Με μέτρο η ζάχαρη για υγιή καρδιά
Επιστήμη & Τεχνολογία

Με μέτρο η ζάχαρη για υγιή καρδιά

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες κι επισημαίνουν ότι, ένα μόνο κουτάκι ζαχαρούχου αναψυκτικού αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «JAMA Internal Medicine» που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία.

Στην έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ, καθώς και ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Για τον ερευνητή Κουάνχε Γιανγκ από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, οι άνθρωποι που λαμβάνουν το ένα τέταρτο των καθημερινών θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη, διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με ανθρώπους που καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η πρόσθετη ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 70g για τους άντρες και 50g για τις γυναίκες.

Ζάχαρη προστίθεται σε πολλά διατροφικά προϊόντα, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτα και ορισμένα ανθρακούχα ποτά και φρουτοχυμούς.

Ο καθηγητής Νάβιντ Σαταρ από το βρετανικό «Ίδρυμα Καρδιάς» υπογράμμισε ότι η ζάχαρη αυτή καθ’ αυτή δεν είναι επιβλαβής. Οι άνθρωποι τη χρειάζονται για τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού τους αλλά όταν την καταναλώνουν σε υπερβολή, συμβάλλει στην αύξηση βάρους, που με τη σειρά της μπορεί να επισπεύσει την καρδιακή νόσο.

Πηγή : protothema.gr/www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet