Χιλιάδες ευρώ θα εισπράξει ο Δήμος Χαλανδρίου από πρόστιμο σε εταιρεία για υπαίθριες διαφημίσεις
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Χιλιάδες ευρώ θα εισπράξει ο Δήμος Χαλανδρίου από πρόστιμο σε εταιρεία για υπαίθριες διαφημίσεις

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την 1093/2020 απόφασή του, δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Χαλανδρίου για την επιβολή προστίμου ύψους 26.412,30 ευρώ σε εταιρεία που προχώρησε παρανόμως στην τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων σε πεζόδρομους της πόλης.

Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του προστίμου που είχε ζητήσει η εταιρεία και τη χρέωσε επιπλέον με τα δικαστικά έξοδα του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 19 Οκτωβρίου 2018, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, είχε επιβάλει πρόστιμο 26.412,30 ευρώ σε εταιρεία γιατί τοποθέτησε σε 18 σημεία κοινόχρηστων χώρων του Χαλανδρίου υπαίθριες διαφημίσεις.

Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σημειώνεται ότι ορθώς ο Δήμος Χαλανδρίου επέβαλε το παραπάνω πρόστιμο, γιατί οι εν λόγω διαφημίσεις «τοποθετήθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2946/2001 (άρθρο 2 παρ. 1 περιπτ. ε’ που απαγορεύει την προβολή υπαίθριας διαφήμισης σε πεζοδρόμια και κατάστρωμα δρόμων».

Οι αιτιάσεις της εταιρείας ότι δεν κλήθηκε να εκθέσει τις απόψεις της πριν από την επιβολή του προστίμου και ότι αυτό ήταν υψηλό, δεδομένου ότι η ίδια προχώρησε στην απομάκρυνση των διαφημίσεων, απορρίφθηκαν κατηγορηματικά με το σκεπτικό ότι η διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να ενεργεί «κατά δέσμια αρμοδιότητα», δεν είναι δηλαδή στη διακριτική της ευχέρεια να κάνει κάτι άλλο, εφόσον η νομοθεσία ξεκάθαρα προβλέπει ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων σε πεζοδρόμια και κατάστρωμα δρόμων είναι παράνομη.

Όπως συνοψίζεται στην απόφαση, ανεξαρτήτως των προθέσεων της, «η αιτούσα ως διαφημιζόμενη προέβαλε 18 υπαίθριες διαφημίσεις σε απολύτως απαγορευμένα, για την προβολή τους, σημεία (καταστρώματα δρόμων και πεζοδρόμια, βλ. άρθρο 2 παρ. 1 περ. ε’ του Ν.2946/2001), συνεπώς νομίμως επιβλήθηκε σε βάρος της το επίδικο πρόστιμο».

Με αφορμή την απόφαση ο κ. Ρούσσος σημείωσε:

«Το Διοικητικό Εφετείο δικαιώνει πλήρως τον Δήμο Χαλανδρίου, δικαιώνει τη σημερινή διοίκηση που σήκωσε το βάρος της απόφασης επιβολής προστίμου, απουσία σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

»Ίσως πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών όλοι εκείνοι που τότε σιώπησαν.

»Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή σας να υπερασπίζουμε την εικόνα της πόλης έναντι όποιου την επιβουλεύεται και να προασπίζουμε σθεναρά τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, κόντρα σε όλα τα συμφέροντα».

Η δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 19 Οκτωβρίου 2018, η πρόταση του δημάρχου για την επιβολή προστίμου ψηφίστηκε με οριακή απαρτία 21 συμβούλων σε σύνολο 41. Την πρόταση στήριξαν τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου, των δημοτικών παρατάξεων Μπορούμε Όλοι Για το Χαλάνδρι, Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Μαρία Λοτσάρη και Πέτρος Αναστασιάδης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet