«Χάλκινη» η Εθνική Πόλο Ανδρών στο Παγκόσμιο
Αθλητισμός

«Χάλκινη» η Εθνική Πόλο Ανδρών στο Παγκόσμιο

Θα ήταν αδικία για την Εθνική Πόλο των Ανδρών να επιστρέψει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν χωρίς μετάλλιο.

Μία αδικία που τελικά αποφεύχθηκε, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα -παρά τις τάσεις… αυτοχειρίας που επέδειξε- νίκησε 11-9 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 7-7) την Ιταλία στον «μικρό» τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, για δεύτερη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο, δέκα χρόνια μετά την αντίστοιχη επιτυχία του Μόντρεαλ.

Ο θρίαμβος της ομάδας του Θοδωρή Βλάχου έχει κι ένα επιπλέον κέρδος, καθώς η εθνική εξασφάλισε από σήμερα το εισιτήριο για το Ρίο ντε Τζανέιρο και θα είναι παρούσα για δέκατη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη από την Ιταλία. Το έδειξε στην πρεμιέρα, το έδειξε και το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου, όμως ένα στιγμιαίο -πλην παιδιαριώδες- λάθος στο τέλος της τρίτης περιόδου και ένα κακό τέταρτο οκτάλεπτο, δεν της επέτρεψαν να πάρει το ματς από την κανονική διάρκεια.

Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι η εθνική μπήκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, όπου αυτή τη φορά (σε αντίθεση με τον ημιτελικό με την Κροατία) η τύχη της χαμογέλασε.

Το χάλκινο μετάλλιο δικαιώνει την προσπάθεια και τη συνέπεια των διεθνών παικτών σε όλη τη διοργάνωση και παράλληλα αφήνει υποσχέσεις για ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Άλλωστε, υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που μπορούν να βελτιωθούν…

Ο «μικρός» τελικός ήταν ένα κακό και νευρικό παιχνίδι, με χειρότερο διάστημα την πρώτη περίοδο. Εκεί η εθνική σκόραρε μία φορά με τον Χρήστο Αφρουδάκη, ενώ οι Ιταλοί ήταν κάκιστοι, χάνοντας -μεταξύ άλλων- πέναλτι (το εκτέλεσε ο Τζορτζέτι στο δοκάρι), τετ-α-τετ στην κόντρα με τον Λουόνγκο (έσωσε ο Φλέγκας) και εξ επαφής σουτ με τον Πρεσούτι στον παίκτη παραπάνω.

Από την πλευρά της όμως, ούτε η εθνική μπορούσε να βρει λύσεις, καθώς για πρώτη φορά στο τουρνουά δεν τα πήγε τόσο καλά στις επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα (4/10 συνολικά), με αποκορύφωμα μία χαμένη επίθεση με δύο παίκτες παραπάνω, στο τέλος του πρώτου οκταλέπτου.

Η «σετεμπέλο» χρειάστηκε σχεδόν έντεκα αγωνιστικά λεπτά για να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, αλλά μετά την ισοφάριση του Ντι Φούλβιο δύο διαδοχικά γκολ του Άγγελου Βλαχόπουλου (ένα με μακρινό σουτ κι ένα με ωραίο «κόψιμο» στο δοκάρι) έδωσαν προβάδισμα 3-1 στην ελληνική ομάδα.

Ο Φιλιόλι σκόραρε στο τέλος του ημιχρόνου, σε αυτό που έμελλε να είναι το μοναδικό γκολ των Ιταλών στον παίκτη παραπάνω (1/8).

Οι επιθέσεις βελτιώθηκαν αρκετά στο τρίτο οκτάλεπτο, με την εθνική να ξεφεύγει με δύο γκολ και τη «σετεμπέλο» να μειώνει στο ένα, όπως δηλαδή συνέβη στον ημιτελικό με την Κροατία (μόνο που τότε ήταν η ελληνική ομάδα που κυνηγούσε στο σκορ).

Έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου ο Βλαχόπουλος «χτύπησε» ξανά για το 7-5 κι εκεί έγινε το… έγκλημα. Μετά το τάιμ-άουτ που κάλεσε ο Σάντρο Καμπάνια, οι διεθνείς μπήκαν σαν υπνωτισμένοι στο νερό και πρόλαβαν στον χρόνο που απέμενε να δεχθούν ένα πολύ εύκολο γκολ από τον Αϊκάρντι.

Η εξέλιξη αυτή άλλαξε την ψυχολογία του αγώνα, με την ελληνική ομάδα να παίζει κάπως φοβισμένα και να μένει «άσφαιρη» στην τελευταία περίοδο, χάνοντας τρεις επιθέσεις με παίκτη παραπάνω.

Η Ιταλία ισοφάρισε με πέναλτι του Φιλιόλι, 4΄26΄΄ πριν τη λήξη, και θα μπορούσε στο φινάλε να πάρει και τη νίκη, όμως το σουτ του Ντι Φούλβιο σταμάτησε στο δοκάρι.

Τρία νοκ-άουτ ματς έδωσε η εθνική στο Καζάν, όλα πήγαν στα πέναλτι. Η δεύτερη σειρά εκτελέσεων ήταν η κρίσιμη.

Ο 20χρονος Βελότο βρήκε δοκάρι και αμέσως μετά ο Γιάννης Φουντούλης, ο μόνος Έλληνας παίκτης που είχε χάσει πέναλτι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια με Αυστραλία και Κροατία, βρήκε την ψυχραιμία και τη χαμένη του αυτοπεποίθηση (που ήταν φανερή σε όλο το ματς) για να νικήσει τον Τεμπέστι.

Από εκεί και μετά όλα είχαν δρομολογηθεί, απλώς η απόκρουση του Φλέγκα στο πέναλτι του Ντι Φούλβιο «έστησε» το πλέον κατάλληλο σκηνικό.

Ο κορυφαίος παίκτης των δύο τελευταίων αγώνων, ο Αγγελος Βλαχόπουλος, ήταν αυτός που πέτυχε το τελευταίο γκολ και «σφράγισε» το χάλκινο μετάλλιο της εθνικής ομάδας, αλλά και το πολυπόθητο εισιτήριο για το Ρίο.

Κάτι ήξεραν οι Ιταλοί που έχουν ήδη αναλάβει τη διοργάνωση του προολυμπιακού τουρνουά…

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Αφρουδάκης (π.π.), 1-1 Ντο Φούλβιο (περιφέρεια), 2-1 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 3-1 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 3-2 Φιλιόλι (π.π.), 4-2 Μυλωνάκης (περιφέρεια), 4-3 Βελότο (περιφέρεια), 5-3 Μουρίκης (π.π.), 5-4 Φοντέλι (κόντρα), 6-4 Γούνας (π.π.), 6-5 Αϊκάρντι (φουνταριστός), 7-5 Βλαχόπουλος (π.π.), 7-6 Αϊκάρντι (φουνταριστός), 7-7 Φιλιόλι (πεν.)

Η σειρά των πέναλτι: Φιλιόλι 7-8, Αφρουδάκης 8-8, Βελότο (δοκάρι), Φουντούλης 9-8, Λουόνγκο 9-9, Μυλωνάκης 10-9, Ντι Φούλβιο (απέκρουσε ο Φλέγκας), Βλαχόπουλος 11-9.

Η εθνική είχε 4/10 με παίκτη παραπάνω και τρία γκολ από την περιφέρεια. Η Ιταλία είχε 1/8 με παίκτη παραπάνω, 1/2 πέναλτι, δύο γκολ από την περιφέρεια, δύο από θέση φουνταριστού και ένα στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ποντικέας (7΄33΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και ο Τζίτο (3΄37΄΄ πριν τη λήξη).

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Κόριζνα (Πολωνία).

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Μυλωνάκης 2, Δερβίσης, Γενηδουνιάς, Φουντούλης 1, Ποντικέας, Αφρουδάκης 2, Δελακάς, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 4, Γαλανόπουλος.

ΙΤΑΛΙΑ (Σάντρο Καμπάνια): Τεμπέστι, Ντι Φούλβιο 1, Βελότο 1, Φιλιόλι 3, Τζορτζέτι, Φοντέλι 1, Τζιάκοπο, Πρεσούτι, Τζίτο, Λουόνγκο 1, Αϊκάρντι 2, Μπαράλντι, Ντελ Λουόνγκο.

Στην καλύτερη επτάδα της διοργάνωσης ο Φουντούλης

Ο Γιάννης Φουντούλης συμπεριλήφθηκε στην ιδανική επτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πόλο ανδρών.

Ο Χιώτης περιφερειακός του Ολυμπιακού ήταν ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας με 14 τέρματα και επιλέχθηκε από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους να εκπροσωπήσει το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Σέρβος Ντούσκο Πιγέτλοβιτς και καλύτερος τερματοφύλακας ο Κροάτης Γιόσιπ Πάβιτς (ο οποίος από του χρόνου θα υπερασπίζεται την εστία του Ολυμπιακού).

Στην καλύτερη επτάδα συμπεριλήφθηκαν επίσης ο Κροάτης Πέταρ Μούσλιμ, ο Ιταλός Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο, ο Αυστραλός Άαρον Γιάνγκερ και ο Αλεξάντρ Αξένοφ από το Καζακστάν, που ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 22 τέρματα.

Η πρώτη τριάδα στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα πόλο ανδρών, καθώς και οι θέσεις της Ελλάδας στις αντίστοιχες διοργανώσεις

ΕΤΟΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΧΡΥΣΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΕΛΛΑΔΑ
1973 Βελιγράδι Ουγγαρία ΕΣΣΔ Γιουγκοσλαβία 12η
1975 Κάλι ΕΣΣΔ Ουγγαρία Ιταλία Δεν μετείχε
1978 Βερολίνο Ιταλία Ουγγαρία Γιουγκοσλαβία 12η
1982 Γκουαγιακίλ ΕΣΣΔ Ουγγαρία Δυτ. Γερμανία 12η
1986 Μαδρίτη Γιουγκοσλαβία Ιταλία ΕΣΣΔ 11η
1991 Περθ Γιουγκοσλαβία Ισπανία Ουγγαρία 10η
1994 Ρώμη Ιταλία Ισπανία Ρωσία 7η
1998 Περθ Ισπανία Ουγγαρία Γιουγκοσλαβία 8η
2001 Φουκουόκα Ισπανία Γιουγκοσλαβία Ρωσία 6η
2003 Βαρκελόνη Ουγγαρία Ιταλία Σερβία/Μαυροβ. 4η
2005 Μόντρεαλ Σερβία/Μαυροβ.Ουγγαρία ΕΛΛΑΔΑ 3η
2007 Μελβούρνη Κροατία Ουγγαρία Ισπανία 6η
2009 Ρώμη Σερβία Ισπανία Κροατία Δεν μετείχε
2011 Σανγκάη Ιταλία Σερβία Κροατία Δεν μετείχε
2013 Βαρκελόνη Ουγγαρία Μαυροβούνιο Κροατία 6η
2015 Καζάν Σερβία Κροατία ΕΛΛΑΔΑ 3η

ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΧΩΡΑ ΧΡ. ΑΣΗΜ. ΧΑΛΚ. ΣΥΝ.
Ουγγαρία 3 6 1 10
Ιταλία 3 2 1 6
Γιουγκοσλαβία * 3 1 4 8
Ισπανία 2 3 1 6
ΕΣΣΔ 2 1 1 4
Σερβία 2 1 0 3
Κροατία 1 1 3 5
Μαυροβούνιο 0 1 0 1
ΕΛΛΑΔΑ 0 0 2 3
Ρωσία 0 0 2 2
Γερμανία 0 0 1 1

* Περιλαμβάνονται τα μετάλλια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας/Μαυροβουνίου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet