Τον “τελευταίο λόγο” για τις κεραίες κινητής θέλει ο Δήμος Χαλανδρίου
Κοινωνία

Τον “τελευταίο λόγο” για τις κεραίες κινητής θέλει ο Δήμος Χαλανδρίου

Ψήφισμα για το γενικότερο ζήτημα των εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο Χαλανδρίου (Ψήφισμα Δ.Σ. Χαλανδρίου για τις κεραίες) ψήφισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με αφορμή την επικείμενη τοποθέτηση και λειτουργία εγκατάστασης βάσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Πάτημα Ι.

Στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών κατοίκων της περιοχής, ήταν κοινή η αντίληψη ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι συμβαίνει εντός των διοικητικών ορίων του, κάτι που δεν επιτρέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, που ανέγνωσε το ψήφισμα στο Σώμα, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νόμιμες ή παράνομες κεραίες, αλλά αδειοδοτημένες ή μη», συμπληρώνοντας ότι το όλο καθεστώς καθορίζεται από τη «δύναμη των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, προανήγγειλε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή και επιστημόνων, για να υπάρξει μία συγκεκριμένη εισήγηση για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και δήλωσε την αποφασιστικότητα του Δήμου να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να «θωρακιστούν οι γειτονιές μας από όσους βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την υγεία των πολιτών».

Από τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων που πήραν τον λόγο για το θέμα διαπιστώθηκε ομοφωνία σε ό,τι αφορά το ψήφισμα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και τα εξής:

Κωνσταντίνος Αγγελής (Χαλάνδρι σε Δράση): Συμφώνησε με το κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό», αλλά πρότεινε να συμπυκνωθεί καθώς η έκτασή του ίσως είναι αποτρεπτική για να διαβαστεί από κάποιον.

Γεράσιμος Λυμπεράτος (Αντίσταση με τους Πολίτες): Τόνισε ότι στο όλο ζήτημα θα πρέπει να διατυπωθεί μία εμπεριστατωμένη θέση, καθώς και στο θέμα των κεραιών δεν αποτελεί υπεύθυνη πολιτική το «μακριά από τη γειτονιά μου και όπου να ‘ναι».

Μύρων Ανδριανάκης (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι): Έκανε λόγο για «τεκμηριωμένο ψήφισμα» και πρότεινε να εξεταστεί η περίπτωση να ακολουθήσει ο Δήμος αντίστοιχη πολιτική με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, που προχώρησε στην τρίμηνη αναστολή έκδοσης αδειών για εγκατάσταση κεραιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα προχωρήσει κάποια εταιρεία σε ανάλογη κίνηση.

Λούλα Καρατζά (Λαϊκή Συσπείρωση): Ζήτησε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να επιτρέπεται στους Δήμους να παρεμβαίνουν στο θέμα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και να υπάρξει συγκεκριμένος απολογισμός για το πόσοι από τους στόχους που θέτει το ψήφισμα θα επιτευχθούν. Ωστόσο, παράλληλα, τόνισε ότι «με τα ψηφίσματα δεν λύνονται τα προβλήματα» και ότι πρέπει το θέμα να εισέλθει για συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Νίκος Πανταζής (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι): Ανέφερε ότι, πέρα από την ενημέρωση του κόσμου και οποιαδήποτε άλλη κίνηση, προέχει να αποκτήσει ο Δήμος τον «τελευταίο λόγο» σε οτιδήποτε συμβαίνει στα διοικητικά όριά του. «Εμείς κάνουμε κουμάντο στον Δήμο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Από την πλευρά της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, ο κ. Άγγελος Νταβίας παραχώρησε τον λόγο στο μέλος της παράταξης, Ρήγα Βλάχο, εργαζόμενο στην εταιρεία που είχε την πρόθεση να τοποθετήσει την κεραία στο Πάτημα Ι,  ο οποίος έδωσε και την «είδηση» σχετικά με το όλο θέμα, λέγοντας ότι τελικώς δεν θα προχωρήσει το όλο σχέδιο, «καθώς η εταιρεία έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων και δεν έχει σκοπό να μπει σε αντιπαράθεση μαζί τους». Πάντως, αρκετοί σύμβουλοι, τόσο της διοίκησης όσο και της μειοψηφίας, υποδέχθηκαν με δυσπιστία την ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα περιμένουν την επίσημη επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet