περισσότεροι παραπόταμοι του Κηφισού σίγησαν, εξαφανίστηκαν, καταπλακώθηκαν από τσιμέντο, ενώ στην κηπούπολή μας όχι μόνο ρέει ακόμη ο Ποδονίφτης, αλλά έχει και τη δική του χλωρίδα και πανίδα. Η θαυμαστή φύση του Δήμου μας, το ανάγλυφο της περιοχής και η σημασία του ρέματος συμβάλουν στη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης του προαστίου μας.

»Είναι μεγάλη μας τιμή και περηφάνια σήμερα ως Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού να παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το θαυμάσιο λεύκωμα “ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ”.

»Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα αποκαλύπτουμε όλες τις πτυχές του πνεύμονα του Δήμου μας, μέσα από την εμπεριστατωμένη για μία ακόμη φορά έρευνα και κοπιαστική συλλογή στοιχείων του Μαρτίνου Γκαίτλιχ».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, χαρακτήρισε μοναδικό τον παραπόταμο του Ποδονίφτη, με τη σπάνια βιοποικιλότητα & όαση ανεκτίμητης φύσης μέσα στο σκληρό και άγονο αστικό τοπίο της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς ανέφερε:

«Και το Σύνταγμα, αλλά και η κοινή λογική επιτάσσουν την προστασία των ρεμάτων, τους φυσικούς αεραγωγούς της πόλης μας. Το ρέμα της Φιλοθέης παίζει καταλυτικό ρόλο στην τροφοδοσία, με ζωή και ενέργεια, ολόκληρης της Αττικής σε οικοσυστήματα και βιότοπους.

»Έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο νόμου για τα υδατορέματα το οποίο θα καθορίσει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες προστασίας από την πηγή εως την εκβολή».

Ο ομότιμος Καθηγητής της Βιολογίας Κ. Γεωργίου, από την πλευρά του, υπογράμμισε:

«Αποτελεί μια επιστημονική έκδοση πλήρους τεκμηρίωσης της βιοποικιλότητας του ρέματος στο επίπεδο του πλούτου των ειδών της χλωρίδας, της πανίδας και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας.

»Η δική μου σκέψη , συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου προσανατολίζεται προς τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου, αρχικά στα όρια του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, με δυνατότητα επέκτασης κατά μήκος της ροής του ποταμού σε όμορους Δήμους.

»Στο πάρκο αυτό, πέραν της αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης όπου αυτό χρειάζεται, μπορεί να φιλοξενήσει: καθιστικούς χώρους, διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλατόδρομους, ένα βοτανικό κήπο, υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης».

Ο συγγραφέας Μ. Γκαίτλιχ τόνισε:

«Το βιβλίο αυτό γράφτηκε και εκδόθηκε μέσα στις καραντίνες του κορωνοϊού, μια δύσκολη περίοδο για όλους και ταυτόχρονα έναν χρόνο κατά τον οποίο οι πολίτες ανακάλυψαν ξανά τους φυσικούς χώρους μέσα στην πόλη, ως προσιτούς χώρους περιπάτου και αναψυχής.

»Για εμένα προσωπικά, η γνώση του ρέματος της Φιλοθέης και γενικότερα του Ποδονίφτη, ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιωματικής σχέσης και έρευνας. Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι σχεδόν δεν χρειάστηκε να διαλέξω εγώ το ρέμα ως θέμα, αλλά  ότι το ρέμα διάλεξε εμένα. Κάπως έτσι γράφτηκε το βιβλίο αυτό λοιπόν, με πολύ μεράκι και με στόχο να προβάλει τον αξιόλογο φυσικό πλούτο και την ομορφιά του ρέματος αυτού. Εύχομαι το βιβλίο να λειτουργήσει ως κίνητρο για όλους τους αναγνώστες, ώστε να επισκεφθούν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ρέμα της Φιλοθέης».

Η Χρ. Φίλιππα, που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της έκδοσης, επεσήμανε:

«Εύχομαι και ονειρεύομαι ως Φιλοθεάτισσα, αλλά και ως πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου “πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Ροή”, σύντομα να αποκαλυφθεί και το κλειστό κομμάτι του ρέματος της Φιλοθέης, να φύγουν τα τσιμέντα και το γκαζόν και να αποδοθεί στη φυσική του μορφή στους πολίτες και την πόλη. Είναι εφικτό και αξίζει να είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα το κάνει πράξη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είκοσι φωτογράφοι πρόσφεραν τις υπέροχες εικόνες του λευκώματος για τον μοναδικό παραπόταμο του Ποδονίφτη, με τη σπάνια βιοποικιλότητα, τα δένδρα και τούς θάμνους και για την πανίδα του Ποδονίφτη, με τα άφθονα δασικά και παραποτάμια πουλιά που απαντώνται στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Δήμου, συμμετείχαν οι:

Άρης Βιδάλης, Γιώργος Ζησόπουλος, Σταμάτης Ζόγκαρης, Φίλιππος Κατσιγιάννης, Πλάτωνας Κλεανθίδης, Δημήτρης Κοκκινίδης, Βασίλης Κωστερές, Μιχάλης Κωτσάκης, Χρήστος Κωτσέλης, Στέλλα Λιολιοπούλου, Κωνσταντίνος Μαζωνάκης, Χρήστος Σάλλας, Φώτης Σαμαριτάκης, Μανώλης Σαρρής, Αντώνης Στούμπας, Οδυσσέας Τζιμούλης, Ηλίας Φωλιάς, Εύη Χατζηλογίου, καθώς και οι φωτογράφοι των drone Νάνσυ Παπαθανασοπούλου και ο Παναγιώτης Παπούλιας, που συνεισέφερε στο λεύκωμα τις αεροφωτογραφίες του από τα drones .

Τη διαδικτυακή εκδήλωση επιμελήθηκε η Νικόλ Δημητρακοπούλου και η τεχνική υποστήριξη ήταν της εταιρείας Livemedia.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet