«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα»
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Συνταγογραφώντας την ανάγνωση» με το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα»

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Πέδρο Καζας και Βασάντα» του Φώτη Κόντογλου, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Πολιτισμού & Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στις 17:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση».

Συντονιστής θα είναι ο κ. Δημήτρης Μαγριπλής.

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο: Φιλικής Εταιρείας 12 και Τοµπάζη, Χαλάνδρι, τηλ. 2106820464, e-mail: [email protected]

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Βάκα Γκάβρο ο αφηγητής αποφασίζει να εγκατασταθεί στο ερημόνησο Ζάτο με τον απροσδιόριστης ηλικίας Όσο, για να ζήσουν εκεί όσες μέρες τούς απομένουν. Στην αρχή όλα είναι ειδυλλιακά, όμως όταν έρχεται ο χειμώνας και η άγρια θάλασσα αναγκάζει τους δυο συντρόφους να κλείνονται για μέρες και βδομάδες στο καλύβι τους, η ψυχική και σωματική τους αντοχή δοκιμάζεται. Με το που έρχεται ο Οκτώβριος (άρα η άνοιξη στα πλάτη εκείνα) ο Όσο παρακινεί τον αφηγητή να σκάψουν ένα πηγάδι για νερό, πρώτη φορά εκδηλώνει κάποια επιθυμία και μάλιστα τόσο έντονα. Σκάβοντας το πηγάδι, ανακαλύπτουν έναν σκελετό -και το εύρημα αυτό κάνει τον Όσο να παραφρονήσει, να αρχίσει να ικετεύει «Ξεκούρασέ με σενιόρ Λεοκάντιο», να επιτεθεί στον αφηγητή, ο οποίος αναγκάζεται να τον τραυματίσει με το πιστόλι του και μετά να τον σκοτώσει. Ο νεκρός έχει κατάστικτο το στήθος από τατουάζ και στο κέντρο του ένα αρμπαλέτο (βαλλίστρα το λέμε αυτό θαρρώ) με το όνομα Pedro Cazas – 1530.

Κι αναρωτιέται ο αφηγητής, αν αντικρίζει κάποιον που έζησε τριακόσια και βάλε χρόνια ή κάποιον που επέστρεψε από τον Άδη. Όσο για τον σκελετό, αυτός ανήκει στον Λεοκάντιο Κάλβο, μακρινό πρόγονο του αφηγητή -όπως εξηγεί στο τέλος του βιβλίου ο αφηγητής, ο Πέδρο Καζάς, Ισπανός ναυτικός, συγκρούστηκε με τον Λεοκάντιο Κάλβο στα χρόνια που Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσομαχούσαν για τις κτήσεις τους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet